Maart 1987: Mel & Kim op 1

- Top 40 Classic

Maart 1987: Mel & Kim op 1

Stock Aitken Waterman. Dat was het producersteam dat de hitlijsten domineerde in de laatste jaren van de eighties.

Nog vóór klassiekers als Never Gonna Give You Up van Rick Astley, Too Many Broken Hearts van Jason Donovan en The Loco-Motion van Kylie Minogue was er begin 1987 de doorbraak van Mel & Kim. De zussen Mel en Kim Appleby hadden met dank aan Stock Aitken Waterman in korte tijd twee nummer 1-hits gescoord. I Knew You Were Waiting (For Me) van George Michael en Aretha Franklin moest daardoor plaatsmaken, na drie weken de Top 40 te hebben aangevoerd. De derde plaats werd bezet door Level 42, dat het enorme succes van Lessons In Love uit 1986 een goed vervolg gaf met Running In The Family. Een bijzonderheid in deze Top 40 was het feit dat Freddie Mercury zowel solo als met Queen in de Top 40 binnenkwam. We gaan terug naar 21 maart 1987, toen de transfer van Ruud Gullit rond was. Hij ging van PSV naar AC Milan voor 16,5 miljoen gulden, een recordbedrag in die tijd. 

Bekijk hier de Top 40 van 21 maart 1987.

1 (5) RESPECTABLE – Mel & Kim
Tej tej tej tej, het deuntje dat in 2018 nieuw leven in werd geblazen in de televisiehit De Luizenmoeder. Hannah (gespeeld door Jennifer Hofman) verwees toen naar Mel & Kim, de Engelse gezusters Appleby die in de eerste drie maanden van 1987 al twee nummer 1-hits hadden gescoord. Het luidde de dominantie in van Stock Aitken Waterman, het producerstrio dat met aantrekkelijke artiesten, een drummachine en synthesizers de perfecte hitformule voor die tijd had uitgevonden. Het leverde Mel & Kim nummer 1-hits op met Showing Out en dus Respectable. Lang konden ze niet genieten, want in 1988 werd Mel ernstig ziek. In 1990 overleed ze op slechts 23-jarige leeftijd.

7 (9) SURRENDER – Swing Out Sister
Waar Swing Out Sister eind 1986/begin 1987 in het grootste deel van Europa doorbrak met Breakout, was Nederland een van de weinige landen waar opvolger Surrender een (veel) groter succes werd. In de Top 40 kwam Breakout niet verder dan nummer 30, maar het trio uit Manchester kon in maart 1987 alsnog een top 10-hit in de Lijst der Lijsten bijschrijven. Surrender bevatte trompetspel van John Thirkell, die in zijn loopbaan succesvol samenwerkte met UB40, Tina Turner, George Michael en redelijk recent Bruno Mars (Uptown Funk).

9 (13) STILL LOVING YOU – Scorpions
De Scorpions hadden in de meeste landen al in 1984 een hit gescoord met Still Loving You, maar Nederland moest tot 1987 wachten. De Duitse hardrockband werd al opgericht in 1965, maar het duurde dus jaren voordat de formatie commercieel succes boekte. Dat lukte uitendelijk met een powerballad waarin zanger Klaus Meiner zijn ex-geliefde terug wilde winnen. Still Loving You haalde uiteindelijk de vierde plaats. Het werd net het grootste succes van de Scorpions, want ze scoorden in 1991 een nummer 1-hit met Wind Of Change.

10 (18) EVERYTHING I OWN – Boy George
In 1972 bleef de Amerikaanse band Bread in de Tipparade steken met Everything I Own. Het lied werd alsnog een grote hit in 1987, toen Boy George het coverde in de vorm van een reggaetrack. Boy George was in de jaren daarvoor succesvol als leadzanger van Culture Club, met de nummer 1-hit Karma Chameleon uit 1983 als hoogtepunt. Na de break-up in 1986 kickte Boy George af van zijn drugsverslaving en nam hij zijn eerste soloalbum Sold op. De single Everything I Own werd een grote hit en haalde de derde plaats in de Top 40. Het werd de enige top 10-hit van Boy George zonder de Culture Club, die trouwens sinds 2011 weer bij elkaar is.

28 (--) THE GREAT PRETENDER – Freddie Mercury
36 (--) PAIN IS SO CLOSE TO PLEASURE – Queen
De Top 40 van 21 maart 1987 is de boeken in gegaan als de enige Top 40 waarin Freddie Mercury zowel solo als met Queen nieuw binnenkwam in de lijst. The Great Pretender was een cover van de Platters, waarin werd bezongen dat zijn presence op het podium niet per se overeenkwam met wie hij als persoon was en hoe hij zich voelde. Pain Is So Close To Pleasure is een opvallende Queen-plaat, wegens de falsettozang van Mercury. The Great Pretender was de eerste top 10-hit van Freddie Mercury zonder zijn maatjes van Queen. Pain Is So Close To Pleasure scoorde voor Queen-begrippen zeer matig met een 26ste plaats. Het grote publiek miste kennelijk de kenmerkende vocalen van Freddie Mercury op die plaat.