September 1993: de maand van 4 Non Blondes

- Top 40 Classic

 4 Non Blondes Anita Meyer 2 Unlimited Bee Gees Ace Of Base
September 1993: de maand van 4 Non Blondes

De 4 Non Blondes zorgen in 1993 voor de derde hitsingle ooit die de Top 40 tien weken zou aanvoeren. Eerder presteerden alleen Bryan Adams en Heintje dat.

Op de US Open spelen Goran Ivanisevic en Daniel Nestor een partij  die wordt beslist met een tiebreak die uiteindelijk met 20-18 de winst voor Ivanisevic oplevert. De tiebreak is de langste in de historie van het Amerikaanse toernooi. Bij vliegtuigfabrikant Boeing rolt de duizendste 747 van de band en Steffie Graf schrijft voor de 15e keer een Grand Slam-toernooi op haar naam. Op 5 september overlijdt René Klijn die eerder een nummer 1-hit scoorde met Mr. Blue. In Washington wordt een vredesakkoord getekend waarmee de Palestijnen zelfbestuur krijgen in de bezette gebieden. Op 29 september wordt India getroffen door een aardbeving waarbij 10.000 mensen in de deelstaat Maharashtra overlijden.

De Top 40 wordt de hele maand aangevoerd door de 4 Non Blondes waardoor wijlen Freddie Mercury de hele maand genoegen moet nemen met Living On My Own dat de hele maand op nummer 2 blijft staan. Ondertussen scoort Ronald met Transsexueel een top 10-hit en zien we in de Top 40 van 4 september 1993 twee gelijktijdige hits voor UB40, Robin S, Ace Of Base, Paul de Leeuw en Pin-Occhio.

De volledige Top 40 van 4 september 1993 bekijk je hier.

1 ( 1) WHAT’S UP- 4 Non Blondes
Om alle verwarring weg te halen met het nummer van Marvin Gaye uit 1971 werd niet What’s Going On maar What’s Up de titel van het nummer van de 4 Non Blondes. De eerste versies van het nummer konden ook niet de goedkeuring van Linda Perry uitdragen omdat producer David Tickle de essentie van de demo was kwijtgeraakt. Ze mopperde tegen James Iovine, medeoprichter van het platenlabel van de groep, en hij steunde Linda. Dat besluit leidde er uiteindelijk toe dat de versie van Tickle naar de prullenbak werd verwezen en Perry de demoversie kon opnemen. What’s Up? stond vervolgens in verschillende Europese landen bovenaan de hitlijsten, inclusief tien weken eerste plaats in de Top 40.

7 (14) HAPPY NATION- Ace Of Base
Al in 1992 werd Happy Nation uitgebracht in Scandinavië terwijl het overgrote deel van Europa nog geen noot van de Zweedse groep had gehoord. Dat gebeurde in het voorjaar van 1993 met All That She Wants dat zes weken op nummer 4 in de Top 40 stond en hun grootste hit werd. Na de nummer 2-hit Wheel Of Fortune werd de titeltrack van het album Happy Nation de derde single. Het album wist ondertussen uit te groeien tot een van de best verkopende debuutalbums aller tijden met verkoopaantallen die inmiddels richting de 25 miljoen stuks gaan. Ace Of Base plakte vijf top 10-hits achter elkaar maar scoorde na Life Is A Flower (in 1998) geen hits meer in ons land.

21 (31) PAYING THE PRICE OF LOVE- Bee Gees
In 1967 debuteren de Bee Gees in de Top 40 met Spicks & Specks en in een lange rij hits prijken sindsdien ook vijf nummer 1-hits. In 1987 beleeft de groep met You Win Again een succesvolle terugkeer want die single werd de twintigste top 10-hit van de groep. Paying The Price Of Love werd in 1993 de eerste single van het album Size Isn’t Everything dat voor de Bee Gees inmiddels het twintigste studioalbum was. Maurice, Barry en Robin besloten het album op te dragen aan hun vader Hugo die in maart van 1992 was overleden. Met Paying The Price Of Love scoorden ze hun zesde Alarmschijf en konden ze ook hun veertigste Top 40-hit bijschrijven.

30 (--) FACES- 2 Unlimited
Op 10 mei 1993 verscheen het tweede album van 2 Unlimited, No Limits!. De act rond Ray Slijngaard en Anita Doth had op dat moment met de titeltrack al een nummer 1-hit te pakken en de opvolger, Tribal Dance, had drie weken op nummer 2 gestaan. Die weken kon het duo echter niet tippen aan het succes dat Haddaway kende met What Is Love dat die weken in de weg zat op nummer 1. Faces, de derde single, moest ook twee weken een pas op de (tweede) plaats maken met een sterker What’s Up van de 4 Non Blondes. Voor 2 Unlimited was Faces, op 4 september 1993 de hoogste nieuwe, de track die hun zevende top 10-hit op rij zou worden. Uiteindelijk zou de reeks top 10-hits pas stoppen bij Do What’s Good For Me dat in 1995 hun 14e hit werd en de eerste die het bovenste kwart van de hitlijst niet wist te bereiken.

38 (--) HET SPIJT ME- Anita Meyer
Nadat Het Spijt Me een onderdeel was van De 5 Uur Show bij RTL4 werd het een volwaardig programma gepresenteerd door Caroline Tensen. In het programma draaide het om verzoeningspogingen die begonnen met het aanbieden van een bosje bloemen. De titelsong van het programma werd ingezongen door Anita Meyer. De zangeres had inmiddels 17 Top 40-hits op haar naam geschreven en pakte met de titelsong voor de derde keer de Alarmschijf. In 2019 keerde Het Spijt Me terug op televisie.