Top 4: Opgevallen! week 20

- Top 4

 Dana International Madonna Duncan Laurence
Duncan Laurence 2019

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (2) Duncan Laurence

Het zal niemand verbazen dat deze rubriek vandaag in het teken staat van het Eurovisiesongfestival. De eerste plaats gaat uiteraard naar de winnaar. Met zijn nummer Arcade zorgde Duncan Laurence ervoor dat Nederland, 44 jaar na Ding-A-Dong van Teach-In, het festival weer eens wist te winnen. Hoewel hij twee maanden lang onafgebroken op nummer 1 had gestaan bij de wedkantoren, was de puntentelling toch nog ontzettend spannend. De jurystemmen leverden Nederland een derde plaats op, met Zweden en Noord-Macedonië vlak boven hem. De televotes maakten echter alles goed, omdat Zweden en Noord-Macedonië allebei minder dan honderd punten erbij kregen en Nederland maar liefst 261 punten. In totaal eindigde Duncan op 492 punten, bijna dertig punten meer dan de Italiaanse runner-up Mahmood.

2 (--) Madonna

Iemand die minder goede herinneringen overhoudt aan het songfestival is Madonna. De Queen Of Pop werd vooraf al groots aangekondigd als een van de artiesten die op zouden treden als pauzeact. Hoewel haar komst naar Tel Aviv nog tot in een laat stadium onzeker bleef, stond ze er op het moment suprême. Ze trakteerde de miljoenen kijkers op haar oude hit Like A Prayer en haar nieuwe single Future. Nou ja, van een traktatie was niet echt sprake. De meeste televisiekijkers hadden er op zijn zachtst gezegd meer van verwacht. Songfestivalcommentator Jan Smit noemde het optreden van de 60-jarige zangeres "wanstaltig slecht" en Emma Wortelboer, die namens de Nederlandse jury hun 12 punten bekend mocht maken, was "thankful for Madonna's Auto-Tune". Maar goed, slechte publiciteit is ook publiciteit en we zullen zien of Madonna met Future binnenkort haar 56e Top 40-hit weet te pakken.

Nota bene: onderstaande video werd geplaatst door het officiële YouTubekanaal van Madonna. De zang in deze video is na afloop bewerkt (lees: verbeterd).

3 (--) Dana International

De Top 40 en het Eurovisiesongfestival zijn toch een beetje twee aparte werelden. Toch zagen we tijdens de drie shows deze week verschillende Top 40-veteranen voorbijkomen. Zo leverde rapper Quavo een bijdrage aan het nummer Future van Madonna en op dinsdag vertegenwoordigde de Finse dj Darude zijn thuisland. De Zweedse oud-winnaar Måns Zelmerlöw deed mee aan een pauzeact en wie goed oplette, zag in de green room onder andere Ilse DeLange en Bonn (bij Cyprus) zitten. Verder waren ook de Israëlische oud-winnaars Izhar Cohen, Gali Atari en Dana International van de partij. Die laatste zong tijdens de eerste voorronde Just The Way You Are van Bruno Mars. Tijdens de opening van de finale op zaterdag zong ze het refrein van haar winnende liedje Diva uit 1998.

4 (1) Ajax

Na al het songfestivalgeweld kunnen we hier ook ngo even het hoofdstuk Ajax afsluiten. Woensdag moest de club nog even van De Graafschap winnen om zich de 34e landstitel definitief te kunnen toe-eigenen. Zo geschiedde en op donderdag kon Ajax dan eindelijk gehuldigd worden na een fantastisch seizoen in de eredivisie. Tijdens de huldiging waren er optredens van Peter Beense, Silver Metz en Kris Kross Amsterdam. Daarnaast zong Kees Prins van Jiskefet het nummer Mijn Club, dat na de hitnotering in 2000 is uitgegroeid tot het officieuze clublied van Ajax. En natuurlijk kon ook Sevn Alias niet ontbreken. Hij bracht het nummer Herres, waarmee hij inmiddels twee weken in de Tipparade staat. Vrijdag is van deze track de videoclip uitgekomen. Daarin zijn ook beelden verwerkt van de huldiging die een dag daarvoor plaatsvond. Nu is het afwachten of Sevn Alias vrijdag de overstap weet te maken naar de Top 40.

(Foto: BSR Agency)