30 juni 2007: het tijdperk Hazes-Joling

- Top 40 Classic

30 juni 2007: het tijdperk Hazes-Joling

In de Top 40 Classic gaan we terug naar 30 juni 2007, toen André Hazes en Gerard Joling stijf aan kop stonden met Blijf Bij Mij. Daarnaast was er meer succes voor Joling en de familie Hazes.

De nummer 1 was onderhand een vertrouwde positie geworden voor Gerard Joling en wijlen André Hazes. Blijf Bij Mij stond voor de zesde week aan kop en het zouden er elf worden. Van het album Maak Me Gek haalde de gelijknamige eerste single eerder in 2007 de tweede plaats, maar die uitstekende prestatie werd dus ruimschoots overtroffen. Na het succes van Blijf Bij Mij verscheen in 2007 het album Samen Met Dré, waarin verschillende Nederlandse artiesten een lied van Hazes zongen in 'duet' met de legendarische volkszanger. Hazes' 13-jarige zoon André Hazes jr. zong met zijn vader Bedankt Mijn Vriend, dat een nummer 1-hit werd in de herfst van 2007.

Maar er was meer succes voor Joling en de Hazes-familie. Gerard Joling haalde namelijk ook de top 10 als onderdeel van de Toppers met Can You Feel It? én hij presenteerde samen met Nance de talentenjacht So You Wannabe A Popstar?. Winnaar Erik Hulzebosch had een top 10-hit gescoord met Extase (Zonder Jou), runner-up Sascha Visser stond nog in de top 10 met Ik Wil Met Je Mee en kandidate Roxeanne Hazes kwam de Top 40 binnen met Ik Hou Van Jou. Roxeanne Hazes is uiteraard de dochter van André Hazes en zong op het album Samen Met Dré het lied Wees Zuinig Op M'n Meissie. Die versie werd echter niet op single uitgebracht. Maar de Top 40 was meer dan aleen Joling en Hazes.

1 (1) BLIJF BIJ MIJ – André Hazes & Gerard Joling

André Hazes heeft helaas nooit in leven mogen meemaken dat hij op nummer 1 stond in de Top 40, maar dat neemt niet weg dat hij drie nummer 1-hits achter zijn naam heeft staan. Blijf Bij Mij was zijn tweede en overduidelijk de meest succesvolle. In de Top 40 Classic stond deze plaat voor de zesde week op nummer 1. Het is een hernieuwde versie van Blijf Maar Hier, een track van Hazes dat in 1988 bleef steken in de Tipparade. Blijf Bij Mij is een ‘duet’ met Gerard Joling, die zijn derde nummer 1-hit scoorde en zijn persoonlijk record met No More Boleros uit 1989 (destijds ook zes weken op nummer 1) evenaarde. Blijf Bij Mij stond uiteindelijk liefst elf weken bovenaan.

3 (4) DO YOU KNOW (THE PING PONG SONG) – Enrique Iglesias

Een stuitende pingpongbal als basis voor een zomerhit; het kon in 2007. Enrique Iglesias keerde terug van drie jaar weggeweest met Do You Know (The Ping Pong Song), waarvan de subtitel het balletje al verraadde. Het werd zijn vierde top 3-hit en zijn eerste sinds Escape in 2002. De hoogste positie van deze popplaat was de tweede plek achter Blijf Bij Mij. De tweede single van het album Insomniac werd Tired Of Being Sorry, dat later in 2007 tot nummer 3 kwam. Meer hits wist Insomniac niet af te leveren, maar toch hoefden de fans niet lang te wachten op een nieuwe klapper. In de zomer van 2008 werd Can You Hear Me namelijk een nummer 1-hit.

8 (12) CAN YOU FEEL IT? – Gerard & René & Gordon : Toppers feat. John Marks

Terwijl Gerard Joling aan een indrukwekkende hegemonie bezig was met Blijf Bij Mij, was hij met de Toppers ook in de top 10 te vinden met Can You Feel It?. Het telt echter niet als een Top 40-hit voor Gerard, voor René (Froger) en voor Gordon, maar voor de act Toppers. Can You Feel It? werd uitgebracht ter promotie van hun concertreeks Toppers In Concert 2007. Het lied is (uiteraard) een cover van de nummer 2-hit van The Jacksons uit 1981. Deze positie werd door de Toppers niet geëvenaard, maar de achtste plaats betekende wel mooi de tweede top 10-hit van de Toppers na Live At The ArenA (#5 in 2004). Can You Feel It? is een samenwerking met John Marks, die zijn eerste en enige top 10-hit scoorde.

10 (20) REAL GIRL – Mutya Buena

De Sugababes hadden na Red Dress in 2006 nooit meer de top 10 had bereikt, maar oud-lid Mutya Buena in 2007 wel. Ze bracht toen haar debuutalbum als solozangeres uit en de eerste single had dezelfde titel als het album: Real Girl. De plaat is gebouwd rond een sample van de top 10-hit It Ain’t Over ‘Til It’s Over van Lenny Kravitz uit 1991. Real Girl werd een succes, want het behaalde de zesde plaats in de Top 40 en de tweede plek in het Verenigd Koninkrijk. Desondanks kwam de solocarrière van Mutya Buena niet bepaald van de grond, want na het bescheiden hitje Song 4 Mutya was het eigenlijk klaar met haar carrière zonder de Sugababes. Sinds 2019 maakt ze weer deel uit van het meidentrio, met de originele bezetting (dus met Keisha Buchanan en Siobhán Donaghy).

13 (--) IK HOU VAN JOU – Roxeanne

Roxeanne is natuurlijk Roxeanne Hazes, de dochter van André Hazes. Terwijl haar overleden vader de hitlijsten domineerde met Blijf Bij Mij, maakte de toen 14-jarige Roxeanne haar debuut in de Top 40 met Ik Hou Van Jou. Haar doorbraak had ze te danken aan de talentenjacht So You Wannabe A Popstar?, waarin ze vierde werd. Ik Hou Van Jou is een cover van Maribelle, die met het origineel in 1984 meedeed aan het Eurovisiesongfestival en tot nummer 33 kwam in de Top 40. Die positie werd overtroffen door Gordon, die het liet in 1992 naar nummer 26 coverde. De meest succesvolle versie van Ik Hou Van Jou was echter van Roxeanne, die tot nummer 4 kwam in de Lijst der Lijsten. Opvallend genoeg heeft ze daarna nooit meer de Top 40 gehaald, terwijl Ik Was Toch Je Meisje uit 2017 een bekend nummer van haar is.