Juni 1997: Hero op 1

- Top 40 Classic

 Bon Jovi 2 Brothers On The 4th Floor Ome Henk Hanson Hero
Juni 1997: Hero op 1

In mei 1997 gaat de film All Stars in premiere. Het nummer Toen Ik Je Zag wordt niet veel later een nummer 1-hit.

In Frankrijk worden de verkiezingen gewonnen door de Socialistische Partij van Lionel Jospin. Patrick Kluivert wordt aangeklaagd vanwege verkrachting. Justitie ziet in eerste instantie af van vervolging vanwege een gebrek aan bewijs. De Amerikaanse tabaksindustrie treft een schikking van 360 miljard dollar om vervolging te voorkomen in de komende 25 jaar. Eind juni verschijnt Harry Potter en de Steen Der Wijzen, het eerste deel in de boekenreeks rond de tovenaarsleerling.

Hero, de artiestennaam van Antonie Kamerling, staat vijf weken op de eerste plaats van de Top 40. Het nummer, origineel geschreven door Guus Meeuwis, is te horen in de film All Stars. De Amerikaanse groep Hanson, gevormd door de broers Isaac, Taylor en Zac, raast omhoog in de lijst naar nummer 3 waar ook Babyface en Stevie Wonder (Met How Come How Long) met 9 plaatsen winst op nummer 2 weten te komen.

De complete lijst van 7 juni 1997 bekijk je hier.

1 ( 1) TOEN IK JE ZAG- Hero
In 1997 zagen bijna 300.000 bioscoopbezoekers de film All Stars rond een zevental voetbalvrienden. In de film zingt Hero, vertolkt door Antonie Kamerling, het nummer Toen Ik Je Zag dat door Guus Meeuwis is geschreven. Het nummer betekent de start van een muzikale loopbaan van de voormalig Goede Tijden Slechte Tijden-acteur. Na een aantal Nederlandstalige nummers en een album (Jam) doet hij in 2004 een nieuwe poging met Engelstalig materiaal en het album Feel. Op dat moment gebruikt hij niet langer de naam van Hero maar zijn werkelijke naam. Het Top 40-succes van Antonie blijft beperkt tot één hit die uiteindelijk vijf weken op de eerste plaats stond. In 2010 keert het nummer, kort na het overlijden van Kamerling, terug in de Top 40.

3 (23) MMMBOP- Hanson
Met MmmBop scoorde Hanson een werelddebuut. Het nummer was echter helemaal niet bedoeld als single want het was eigenlijk de achtergrondzang van een ander nummer. Die basis bleef echter zo goed hangen waarna de broers Isaac, Zac en Taylor besloten het te verheffen tot apart nummer. “Als er al iets zou zijn dan is MmmBop geïnspireerd door The Beach Boys en andere vocale groepen die de stem gebruikte met Doo-Wop-achtige dingen”, zo laten ze in 2004 doorschemeren in een interview met SongFacts. MmmBop komt in 27 landen op nummer 1 maar kwam in de Top 40 niet verder dan 3 weken op plek 2.

5 ( 7) IK ZING DIT LIED VOOR OME HENK- Ome Henk & Jantje
In 1991 verschijnt het eerste album van Ome Henk. Daarop zijn vooral verhalen te horen en heeft de muziek een ondergeschikte rol. Olee Olee Sinterklaas Is Here To Stay staat wel 4 weken in de Top 40 en bereikt de 19e plaats. In 1997 volgt een derde Top 40-hit met Ik Zing Dit Lied Voor Ome Henk! Het nummer is een parodie op de hit van Jan Smit die met Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen zeven weken op 1 had gestaan en juist op de weg terug was. Op 7 juni 1997 zakt Jan Smit naar nummer 6 en stijgen Ome Henk en Jantje naar nummer 5.

10 (13) ONE DAY- 2 Brothers On The 4th Floor feat. Des’ray and D-Rock
In 1991 scoort 2 Brothers On The 4th Floor voor het eerst een Top 40-hit met Can’t Help Myself. Het succes van de groep vertaalt zich daarna in twee top 3-hits met Never Alone en Dreams (Will Come Alive). In 1997 blijkt de Eurodance minder grote successen op te leveren. There’s A Key komt eind 1996 al niet verder dan twee weken nummer 10 en in dat opzicht doen opvolgers One Day en I’m Thinking Of You het met beide een weekje op plek tien al niet veel beter. One Day is op 7 juni 1997 de tiende top 10-hit van de groep.

11 (--) WARUM?- Tic Tac Toe
De Duitse meidengroep Tic Tac Toe wist van hun eerste twee albums ruim 3 miljoen exemplaren te verkopen. Het snelle succes van het viertal zorgde in de media al snel voor negatieve publiciteit. Warum? vertelt het verhaal van een goede vriendin van de vier leden, Melanie. Ze overleed aan een overdosis drugs en wist veel aandacht te vragen rond de problematiek rond overmatig gebruik. Na Ich Find Dich Scheisse, dat in de Tipparade bleef steken, werd Warum? de enige Top 40-hit van de groep in ons land.

19 (--) MIDNIGHT IN CHELSEA- Jon Bon Jovi
Jon Bon Jovi bracht in 1990 zijn eerste soloalbum uit. De titeltrack van dat album wist toen de 18e plaats te bereiken. De leadzanger van Bon Jovi kwam in het voorjaar van 1997 met een tweede album, Destination Anywhere, waarvan Midnight In Chelsea de eerste single was. Het zou de enige hit van de Amerikaan worden die hij solo in de top 10 zou weten te krijgen. Hoewel het nummer draait rond de Londense wijk is de clip opgenomen in Manhattan rond het hotel dat de naam Chelsea draagt.