Originals: Lean On Me

- Top 40 Original

Originals: Lean On Me

Club Nouveau ontstond in 1986 nadat de Timex Social Club uit elkaar was gevallen.

Club Nouveau komt onder contract bij Warner en weet al snel een eerste album uit te brengen. Lean On Me, dat als eerste single van met album Life, Love & Pain wordt uitgebracht, weet in het voorjaar van 1987 op nummer 5 te komen in ons land. De single werd een Amerikaanse nummer 1-hit en later ook nog eens onderscheiden met een Grammy Award.

Bill Withers bracht Lean On Me in 1972 als eerste single uit van zijn tweede album, Still Bill. De zanger had eerder zijn internationale doorbraak meegemaakt met Ain’t No Sunshine. Toen was de zanger inmiddels al 33 jaar oud. Wij kennen Withers uiteindelijk vooral door Lovely Day dat in 1988 een hit werd dankzij de remix van Ben Liebrand.

Lean On Me is een autobiografisch nummer van Withers waarin hij zingt over zijn herkomst voordat hij zich in California vestigt. West-Virginia kende een volstrekt ander leven waar oog en steun voor een ander was. “Zelfs in het zuiden zijn er mensen die je de helpende hand bieden, ongeacht welk ras je bent”, zo concludeert hij.

Lean On Me is te horen als Barack Obama in 2009 president wordt in de uitvoering van Mary J. Blige. Withers zelf zingt het in 2015 tijdens de ceremonie van de Rock And Roll Hall Of Fame als zijn nummer eerst is ingezet door Stevie Wonder en John Legend.

Wil je meer weten over de oorsprong van Top 40-hits? Kijk dan ook eens op originelehits.nl