Oktober 1998: Boyzone stevig op 1

- Top 40 Classic

 Boyzone
Oktober 1998: Boyzone stevig op 1

Hoewel je gevoel het anders zal vertellen is Boyzone in 1998 de eerste groep uit Ierland die bij ons een nummer 1-hit weet te scoren.

In Nigeria komen bijna 1100 mensen om het leven als een brandstof ontploft. Boven Duitsland slaat het vrachtschip Amrum lek waarna 40.000 liter olie de waddenzee in weet te stromen. In Groningen worden na overstromingen bewoners geëvacueerd. Ook overlijdt op 23 oktober Mary Servaes op 79-jarige leeftijd. Ze scoorde vooral als Zangeres Zonder Naam 19 Top 40-hits.

Voor de vijfde week voert Boyzone de Top 40 aan met No Matter What. Met dat nummer zou de Ierse groep het zelfs zeven weken vol weten te houden als lijstaanvoerder. In de Top 40 verder vijf binnenkomers onder aanvoering van de Vengaboys die voor het eerst op weg gaan naar een nummer 1-hit.

De volledige Top 40 van 31 oktober 1998 bekijk je hier

1 ( 1) NO MATTER WHAT- boyzone
Feit is dat U2 met vier nummer 1-hits het vaakst op nummer 1 wist te komen. Toch deed U2 dat pas voor het eerst in 2000 met Beautiful Day waardoor Boyzone de eerste Ierse band met een nummer 1-hit werd. Sinead O’Connor, Gilbert O’Sullivan en Enya waren de eerste soloacts die op nummer 1 wisten te komen. Boyzone was in 1995 voor het eerst in de lijst gekomen met Love Me For A Reason. De groep, dan ook met Ronan Keating in de gelederen, scoort met No Matter What de eerste en enige nummer 1-hit. Keating zou later de band verlaten waarna in november 1999 een pauze werd aangekondigd.

8 (--) BOOM, BOOM, BOOM, BOOM!!- vergaboys
Met iedere hit werd het succes van de Vengaboys groter. Na Parade De Tetas en To Brazil! volgde in het voorjaar van 1998 met Up And Down de eerste top 5-hit waarna We Like To Party! (The Vengabus) de groep zelfs twee weken op nummer 2 stond. Op 31 oktober komt Boom, Boom, Boom, Boom! de lijst binnen. De vijfde single van het debuutalbum zou de eerste nummer 1-hit van de groep worden. De Vengaboys zouden in 1999 met We’re Going To Ibiza meteen hun volgende nummer 1-hit scoren.

14 (--) OUTSIDE- george michael
Zes maanden nadat George Michael is gearresteerd voor seksuele activiteiten in openbaar toilet komt George Michael met Outside, een nummer waarin hij duidelijkheid wilde geven over de achtergrond van de situatie. Zo verklaart hij dat hij niet langer geheimzinnig wil doen over zijn geaardheid. Vanwege de arrestatie trad Michael naar buiten met het feit dat hij homoseksueel is. Het werd de 23e in een reeks van totaal 27 Top 40-hit voor George.

16 (31) MY FAVOURITE GAME- the cardigans
The Cardigans laten in 1994 voor het eerst van zich horen met de release van het album Emmerdale. Dat wordt in hun thuisland Zweden een succes waar de rest van de wereld ze een jaar later leert kennen met het album Life. Lovefool is de eerste single van het derde album First Band On The Moon en daarmee weten ze dan ook te debuteren in de Top 40. De eerste single van het album Gran Turismo verschijnt begin oktober 1998 en zou uiteindelijk de grootste hit van The Cardigans gaan worden.

19 (--) ARE YOU THAT SOMEBODY- aaliyah
Aaliyah wist in ons land in haar beginperiode maar moeizaam een voet aan de grond te krijgen. Dat stond in schril contrast met de 3 miljoen exemplaren die er van haar tweede album, One In A Million,  werden verkocht. Are You That Somebody levert haar een hit op als het nummer te horen is in de film Dr. Doolittle. Het nummer leverde Aaliyah bij ons niet alleen een top 3-hit op; het bleef ook haar grootste van vijf Top 40-hits.