Original: Kleine Jodeljongen

- Top 40 Original

 Manke Nelis
Original: Kleine Jodeljongen

Vandaag een besliste sfeermaker als Top 40 Original met de eerste en enige Top 40-hit van Manke Nelis.

De zanger werd iets meer dan 100 jaar geleden geboren als Cornelis Pieters en noemde zich al snel als artiest Carlo Pietro. Bij een motorongeluk verloor hij een been en dat voorval greep hij aan om zijn nieuwe artiestennaam in gebruik te nemen: Manke Nelis. Hij nam als bizarre grap het nummer Oh Had Ik Maar 2 Benen op dat later Kleine Jodeljongen werd.

In 1939 verscheen La Piccinina, de basis voor de hit van Manke Nelis. Carlo Buti was een van de grote Italiaanse tenoren in de twintigste eeuw en droeg als officieuze titel ‘voce d’ore dell’Italia’, de gouden stem van Italië. Anton Beuving vertaalde het voor zanger en pianist Louis Noiret in eerte instantie in Kleine Herdersjongen waar het van origine draait om het toezingen van een meisje. In 1975 zette ook de Zangeres Zonder Naam het in de vertaling van Beuving op plaat.

Manke Nelis wist na zijn top 10-hit uit 1987 die overigens ook Alarmschijf werd nog met drie opvolgers in de Tipparade te komen maar een nieuw succes bleef uit. De zanger overleed in het najaar van 1993 op 73-jarige leeftijd.

Wil je meer weten over de oorsprong van Top 40-hits? Kijk dan ook eens op originelehits.nl