Originals: Black Betty

- Top 40 Original

Originals: Ram Jam

Black Betty is een heuse klassieker en de oorsprong van het nummer is mogelijk nóg klassieker. 

James “Iron Head” Baker And Group lieten de allereerste versie van Black Betty opnemen in 1933 waarna de eerste release op naam van Leadbelly kwam te staan. Zelf hanteerde Huddy Leadbetter overigens de naam Lead Belly, de naam die hij later op zijn grafsteen kreeg. ‘Black Betty’ was toen al een oud volksliedje met een beschaafde toon. Toch zou het thema wat minder onbesproken blijven.

Black Betty gaat terug naar de 19e eeuw in een tijd dat (vaak) donkere gevangenen, aan elkaar geketend, werk moesten verrichten. Om de moed er in te houden werden vaak liederen gezongen. Vaak was er één persoon die tekst inzette waarna de rest de herhaling deed. Zo ook met Black Betty – Bam-ma-lam. Mogelijk dat het geluid van een knuppel of geweer afkomstig was. Baker was zo’n gevangene in 1933 en toen al de volledige eeuw had vastgezeten.

Een andere link zou gelegd kunnen worden met sterke drank. Benjamin Franklin schreef al in 1736 de ‘Drinker’s Dictionary’, een soort bijbel over de vele manieren van dronkenschap. Eén van de passages luidt “He’s kiss’d Black Betty”, waarmee whisky bedoeld zou zijn. Teksten “Black Betty’s on the bottom, bam-ba-lam, Black Betty’s in the bottle” zijn later namelijk teruggevonden.

In de versie van Ram Jam is de tekst toch echt anders te interpreteren. Verschillende organisaties leggen de link met vrouwonvriendelijkheid en racisme en verschillende radiostations gooiden het nummer zelfs in de ban. Het werd voor Ram Jam een top 4-hit in ons land.

Meer weten over de oorsprong van Top 40-hits? Kijk dan ook eens op originelehits.nl