April 1999: Vengaboys opnieuw op 1

- Top 40 Classic

 Vengaboys
April 1999: Vengaboys opnieuw op 1

Voor de tweede keer in 1999 staan de Vengaboys op de eerste plaats van de Top 40, dit keer met We’re Going To Ibiza.

In ruil voor het stoppen van sancties tegen Libië worden twee verdachten van de aanslag op Lockerbie uitgeleverd aan Schotland. In Columbine schieten twee studenten twaalf medeleerlingen en een leraar dood waarna ze ook zichzelf om het leven brengen. Feyenoord wordt eind april voor de 14e keer landskampioen. Drie dagen later verliest het Nederlands elftal, met Frank Rijkaard als bondscoach, een oefenwedstrijd van Marokko met 2-1.

Na vier weken op nummer 1 te hebben gestaan doet Britney Spears een stapje terug. Haar … Baby One More Time was niet alleen haar eerste nummer 1-hit maar ook haar eerste hit in ons land. Uiteindelijk zou ze 23 hits op haar naam schrijven. Eind 2012 gebeurde dat met Scream & Shout, ook een nummer 1-hit, voor het laatst.

De complete Top 40 van 17 april 1999 bekijk je hier

1 ( 2) WE’RE GOING TO IBIZA!- Vengaboys
Waar de eerste twee hits van de Vengaboys nog bescheiden successen werden ging het in 1998 helemaal los met het project van de dj’s Danksi en Delmundo. Achter de namen gaan Wessel van Diepen en Dennis van Driesschen schuil. We’re Going To Ibiza, een remake van Barbados dat in 1975 een hit was voor Typically Tropical, volgt niet alleen in de Top 40 maar ook in Engeland een tweede nummer 1-hit. Vengaboys zou in 1999 en 2000 door Conamus nog worden onderscheiden met de Exportprijs.

5 (12) FLAT BEAT- Mr. Oizo
Mr. Oizo is het pseudoniem voor de Franse muzikant Quentin Dupieux. Om zijn muziek in die periode kracht bij te zetten ontwikkelt hij Flat Eric, een geel poppetje dat buitengewoon muzikaal is. Zijn creatie wordt door Jim Henson verder uitgewerkt en krijgt een rol in de commercial van Levi’s waar hij uiterst relaxt met zijn vinger meetikt op het ritme van Flat Beat. Oizo had dat nummer in een tijdsbestek van twee uur gemaakt op een synthesizer van Korg. 
Dupieux deed in 2016 nog een opmerkelijke uitspraak: “Muziekvideo’s zijn waardeloos en vervelend. Wanneer YouTube me dwingt er een te kijken dan ben je het normaal gesproken na twintig seconden al zat, zelfs als de muziek geweldig is.”

8 (20) BYE BYE BABY- TQ
Nadat Terrance Quaites in de groep Coming Of Age actief was geweest besloot hij na het uiteenvallen solo verder te gaan. Dat resulteert in de zomer van 1998 in de release van de track Westside waarmee hij begin 1999 de vierde plaats weet te bereiken. De opvolger, Bye Bye Baby, werd een bijna net zo’n grote hit en wist op 17 april 1999 de top 10 te bereiken. In 2017 verscheen zijn meest recente album, Coming Home.

21 (26) MARIA- Blondie
In 1978 scoort Blondie met Denis de eerste Top 40-hit. De groep rond zangeres Debbie Harry zou het succes van dat nummer, zelfs drie weken op nummer 1, niet meer evenaren. Wel scoorde de Amerikaanse groep totaal zes top 10-hits. In 1982 viel het doek voor de groep, vooral ook vanwege allerlei juridische discussies over rechten op de muziek. In 1998 keert Blondie terug met het album No Exit waarmee de band ook over de wereld toert. In 1999 zijn ze te zien op Parkpop en met Maria scoort Blondie dan een dertiende Top 40-hit.

26 (--) HI! MY NAME IS SLIM SHADY- Eminem
Even voorstellen… Wellicht dat Eminem dacht op die manier indruk te maken. Met Hi! My Name Is Slim Shady, geproduceerd door Dr. Dre, weet de Amerikaanse rapper een breed publiek te bereiken en is zijn internationale doorbraak een feit. De track is afkomstig van zijn tweede album, The Slim Shady LP, waarvan er alleen al in de Verenigde Staten meer dan vijf miljoen stuks over de toonbank gingen. Eminem was de eerste van zeven nieuwe hits in de Top 40 van 17 april 1999.

36 (--) EMAIL TO BERLIN- Double Date
In 1999 doet de tweeling Barbara en Isabelle Kuylenburg mee aan de finale van het Nationale Songfestival. Flamman en Abraxas hadden, op verzoek, een nummer gemaakt dat mee zou dingen als mogelijke inzending voor het Eurovisiesongfestival. De twee selecteerden Barbara als zangeres maar die wilde het alleen samen met haar zus doen. Double Date werd de dupe van de slechte techniek want het optreden verliep dramatisch en de zang was tergend vals. Double Date eindigde als laatste waar Marlayne die avond de afgevaardigde werd voor Nederland.