September 1996: Rob de Nijs eindelijk op 1

- Top 40 Classic

 Trijntje Oosterhuis Peter Andre Frans Bauer Céline Dion Rob De Nijs
September 1996: Rob de Nijs eindelijk op 1

Bijna dertig jaar na zijn debuut is het raak voor Rob de Nijs als zijn vijftiende hit de eerste plaats weet te bereiken.

Rotterdam is deze maand een brug rijker als de Erasmusbrug officieel wordt geopend. In Suriname wordt Ronald Venetiaan verslagen door Jules Wijdenbosch die op 14 september de nieuwe president wordt. Na een strijd van bijna een jaar weet de Taliban in Afghanistan de stad Kabul te veroveren. Pas in 2001, als de Verenigde Staten de ‘strijd tegen het terrorisme’ voert, komt de stad weer onder controle van de Verenigde Naties.

Rob de Nijs schrijft Top 40-geschiedenis als de Nederlandse zanger die het langst op een nummer 1-hit moest wachten sinds zijn Top 40-debuut: bijna 30 jaar. De zanger staat in 1966 voor het eerst in de hitlijst met Anna Paulowna als hij met Alles Wat Ademt, geschreven door Gerard Stellaard, Belinda Meuldijk en Lennaert Nijgh begin 1986 dicht bij een nummer 1-hit is. Dan zit Elton John met Nikita twee weken lang in de weg. Verder zien we in de lijst twee versies van Ready Or Not, die van de Fugees en een meer dansbare van The Source stiigen. De binnenkomers in de lijst van 21 september zijn divers; drie Engelstalige, één Duitstalige, één Italiaanstalige en één instrumentale.

De volledige Top 40 van 21 september 1996 bekijk je hier.

1 ( 2) BANGER HART- Rob de Nijs
Bijna dertig jaar na zijn eerste hit kan Rob de Nijs dan ook zijn eerste nummer 1-hit bijschrijven. Banger Hard werd door Belinda Meuldijk geschreven op muziek van Spargo-zanger Ellert Driessen. Banger Hart was ook direct de een-na-laatste hit die Rob in de Top 40 wist te scoren. In 1999 wordt Zo Zal Het Zijn nog een bescheiden succes en zijn 16e hit. In de Top 40-historie is er slechts één artiest die (solo) langer op een nummer 1-hit moest wachten; Cher scoorde die pas bijna 33-en-een-half jaar na haar debuut in de lijst.

7 (11) DE ZEE- Trijntje Oosterhuis
Met een grote show wordt op 14 augustus 1996 de Amsterdam ArenA geopend. De officiële handelingen worden verricht door Koningin Beatrix waarna Trijntje Oosterhuis met De Zee zorgt voor een kippenvelmoment. Het nieuwe huis van Ajax wordt vervolgens in dienst genomen met een wedstrijd tegen AC Milan die met 0-3 wordt verloren. 
Voor Trijntje Oosterhuis betekende het extra werk als solozangeres want ook met Total Touch bleef ze succesvol Trijntje scoorde in 1997 via haar duet met Marco Borsato op Wereld Zonder Jou haar grootste hit.

17 (23) IT’S ALL COMING BACK TO ME NOW- Celine Dion
Bij de eerste tonen van It’s All Coming Back To Me Now is overduidelijk dat Jim Steinman achter de powerballad van de Canadese Celine Dion zit. En daar moet Meat Loaf op gezette momenten flinke ruzie over gehad hebben want hij wilde het nummer dolgraag zingen. Toch was Steinman van mening dat het een nummer voor een vrouw was. Pas in 2006 maakte Loaf er een duet van met Marion Raven dat als single werd uitgebracht en in Noorwegen op nummer 1 wist te komen. Voor Celine Dion werd het haar negende Top 40-hit en de vierde waarmee ze in de top 5 wist te komen.

18 (--) FLAVA- Peter Andre
Op 1 mei 1996 bracht Peter Andre de derde single uit van Natural, het tweede album dat hij had opgenomen. Het nummer, waarop ook rapper Bubbler Ranx te horen is, wordt een enorme hit en staat zowel in Engeland als in de Nederlandse Top 40 op nummer 2. Met de opvolger doet hij er in Engeland nog een schepje bovenop als Flava op nummer 1 komt. Nederland haakt dan al af met de successen van de Australische zanger want de zevende plek is ook meteen de hoogste positie die wordt bereikt. Peter Andre scoort in een tijdsbestek van anderhalf jaar nog drie bescheiden Top 40-hits.

20 (--) BUENOS DIAS WEISSE TAUBE- Frans Bauer
In nog geen twee jaar tijd schrijft Frans Bauer zeven Top 40-hits op zijn naam. Na zijn debuut in 1994 met Als Sterren Aan De Hemel Staan weet hij in 1996 met Op Rode Rozen Vallen Tranen zelfs voor het eerst in de top 10 te komen. In de week dat die single net is verdwenen uit de lijst komt hij met een verrassende opvolger: Buenos Dias Weisse Taube, een Duitstalige single. Het nummer verschijnt vooruitlopend op het Duitstalige album Liebesbriefe waarmee de zanger later ook zijn succes bij onze oosterburen wist uit te bouwen.

39 (34) ONLY HAPPY WHEN IT RAINS- Garbage
De Amerikaanse band Garbage heeft in ons land nauwelijks succes gekend. En dat is bijzonder want toch wist de groep uit Madison, Wisconsin, zeker 17 miljoen albums wereldwijd te verkopen. De band rond Shirley Manson stond slechts twee weken in de Top 40 met Only Happy When It Rains, dat toen de tweede single van hun debuutalbum Garbage was. De groep stond met nog vijf andere tracks in de Tipparade en daarbij zat ook de titelsong van de negentiende James Bond-film The World Is Not Enough.