Vandaag: James Brown heeft zijn dag niet

- Vandaag

 James Brown Los Lobos Madonna Eddy Ouwens Justine Pelmelay M.C. Miker "G" Sjaak Los Lobos - La Bamba Danny Mirror - I Remember Elvis Presley - A Tribute To Elvis Presley
James Brown

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: James Brown wordt aangehouden na een reeks bizarre gebeurtenissen.

Je hebt soms zo’n dag dat alles tegen zit. 24 september 1988 is zo’n dag voor James Brown. De dag begint al slecht als hij aankomt op zijn kantoor. Hij ontdekt dat er iemand anders in het kantorencomplex gebruik heeft gemaakt van zijn privétoilet en dat zit hem niet lekker. Elders in het kantorencomplex is een vergadering aan de gang. Hij haalt een (ongeladen) shotgun uit zijn pick-uptruck en stapt de vergaderzaal binnen. Zonder serieus te dreigen, vraagt hij wie zijn toilet gebruikt heeft en eist hij de sleutels van zijn kantoor terug. Vervolgens verlaat hij met de shotgun het kantoor en rijdt weg in zijn pick-uptruck.

Weer op weg naar huis negeert James Brown een wegblokkade van de politie, waarna hij staande wordt gehouden. Om onduidelijke redenen tikt een politieagent Browns zijraampje in. De zanger voelt zich bedreigd en weigert om uit zijn pick-uptruck te komen. Kort daarna beginnen twee andere agenten op de auto te schieten. Mogelijk hadden zij de shotgun in de wagen gezien. Brown rijdt in paniek op lek geschoten banden weg. Na een achtervolging met ongeveer tien politieauto’s wordt hij zo’n dertig minuten later gearresteerd. Bij een bloedtest werd de drug PCP aangetroffen. Tijdens de rechtszaak wordt James Brown aangeklaagd voor elf verkeersovertredingen, waaronder het opzettelijk proberen aan te rijden van twee politieagenten.

Naast de verkeersovertreding wordt James Brown ook nog veroordeeld voor enkele andere misdrijven. Hij krijgt een gevangenisstraf van zes jaar, maar wordt na een kleine 2½ jaar vervroegd vrijgelaten.

Dit gebeurde er nog meer op 24 september
1987: De film La Bamba gaat in Nederland in première. De film vertelt het korte levensverhaal van Ritchie Valens, die in 1959 op 17-jarige leeftijd om het leven kwam bij hetzelfde vliegtuigongeluk als Buddy Holly. De film betekent de grote doorbraak voor de groep Los Lobos die een groot deel van de soundtrack verzorgt. Hun hit La Bamba bereikt de tweede plaats in de Top 40.
1992: In Los Angeles steelt Madonna de show tijdens een benefietmodeshow van Jean-Paul Gaultier voor aidsonderzoek. Aan het eind van de show loopt de zangeres met Gaultier over de catwalk en trekt ze haar jasje uit. Daar blijkt ze niet onder aan te hebben. Het is een voorbode op haar boek Sex, dat een maand later uitkomt en waarin ze zich volledig blootgeeft.

Vandaag geboren:
1941 - Linda McCartney, bij overlijden 56 jaar, Wings
1942 - Mike Berry
1942 - Gerry Marsden, Gerry & The Pacemakers
1957 - Justine Pelmelay,
1959 - Eric Gallant, Timeless
1963 - Norman Bonink, Bløf
1967 - M.C. Miker "G" & Deejay Sven, M.C. Miker "G"
1970 - Marty Cintron, No Mercy
1971 - Peter Salisbury, The Verve
1972 - Jesse Hughes, Eagles Of Death Metal
1985 - Sjaak
1987 - Bipolar Sunshine,

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (1) Yellow Submarine / Eleanor Rigby- The Beatles (Parlophone), 5 weken op nummer 1
1977 - 1 (2) I Remember Elvis Presley - A Tribute To Elvis Presley- Danny Mirror (Poker), 1 week op nummer 1
1983 - 1 (1) Codo...Düse Im Sauseschritt- DÖF - Tauchen-Prokopetz (WEA), 2 weken op nummer 1
1988 - 1 (1) Stop!- Sam Brown (A&M), 3 weken op nummer 1
1994 - 1 (1) Cotton Eye Joe- Rednex (Jive), 2 weken op nummer 1
2005 - 1 (1) You're Beautiful- James Blunt (Atlantic), 3 weken op nummer 1
2011 - 1 (1) Moves Like Jagger- Maroon 5 featuring Christina Aguilera (A&M\Octone), 2 weken op nummer 1
2016 - 1 (1) Let Me Love You- DJ Snake feat. Justin Bieber (Interscope), 2 weken op nummer 1