Oktober 2001: Kylie op 1

- Top 40 Classic

 Kylie Minogue Alcazar Kane Macy Gray
Oktober 2001: Kylie op 1

Kylie Minogue had al twaalf keer eerder een Top 40-hit gescoord. Pas 13 jaar na haar debuut volgde dan ook die felbegeerde nummer 1-hit.

De Amerikaanse en Britse strijdkrachten beginnen de oorlog tegen het terrorisme door doelen in Afghanistan aan te vallen. Apple komt met een nieuwe muziekspeler, de iPod. Op het apparaat kan 5GB aan muziek worden opgeslagen. KPN moet reorganiseren en kondigt 2800 gedwongen ontslagen aan. De Mars Odyssey komt aan bij de rode planeet voor onderzoek.

In de Top 40 is het relatief rustig. 22 hits leveren posities in, inclusief de vorige nummer 1 van Alicia Keys, Fallin’ dat na vier weken op nummer 1 nu vier weken op nummer 2 zou staan. Verder telt de lijst slechts twee binnenkomers die allebei gebaseerd zijn op eerdere hits.

De volledige Top 40 van 6 oktober 2001 bekijk je hier.

1 ( 2) CAN’T GET YOU OUT OF MY HEAD- Kylie Minogue
Bekijk hier de songtekst van Can’t Get You Out Of My Head
Kylie Minogue begon haar loopbaan als actrice en soapie voordat ze in de stal van Stock Aitken & Waterman belandde en de ene na de andere hit wist te scoren. Pas in het najaar van 1994 brak ze met de typische Britse sound van het drietal met de release van Confide In Me dat een bescheiden hitje werd. In 2001 keert ze terug met meer toegankelijker popliedjes waarbij Can’t Get You Out Of My Head precies de juiste snaar weet te raken. In een rij hits die uiteindelijk tot 23 zou oplopen bleef het voor de inmiddels 51-jarige zangeres bij één nummer 1-hit.

15 (--) CRYING AT THE DISCOTEQUE- Alcazar starring Annikafiore & Andreas Lundstedt & Tess
Bekijk hier de songtekst van Crying At The Discoteque
Alcazar scoorde in 2001 een succesvol debuut met Crying At The Discoteque waarin een sample van Spacer, de hit van Sheila & B. Devotion (uit 1979), was gebruikt. Het nummer werd onder meer geschreven en geproduceerd door Alexander Bard die begin jaren negentig furore maakte met een andere Zweedse act, Army Of Lovers. Alcazar wist er in 2002 met Sexual Guarantee nog een tweede hit aan vast te knopen.

22 (35) SO GLAD YOU MADE IT- Kane
Bekijk hier de songtekst van So Glad You Made It
As Long As You Want This was een succesvol debuut voor de Haagse band Kane. De groep stond er anderhalf jaar lang mee in de albumlijst en werd onderscheiden met dubbel platina. So Glad You Made It was het tweede album en de titeltrack van dat album zou voor Kane de eerste van 13 top 10-hits worden.

30 (--) HIGH- Rastafaraman feat. Eric Dikeb
Bekijk hier de songtekst van High
Afroman steeg met Because I Got High naar de zesde plek van de Top 40 op het moment dat een Nederlandstalige remake van Rastafaraman en Eric Dikeb in de lijst wist binnen te komen. Het was niet de eerste cover die hij van een hit maakte want ook zijn Wie Laat De Hond Uit was in 2000 al bekend geworden als parodie op de hit van de Baha Men, Who Let The Dogs Out. Sindsdien had hij ook met Pizzahut de Amerikaanse fastfood-ketens een muzikaal platform gegeven in de verschillende apres-ski-clubs.

40 (40) SWEET BABY- Macy Gray (featuring Erykah Badu)
Bekijk hier de songtekst van Sweet Baby
Twaalf keer eerder wisten binnenkomers op nummer 40 hun Top 40-loopbaan niet te verlengen met een tweede week. Ook waren er 31 hits die ook een tweede Top 40-week op nummer 40 stonden om de daaropvolgende week verdwenen te zijn. In die rij past ook de vierde en laatste Top 40-hit van Macy Gray, Sweet Baby. De Top 40-loopbaan van de Amerikaanse zangeres bleek nogal klein te zijn als we naar het succes van haar hits kijken. Do Something kwam in 1991 tot nummer 35 waarna I Try twee keer op nummer 39 stond en ook met Demons stond ze twee keer op die plek.