Originals: Valerie

- Top 40 Original

 Mark Ronson Amy Winehouse
Original: Valerie

In 2011 scoort Amy Winehouse haar grootste Top 40-hit. Het werd ook meteen haar laatste voor haar overlijden.

Nadat Amy Winehouse met Rehab in 2007 haar eerste succes scoorde in ons land bleven nummers als You Know I’m No Good en Tears Dry On Their Own steken in de Tipparade. Valerie, dat ze met Mark Ronson maakte, werd een nummer 1-hit. Op 23 juli 2011, ruim drie jaar later, overlijdt ze.

Het origineel van Valerie stat uit 2006 en werd opgenomen door de Britse band The Zutons. Dave McCabe schreef het nummer in een tijdsbestek van twintig minuten en schreef het voor een vriendin die besloot naar de andere kant van de oceaan te vertrekken.

Voor de band uit Liverpool werd het een Britse top 10-hit maar buiten de landsgrenzen gebeurde er maar weinig met het nummer. Mark Ronson vroeg Winehouse mee te werken aan zijn album Version. Winehouse had op haar beurt aangegeven niet te luisteren naar muziek die na 1967 was uitgebracht. Het nummer van de Zutons, dat ze steeds neuriede, bleek een opvallende uitzondering. De twee namen het op en Ronson liet zich in de compositie ook inspireren door Town Called Malice, de top 10-hit van The Jam uit 1982. Ze scoorden er in 2008 een nummer 1-hit mee. Later zette Winehouse het nummer op de extended-versie van Back To Black in een akoestische versie.

Meer weten over de basis van Top 40-hits? Kijk dan ook eens op originelehits.nl.