Juli 1989: Bolero domineert zomergeluid

- Top 40 Classic

 Gerard JolingDe dijk Rocco Granata
Juli 1989: Bolero domineert zomergeluid

Na Ticket To The Tropics weet Gerard Joling met No More Bolero’s de Top 40 voor zes weken aan te voeren.

Samson en Gert maken hun debuut op televisie en Greg Lemond wint de 76e Tour De France. De Amerikaan verslaat in de laatste etappe, een tijdrit naar Parijs, zijn directe concurrent Laurent Fignon waardoor hij de gele trui kan overnemen. In het Belgische Bellegem stort een MIG-23 neer op een woning. Het jachtvliegtuig was in Polen opgestegen maar de piloot had het vliegtuig vanwege technische problemen al verlaten. Na een onbemande vlucht over Duitsland en Nederland stortte het neer in Kortrijk waarbij een dode viel.

Nadat Gerard Joling in 1985 al een week op de eerste plek in de Top 40 stond met Ticket To The Tropics zou hij in de zomer van 1989 de lijst voor zes weken weten aan te voeren met No More Bolero’s. Ondertussen zien we met Licence To Kill het thema van de zestiende Bond-film opstomen richting de tweede plek in de Top 40. De Dijk scoort voor de derde keer een Top 40-hit met Nergens Goed Voor en zou daarmee later voor het eerst in de top 10 weten te komen.

Bekijk hier de complete Top 40 van 8 juli 1989.

1 ( 1) NO MORE BOLERO’S- Gerard Joling
In 1928 componeerde de Franse componist Maurice Ravel de Bolero als compositie voor de Russische danseres Ida Rubenstein. Na een eerste vertolking in L’Opéra in Parijs werd het 15-minuten durende stuk een meesterwerk met de dominante kleine trom die het orkest op weet te zwepen richting een hoogtepunt. De vocale versie van Gerard Joling, geschreven door Peter de Wijn, werd zijn grootste solohit. Het succes leidde er begin augustus ook toe dat een instrumentale versie van het Orchestre de Paris in de lijst wist te komen.

2 ( 2) MARINA- Rocco & the Carnatios
Na het succes van de new wave en voor de opkomst van de eurodance wist de newbeat-stroming zich te ontwikkelen onder aanvoering van vooral Belgische dj’s die nummers met zware en diepe bassen op een relatief laag tempo brachten. In de Top 40 zien we in die periode juist ook oude klassiekers herleven. Zo zouden Hepie en Hepie weer populair worden met een nieuwe versie van Ik Lig Op M’n Kussen Stil Te Dromen maar was het vooral Rocco Granata die furore maakte. Zijn Marina, oorspronkelijk uit 1959, stond in de newbeat-versie drie weken op de tweede plek.

17 (32) BACK TO LIFE (HOWEVER DO YOU WANT ME) Soul II Soul
Soul II Soul was in 1987 ontstaan als samenwerking tussen een zevental artiesten, waaronder Jazzie B en Caron Wheeler. Hoewel hun eerste single, Fairplay, nog niet al te veel deed lukte dat in 1989 wel met Keep On Moving. Back To Life (Howeler Do You Want Me) werd hun tweede en ook grootste hit i ons land. Jazzie B bracht een nummer dat schuurde tegen de populariteit van de swingbeat maar noemde het zelf een nummer dat lag tussen reggae en het latere hiphop. “We hebben Britse muziek weer op te kaart gezet kort voordat de digitale muziek de overhand zou krijgen”, zo vertelde hij in 2012 aan The Guardian.

25 (--) NERGENS GOED VOOR- De Dijk
In 1981 begint De Dijk, een groep rond Huub van der Lubbe die voort is gekomen uit de groep Stampei en zijn nieuwe naam ontleent aan de Amsterdamse Zeedijk. In 1982 is Bloedend Hart het eerste nummer dat de Tipparade weet te bereiken. Dan nog ‘veelbesproken’ met teksten als ‘ik krab wat aan mijn kont’ en ‘speel wat met m’n fluit’. In de zomer van 1987 volgt het Top 40-debuut met Mag Het Licht Uit waarna in het voorjaar van 1989 Ik Kan Het Niet Alleen de eerste Alarmschijf van De Dijk wordt. Op 8 juli 1989 is Nergens Goed Voor de hoogste nieuwe. Niet veel later zou de Nederlandse band met dat nummer twee weken op de tiende plaats staan. In 1994 volgt er met Als Ze Er Niet Is een tweede (en ook laatste) top 10-hit.

33 (--) MEMRE DEN (GEDENK HEN)- Surinam All Stars
Op 7 juni 1989 stort in de mist bij Zanderij vlucht SLM 764 neer. Bij de ramp komen 176 mensen om het leven en weten elf passagiers en een hond de crash te overleven. Aan boord zat ook een deel van het Kleurrijk Elftal dat een toernooi zou spelen in Suriname. Henny Meijer en Stanlgley Menzo waren met een vlucht eerder afgereisd. Na drie afgebroken pogingen te landen mislukte het met de vierde inzet waarbij twee boven werden geraakt en het vliegtuig ondersteboven crashte. Ter nagedachtenis van de overlevenden maakten de Surinam All Stars, met daarbij onder meer Glenda Peters, Trafassi, en Oscar Harris het nummer Memre Den (Gedenk Hen). De opbrengst van het nummer kwam ten goede aan de nabestaanden van de ramp.