Mei 1980: Jamaicaanse zon

- Top 40 Classic

 Goombay Dance Band Blondie Hank The Knife and The Jets Grace Slick Johnny Logan
Mei 1980: Jamaicaanse zon

Na drie weken Spargo op 1 in de Top 40 wordt de nieuwe lijst aangevoerd door de zomerse Goombay Dance Band.

Nederland maakt in mei 1980 kennis met de strippenkaart waarmee in bus, tram en metro voortaan kan worden betaald. De Belgische publieke omroep BRT begint met Teletekst. In 2016 stopte de tekstdienst waar de NOS, dat al een maand eerder was begonnen, de service nog steeds aanbiedt. In de Verenigde Staten eist de uitbarsting van vulkaan Mount St. Helens 57 levens.

In de Top 40 zien we een voormalige Duitse schlagerzanger met een nieuw project de eerste plaats bezetten. Paul McCartney, die aan het einde van 1979 solo was teruggekeerd met een kerstsingle, scoort nu voor het eerst in bijna 9 jaar tijd weer een reguliere solo-hit.

De volledige Top 40 van 10 mei 1980 bekijk je hier.

1 ( 2) SUN OF JAMAICA- Goombay Dance Band
De Goombay Dance Band was een idee van Oliver Bendt. De Duitser, die eerder in de musical Hair te zien was, had jarenlang succes gescoord in het schlagergenre en deed op het eiland Saint Lucia inspiratie op voor een nieuw project. Compleet met een limbodanser en een vuurspuw-act werd Sun Of Jamaica een regelrechte hit in ons land. De groep scoorde nog twee Top 40-hits met Aloha-Oe, Until We Meet Again en Seven Tears.

16 (32) WHAT’S ANOTHER YEAR- Johnny Logan
In 1980 wint de Ierse zanger in Nederland het Eurovisiesongfestival met What’s Another Year. Het nummer was eigenlijk al flink wat jaren oud want Shay Healy schreef de eerste opzet voor het nummer al in 1976. Nadat het nummer een aantal malen was afgewezen kwam het bij Johnny Logan terecht die het meenam naar de voorronde van het songfestival op 9 maart. Een maand later won hij het Eurovisiesongfestival dat in Den Haag werd gehouden. Logan groeide uit tot een fenomeen van het festival want in 1987 kwam hij met Hold Me Now opnieuw als winnaar uit de bus.

26 (--) CALL ME- Blondie
In 1978 maakt Blondie een succesvol Top 40-debuut met Denis dat de lijst voor drie weken weet aan te voeren. De groep rond zangeres Debbie Harry blijkt ongekend populair. Call Me is, net iets meer dan twee jaar later, al weer de negende Top 40-hit van de Amerikaanse groep. Het nummer werd gebruikt als titelsong van de film American Gigolo. Giorgio Moroder schreef het nummer samen met Stevie Nicks en had daarbij in zijn achterhoofd dat ze het ook zou zingen voor de soundtrack. Uiteindelijk richtte hij zich tot Debbie Harry die op de instrumentale basis, Man Machine, haar teksten schreef.

29 (--) SEASONS- Grace Slick
Als Signe Toly Anderson besluit de groep te verlaten om voor haar kind te zorgen wordt Grace Slick gevraagd de nieuwe zangeres te worden van Jefferson Airplane. Het leverde hits als White Rabbit en Somebody To Love op. Slick zelf staat aan de basis van Jefferson Starship waar ze later de zangeres van Starhip wordt en in die hoedanigheid met Nothing’s Gonna Stop Us Now een top 5-hit scoort. Solo staat Grace met Seasons één keer in de Top 40.

34 (--) GRAZY GUITAR- Hank The Knife & The Crazy Cats
In 1975 is Hank The Knife and The Jets ongekend populair. De groep, die was voortgekomen uit Long Tall Ernie And The Shakers, scoorde met Guitar King de grootste hit en kwam daarna met Stan The Gunman op nummer 1. In 1977 viel de groep uiteen maar niet veel later besloot Henk Bruysten nog een keer een poging te doen. Ditmaal werkt hij samen met drie zangeressen, waaronder zijn vrouw Kitty, die de Crazy Cats vormen. Crazy Guitar wordt uiteindelijk de derde top 10-hit van Hank The Knife.