November 1991: Gordon op 1

- Top 40 Classic

 Gordon
November 1991: Gordon op 1

Gordon mag het jaar 1991 besluiten op de eerste plaats. Hij staat daar eind november voor het eerst met Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn.

Hoewel op 28 februari al een einde was gekomen aan de Golfoorlog werd pas in november de laatste oliebrand geblust. Sinterklaas is weer in het land nadat hij met zijn boot is aangekomen in Hindeloopen en in België is Vlaams Blok de grote winnaar bij de verkiezingen in Vlaanderen. Freddie Mercury overlijdt op 45-jarige leeftijd. De zanger van Queen stierf aan de gevolgen van de ziekte aids wat hij pas een dag eerder bekend maakte aan het publiek.

Let’s Talk About Sex was de tweede nummer 1-hit van Salt-N-Pepa en na drie weken wordt de groep van de eerste plaats gestoten door de zingende marktverkoper uit Amsterdam. Het sprookjesachtige Roodkapje van Pater Moeskroen bereikt ondertussen de top 3 en 2 Unlimited komt voor de eerste keer binnen in de lijst.

Bekijk hier de volledige Top 40 van 30 november 1991

1 ( 2) KON IK MAAR EVEN BIJ JE ZIJN- Gordon
Gordon heeft de Top 40 geregeld bekritiseerd maar dat was wel anders toen hij met Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn de eerste plek van de Top 40 wist te bereiken. Sterrenjacht en het Nationaal Songfestival brachten hem geen succes maar uiteindelijk wel een platencontract bij CNR. Met het door John Ewbank geschreven Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn scoorde hij zijn eerste en enige nummer 1-hit. Gordon zou uiteindelijk 18 hits op zijn naam schrijven en daarnaast op nog een achttal andere Top 40-hits te horen zijn.

4 (13) BLACK OR WHITE- Michael Jackson
Met Dangerous is Michael Jackson eind november toe aan zijn achtste studioalbum. Het vorige, Bad, had liefst 9 Top 40-hits opgeleverd en dus was het er de makers veel aan gelegen dat ook met dit album te realiseren. De eerste single van het album verscheen drie weken voorafgaand aan het album, Black Or White. Opnieuw wisten 9 nummers van het album een plek in de Top 40 te krijgen. Hoewel het er daarbij lange tijd naar uit zag dat Black Or White de grootste hit zou blijven werd dat uiteindelijk Will You Be There.

13 (31) I LOVE YOUR SMILE- Shanice
Shanice had in 1987 al een eerste album uitgebracht. Van dat album waren vier singles verschenen en met een aantal wist ze zelfs succes te coren in de Amerikaanse R&B-hitlijst. Can You Dance wist zo, eind 1987, ook over te waaien naar Nederland. I Love Your Smile werd geproduceerd door Narada Michael Walden en stond op haar tweede album, Inner Child. Shanice Wilson, zoals ze voluit heet, wist in 1993 nog een derde en laatste hit op haar naam te schrijven met Savings Forever For You dat voor de soundtrack van de serie Beverly Hills 90210 werd geschreven.

22 (37) STRO RACE- Mannenkoor Karrepoor
Tuk telt tegenwoordig iets meer dan 2000 inwoners en ligt in de gemeente Steenwijkerland. Het dorp heeft een bowlingbaan, tennishal, supermarkt, café en kapsalon maar bovenal vomt de plaats de basis van Mannenkoor Karrespoor. De groep ontstaat in 1990 in café De Karre en als kroegbaas Hein Kranendonk tien jaar achter de bar staat besluiten ze de single Mooi Man te maken. Op de B-kant van de single brengen ze een tweede eerbetoon aan Vader Hein met Wil-Hein-Mus. Dat er een markt voor het koor was bleek met het succes van Mooi Man. Zo volgden er nog vier Top 40-hits waarbij Stro-Race de derde was. Voor het laatst zou de groep er mee in de bovenste helft van de Top 40 komen.

25 (--) SMELLS LIKE TEEN SPIRIT- Nirvana
Never Mind was het tweede album van Nirvana en het eerste waarop ook Dave Grohl, tegenwoordig de frontman van Foo Fighters, te horen is. De Amerikaanse rockband wist wereldwijd door te breken met Smells Like Teen Spirit dat niet alleen een hit werd maar ook de boeken in wist te gaan als regelrechte klassieker. Kurt Cobain probeerde het ultieme popnummer te schrijven maar vertelde ook dat hij eigenlijk probeerde The Pixies te imiteren. “We gebruikten wat van hun dynamiek door soms zacht en soms snoeihard te spelen.”