Oktober 1988: The Only Way Is Up

- Top 40 Classic

 Selena U2 Pet Shop Boys Meat Loaf Phil Collins Yazz
Oktober 1988: The Only Way Is Up

Nadat de Top 40 voor drie weken is aangevoerd door Sam Brown pakt via Yazz een volgende vrouw de leiding in de lijst.

De Algerijnse stad Algiers is het rustig. Bij rellen overlijden 500 mensen als de onrusten de kop worden ingedrukt. Op de Britse televisie zijn interviews te zien met leden van de IRA. Om de identiteit van de personen niet te onthullen wordt gebruik gemaakt van acteurs. Als in de Amerikaanse ambassade in Moskou afluisterapparatuur wordt gevonden besluit de Amerikaanse president, Ronald Reagan, de ambassade te sluiten. Bij een Palestijnse aanval op een bus in Jericho komen vijf Israeliërs om het leven.

In de top 10 van de Top 40 staan flink wat klassiekers. Zo is de nummer 1-hit van Yazz and The Plastic Population al acht jaar oud. Ook Meat Loaf brengt de klassieker uit 1978, Paradise By The Dashboard Light weer terug in de top 10 waar Phil Collins met een ‘oudje’ uit 1965 in de top 10 komt. Ook The Locomotion (Kylie Minogue) en What A Wonderful World (Louis Armstrong) waren gedateerde hits in de top 10. U2 scoort met Desire voor de negende keer een hit en zou er later de derde top 3-hit mee scoren.

De volledige Top 40 van 1 oktober 1988 bekijk je hier

1 ( 2) THE ONLY WAY IS UP- Yazz and The Plastic Population
Soulzanger Otis Clay brengt in 1980 de single The Only Way Is Up uit. De heren van Coldcut besloten er in 1988 hun draai aan te geven en bewerkten het voor Yasmin Evans. Met haar hadden ze eerder samengewerkt op de single Doctorin’ The Tardis. Yazz scoorde er een succesvol debuut mee want de single stond drie weken bovenaan de Top 40. Voor de Britse zangeres volgde er met Stand Up For Your Love Rights nog wel een tweede hit maar dat was ook meteen weer haar laatste.

7 (14) A GROOVY KIND OF LOVE- Phil Collins
Tony Wine was als 17-jarige nog student en Bayer Sager was leraar toen ze samen de basis legden voor A Groovy Kind Of Love. In 1965 was het Patti Labelle die het voor het eerst opnam met The Bluebelles. De versie van The Mindbenders die dat jaar verscheen kwam zowel in het Verenigd Koninkrijk als ook in de Verenigde Staten op nummer 2. In de Top 40 bleef het bij één weekje op nummer 39. Voor de film Buster wilde Phil Collins eigenlijk dat Stephen Bishop het zou opnemen. Hij ontdekte echter dat zijn demo in de film werd gebruikt en besloot het daarna als single uit te brengen. Het werd de zesde top 10-hit van de Brit waar het pas zijn zevende solo-hit was.

9 (11) PARADISE BY THE DASHBOARD LIGHT- Meat Loaf
Eind 1978 kwam Paradise By The Dashboard Light voor een periode van drie weken op nummer 1. Het nummer werd een ongekende klassieker die in de jaren tachtig veelvuldig tot prachtige taferelen zochten als dj”s het nummer draaiden tijdens drive-in shows waar ook steevast Dan Hartman en de Wiz Stars uit de platenkoffer kwamen. Het debuut van het Amerikaanse zwaargewicht Meat Loaf bleef altijd zijn grootste hit en wist in 1988 terug te keren in de top 10. In die periode bleef het succes echter beperkt tot drie weken in de top 10.

23 (39) DOMINO DANCING- Pet Shop Boys
In 1988 zijn de Pet Shop Boys toe aan hun derde studioalbum, Introspective. Het duo van Neil Tennant en Chris Lowe had een jaar eerder met Actually opnieuw een succesvol album afgeleverd en met It’s A Sin, What Have I Done To Deserve This en Rent de volgende drie Top 40-hits gescoord. Van Introspective kwamen zelfs vier hits en dat was met recht een bijzondere prestatie omdat er op het album uiteindelijk slechts zes nummers stonden. De derde single van Introspective, Domino Dancing, werd hun zesde top 10-hit en zou tot nummer 7 weten te komen.

24 (--) DESIRE- U2
U2 scoorde met Desire voor het eerst een nummer 1-it in het Verenigd Koninkrijk en Australië. Nederland was de Ierse band altijd welgezind geweest en Desire werd later ook hun derde top 3-hit na Sunday Bloody Sunday (1985) en With Or Without You (1987). De eerste nummer 1-hit van U2 zou nog een flinke tijd op zich laten wachten want pas in 2000 wisten ze de felbegeerde positie te bereiken met Beautiful Day. Desire was in 1988 de eerste single van het album Rattle And Hum dat drie opeenvolgende top 10-hits opleverde.

37 (40) SO FAR AWAY- Selena
Timebomb was het debuutalbum van Sabina Quack die zich de artiestennaam Selena had laten aanmeten. In 1988 had ze haar debuut gemaakt met Shotgun. Achter de zangeres gingen schrijvers en producers Marco Roosink en Nico Verrips schuil die op een handige manier de populaire stijl van Stock Aitken en Waterman wisten te kopiëren. So Far Away werd haar minst succesvolle hit en kwam in drie weken Top 40 niet verder dan nummer 37. In 1989 werd Timebomb haar derde en laatste hit. Daarna verschijnen nog een aantal singles voordat ze begin jaren negentig besluit een punt achter haar muzikale loopbaan te zetten.