September 1982: klokken en tranen

- Top 40 Classic

 André Van Duin Golden Earring U2 Maywood BZN Dire Straits
September 1982: klokken en tranen

André van Duin staat op 11 september 1982 voor de vierde en laatste week bovenaan de Top 40 met zijn tweede nummer 1-hit Bim Bam / Als Je Huilt.

Nederland verkiest de PvdA opnieuw tot de grootste partij in de Tweede Kamer. Ruud Lubbers zou echter de premier worden en leiding geven aan een kabinet van CDA en VVD. Bij een verkeersongeval komt Grace Kelly, de prinses van Monaco, om het leven. Ook worden de eerste emoticons bedacht door Scott Fahlman. De kleine items worden later, met de opkomst van smartphones, opnieuw populair.

Drie weken lang lukt het André van Duin om Words (van F-R David) van de eerste plaats te houden. Het is voor de komiek zijn tweede succes in de Top 40 nadat hij eerder met Willempie, in 1976, de lijst voor drie weken had weten aan te voeren. Twilight is ondertussen de 22e Top 40-hit voor BZN en ook de een-na-hoogste nieuwe is van Nederlandse bodem; Adios Amor is de 19e Top 40-hit voor Corry Konings.

De volledige Top 40 van 11 september 1982 bekijk je hier.

1 ( 1) BIM BAM / ALS JE HUILT- André van Duin
Zes jaar na Willempie heeft André van Duin zijn tweede nummer 1-hit te pakken. In tegenstelling tot zijn vorige doet hij het ditmaal met een ‘dubbele A-kant’, een single waarop er voor de twee nummers geen keuze is gemaakt welke de belangrijkste is. Als Je Huilt blijkt de briljante ‘gimmick’ te zijn bij tv-optredens als de zanger langs het publiek loopt en er tijdens het refrein water uit de bril over het aanwezige publiek wordt gestroomd. Van Duin zou eind 1993 zijn derde nummer 1-hit scoren met Pizza Lied (Effe Wachte…).

4 ( 9) TWILIGHT ZONE- Golden Earring
De Golden Earring scoorde tussen 1968 en 1973 drie nummer 1-hits maar wist begin jaren tachtig geen echt succes meer te boeken. De Haagse band speelde met de gedachte om er een punt achter te zetten, ook omdat de Amerikaanse tournee meer had gekost dan dat het had opgeleverd. Twilight Zone was een nummer dat George Kooymans klaar had liggen voor zijn solodebuut. Shell Schellekens wist er een dusdanige Earring-productie van te maken dat de band aan een nieuw leven kon beginnen. Later in september zou het nummer de Top 40 voor twee weken weten aan te voeren.

17 (28) STAR- Maywood
In de tweede helft vn 1980 vierde Maywood de grote successen. Late At Night werd een nummer 1-hit en ook Rio bereikte een jaar later de top 3. De zusjes De Vries, die zich Caren Wood en Alice May noemden, brachten muziek uit in 52 verschillende landen. Toch kwam de groep na 1981 al niet meer in de top 10 en ook Star, dat op 11 september de snelste stijger in de lijst was, lukte dat niet. Na tien hits werd Maywood in 1990 uitverkoren om ons land te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisiesongfestival waar ze 15e werden. In 1995 besloten de twee er mee te stoppen.

20 (--) TWILIGHT- BZN
Achter de Golden Earring is BZN de tweede meest succesvolle groep van ons land. Met 55 Top 40-hits hebben ze zelfs nog steeds een record in handen, dat van de meeste Top 40-hits. Hoewel er tussen 1968 en 1975 al acht hits waren gescoord begon het grote succes van de Volendamse groep in 1976 met Mon Amour, dat de eerste van zes opeenvolgende top 10-hits werd. Die reeks had uiteindelijk een serie van 17 opeenvolgende top 10-hits kunnen zijn als Oh Me Oh My (in 1979) niet op nummer 12 was blijven steken. Twilight was op 11 september 1982 de 22e hit van BZN en kwam als hoogste binnen op nummer 20.

23 (--) PRIVATE INVESTIGATIONS- Dire Straits
Na de doorbraak met Sultans Of Swing verraste Dire Straits in 1982 met Private Investigations dat, in vergelijking met de vorige nummers, ingetogen en mysterieus was. Mark Knopfler liet zich inspireren door Philip Marlowe, de detective die was bedacht door Raymond Chandler. In een filmische stijl wilde hij het gevoel van de ouderwetse gangsterfilm terug laten komen. En dat lukte want het publiek omarmde het nummer en later zou Private Investigations een nummer 1-hit worden.

29 (--) I WILL FOLLOW – LIVE- U2
U2 scoorde 44 Top 40-hits, een serie nummers die de band achter The Rolling Stones, The Beatles en de Golden Earring op de vierde plek wist te brengen wanneer we kijken naar de meest succesvolle groepen die ons land heeft gekend. Die serie begon in 1982 met I Will Follow dat in 1980 de openingstrack was van het debuutalbum van de Ierse groep, Boy. De opname die in de Top 40 kwam werd op 14 mei 1982 opgenomen in Hattem tijdens Countdown In Concert.