16 mei 1981: Bucks Fizz op nummer 1

- Top 40 Classic

16 mei 1981: Bucks Fizz op nummer 1

Deze week blikken we in de Top 40 Classic terug op 16 mei 1981. Bucks Fizz steeg naar de eerste plaats met hun Songfestivallied Making Your Mind Up, in de week dat de wereld afscheid nam van een icoon.

Op 11 mei 1981 overleed Bob Marley. In 1977 werd bij de Jamaicaanse reggaelegende melanoom in een teen geconstateerd. In 1980 werden uitzaaiingen in zijn hoofd en in de rest van zijn lichaam geconstateerd, leidend tot zijn overlijden op slechts 36-jarige leeftijd. Bob Marley kreeg een staatsbegrafenis in Jamaica en is nog altijd in het collectieve geheugen aanwezig met zijn muziek. Postuum zou hij nog grote hits scoren met One Love/People Get Ready (#2 in 1984), Iron Lion Zion (#4 in 1992) en Turn Your Lights Down Low (#5 in 1999).

In de Top 40 steeg Bucks Fizz naar de eerste plaats met Making Your Mind Up. Dat gebeurde een maand nadat de Britse groep het Eurovisiesongfestival had gewonnen met het lied. BZN had weer een grote hit te pakken met Chanson D'Amour, dat de derde top 5-hit op rij was voor de Volendamse formatie. Champaign was nieuw in de top 5 met How 'Bout Us, dat uiteindelijk acht weken op nummer 1 zou verblijven. Dat was in die tijd een uitzonderlijk hoog aantal. In de jaren 80 stond alleen (I've Had) The Time Of My Life van Bill Medley en Jennifer Warnes (negen weken in 1988) langer aan kop. In de top 10 gebeurde er echter nog veel meer.

1 (3) MAKING YOUR MIND UP - Bucks Fizz

Het was de vierde keer dat het winnende lied van het Eurovisiesongfestival op nummer 1 kwam in de Top 40. Opvallend detail is dat drie van die vier nummer 1-hits namens het Verenigd Koninkrijk het Songfestival hadden gewonnen. Na Sandie Shaw (1967) en Brotherhood Of Man (1976) was het in 1981 dus de beurt aan Bucks Fizz. In 1997 gooiden Katrina & The Waves met Love Shine A Light weliswaar hoge ogen, maar verder dan plaats vier kwamen ze niet.

6 (12) DE VERZONKEN STAD - Frank & Mirella

Waar K3 vandaag de dag een lichtend voorbeeld is van een groep waarvan de naam niet meer van toepassing is (Klaasje Meijer is het enige lid van wie de naam met een K begint), gold dat in 1981 voor Frank & Mirella. Dat duo bestond uit Frank Mortiers en Marjan Kampen. Kampen verving de vertrokken Mirella Jacobs. Deze mutatie heeft de act geen windeieren gelegd, want met Marjan scoorden Frank & Mirella hun enige top 10-hit. De Verzonken Stad reikte uiteindelijk tot nummer 4 in de Top 40. 

7 (16) DANCE ON - Doris D and The Pins

De carrière van Doris D (artiestennaam van Debbie Jenner) zat sinds 1980 enorm in de lift. Eerst was ze in Nederland het gezicht van Lipps Inc toen de discoformatie hun nummer 1-hit Funkytown in Nederland vertolkten, waarna er rondom haar de groep Doris D and The Pins werd gebouwd. Zij stonden in februari 1981 twee weken op de eerste plaats met Shine Up en opvolger Dance On werd met een tweede plaats eveneens een grote hit. Daarna ging het bergafwaarts met Doris D and The Pins en in 1985 werd er een punt achter de groep gzet. 

8 (15) THIS OLE HOUSE - Shakin' Stevens

De Welshe zanger Michael Barratt was onder zijn pseudoniem Shakin' Stevens jarenlang leadzanger van Shakin' Stevens & The Sunsets, maar zonder veel succes. Als solozanger had hij in de jaren 80 meer succes. Op 33-jarige leeftijd debuteerde hij in de Top 40 met This Ole House. Deze track piekte op nummer 5 en was de eerste van vijf top 10-hits op rij. De teller zou blijven steken op taalf Top 40-hits en acht top 10-hits. Vandaag de dag is de kerstklassieker Merry Christmas Everyone wellicht zijn meest bekende lied, maar daarmee heeft hij nooit in de Top 40 gestaan.

10 (11) 'T IS MOEILIJK BESCHEIDEN TE BLIJVEN - Peter Blanker

Het was voor Peter Blanker in 1981 moeilijk om bescheiden te blijven, want hij had een top 10-hit te pakken in de Top 40! Dat lukte met een NEderlandstalige over van MAc Davis' lied It's Hard To Be Humble. Blanker bleef in de Top 40 een eendagsvlieg, maar dat betekende niet dat we niks meer van hem hoorde. Zo produceerde hij liedjes voor Kinderen Voor Kinderen en zong hij de tune in van Maja De Bij.