Top 4: The Lion King

- Top 4

 Beyoncé Jimmy Cliff Elton John Lebo M
The Lion King

Deze week is de film The Lion King in ons land in première gegaan. In deze remake van de legendarische Disneyanimatie uit 1994 zijn onder meer de stemmen te horen van Donald Glover (Simba) en Beyoncé (Nala). Die laatste scoort deze week haar 27e Top 40-hit met Spirit, dat speciaal voor deze nieuwe film geschreven is. In totaal is het de vierde Lion King-hit die de hitlijst bereikt.

1 Circle Of Life - Elton John

"Nants ingonyama bagithi Baba Sithi uhm ingonyama." Iedereen die in de jaren 80 geboren is, zal deze zin ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Het is de openingszin uit de The Lion King uit 1994 en Zoeloe voor: "Hier komt een leeuw, vader, o ja, het is een leeuw". De kreet werd geschreven en gezongen door Lebo M, die we later in deze top nog terug zullen zien. Het is tevens de openingszin van het nummer Circle Of Life, althans, in de filmversie. Componist Elton John maakte ook een popversie van het lied met een andere tekst. Die bereikte in januari 1995 de vijfde plaats in de Nederlandse Top 40. Daarmee is het vooralsnog de grootste Lion King-hit in de Top 40. In de film wordt het lied gebruikt in de iconische beginscène van de film, waarin de pasgeboren welp Simba door de mandril Rafiki wordt voorgesteld aan alle dieren van de savanne.

2 Can You Feel The Love Tonight - Elton John

The Lion King was pas op 24 november 1994, ruim vijf maanden na de Amerikaanse première, voor het eerst in de Nederlandse bioscopen te zien. Circle Of Life bereikte kort daarna de Top 40, maar het was niet de eerste Lion King-hit in de Top 40. Die eer gaat naar Can You Feel The Love Tonight, dat al in de eerste week van augustus de lijst binnenkwam en aanvankelijk niet verder kwam dan de 29e plaats. Na het succes van Circle Of Life kwam het nummer echter opnieuw in de lijst en bereikte het in februari 1995 de 14e plaats. Op dat moment was al bekend dat drie nummers uit de film genomineerd waren voor de Oscar voor beste filmlied. Op 27 maart werd de prijs uiteindelijk uitgereikt aan Can You Feel The Love Tonight, het lied dat in de film gezongen wordt door Timon, Pumbaa, Nala en Simba, maar net als bij Circle Of Life met een alternatieve tekst van Elton John in de Top 40 stond.

3 Hakuna Matata - Jimmy Cliff & Lebo M

Voor The Lion Kings verstonden mensen buiten Oost-Afrika nauwelijks een woord Swahili. Dankzij de film kent nu bijna iedereen twee woorden in die taal: hakuna matata. Deze uitdrukking betekent zoiets als: geen zorgen. In de film wordt Hakuna Matata gezongen door het stokstaartje Timon en het wrattenzwijn Pumbaa (en het welpje Simba). Voor de singleversie werd het een duet tussen de Jamaicaanse reggaezanger Jimmy Cliff en de Zuid-Afrikaanse Lebo M, wiens zang in de beginscène van The Lion King te horen is. Deze singleversie staat niet op het soundtrackalbum van The Lion King, maar op het album Rhythm Of The Pride Lands van Lebo M. Dit album kan gezien worden als een opvolger van het eerste soundtrackalbum en bevat 'music inspired by The Lion King', dus ook nummers die niet in de film te horen zijn. In september 1996 scoorden Timon & Pumbaa als enige Disneypersonages bijna zelf een Top 40-hit. Het olijke duo stond toen met hun cover van Stand By Me drie weken in de Tipparade.

4 Spirit - Beyoncé

Inmiddels zijn we 25 jaar verder en zijn we aanbeland in een periode waarin Disneyklassiekers bewerkt worden tot live-action remakes. Zo werden de afgelopen vijf jaar al Cinderella, The Jungle Book, Beauty And The Beast, Dumbo en Aladdin al onder handen genomen. Hoewel The Lion King feitelijk geen live-actionfilm is - de enige personages zijn immers met de computer geanimeerde dieren - ziet alles in de film er wel zeer realistisch uit. Net als in zijn live-action voorgangers, zijn in The Lion King liedjes uit de originele animatiefilm te horen. Voor de eerste single van de soundtrack is echter gekozen voor een nieuw nummer: Spirit van Beyoncé. Deze track werd op het laatste moment nog toegevoegd aan de soundtrack en zou oorspronkelijk alleen tijdens de aftiteling te horen zijn. Uiteindelijk is toch besloten om het nummer een prominente plaats in de film te geven. De reacties op de track zijn zeer positief en Spirit wordt al getipt als kanshebber om 25 jaar na Can You Feel The Love Tonight de Oscar voor beste filmlied te winnen.

(Foto: BSR Agency)