Juli 1986: Wham! voor het laatst op 1

- Top 40 Classic

 Wham! El DeBarge DeBarge Janet Jackson M.C. Miker "G" & Deejay Sven Lionel Richie Bananarama
Juli 1986: Wham! voor het laatst op 1

Andrew Ridgeley en George Michael gaven op 28 juni 1986 voor het laatst een concert in Londen. Een maand later staat het duo ook voor het laatst op nummer 1.

Ronnie Brunswijk stelt zich ten doel het regime van Desi Bouterse omver te werpen en begint met zijn Junglecommando. De Tour De France wordt gewonnen door Greg Lemond die Bernard Hinault verslaat en daarmee voor het eerst de wielerronde op zijn naam schrijft. Rusland maakt bekend dat het haar troepen uit Afghanistan zal terugtrekken.

Waar George Michael solo 27 Top 40-hits zou scoren bleef de teller voor Wham! staan op negen. Met The Edge Of Heaven stonden ze eind juli voor de derde week op nummer 1. Janet Jackson had eerder met What Have You Done For Me Lately? ook drie weken bovenaan de Top 40 gestaan en met Nasty was ze, als snelste stijger, op weg naar een nieuwe top 5-hit. De lijst van juli 1986 racht verder zomerhits van Matia Bazar (Ti Sento) en de Two Man Sound (Disco Samba).

Bekijk hier de Top 40 van 26 juli 1986

1 ( 1) THE EDGE OF HEAVEN- Wham!
Op 28 juni was het Londense Wembley acht uur lang het decor voor het afscheid van Wham. 72.000 bezoekers zagen hoe de samenwerking tussen Andrew Ridgeley en George Michel definitief tot een einde kwam. Na Wake Me Up Before You Go-Go, dat in 1984 twee weken op nummer 1 stond, volgden drie top 5-hits waarna The Edge Of Heaven de tweede en laatste nummer 1-hit van Wham! werd.

3 (10) HOLIDAY RAP- M.C. Miker “G” & DJ Sven
Met Holiday had Madonna al twee keer in de Top 40 gestaan. Lucien Witteveen en Sven van Veen hadden elkaar in 1986 ontmoet in een Hilversumse discotheek. De deejay en de rapper prutsten wat met het loopje van Holiday en nadat ze hun experiment een paar keer hadden laten horen aan het publiek bleken ze een briljante combinatie te hebben geleverd. Ben Liebrand produceerde de definitieve versie die begin augustus de Top 40 zou aanvoeren.

4 ( 4) VENUS- Bananarama
In 1970 werd Venus, in de uitvoering van Shocking Blue, de eerste Nederlandse nummer 1-hit in de Verenigde Staten. Die prestatie werd thuis, in Nederland, niet bereikt met de derde plaats als beste resultaat. Het Britse Bananarama kwam er in 1986 ook niet mee op nummer 1 en strandde in de Top 40 op nummer 4. Ondertussen had Venus wel een klein beetje op nummer 1 gestaan via de Stars On 45 dat het nummer liet horen in de medley die in 1981 vier weken bovenaan de Top 40 stond.

16 (38) NASTY- Janet Jackson
In februari verscheen Control, het derde studioalbum van Janet Jackson. De eerste twee albums van ‘de zus van Michael’ hadden geen succes gebracht maar het album dat Jimmy Jam en Terry Lewis produceerden maakten Janet een stuk meer volwassen. Met What Have You Done For Me Lately stond ze in juni drie weken op nummer 1 en de opvolger, Nasty, stond twee weken op plek 5.

23 (--) WHO’S JOHNNY- El Debarge
El Debarge maakte begin jaren tachtig deel uit van Debarge dat in 1985 de top 4 wist te bereiken met The Rhythm Of The Night. El besloot daar in 1986 mee te stoppen om solo aan de slag te gaan. Op 14 juli verscheen zijn debuutalbum met Who’s Johnny als openingstrack. Het nummer was te horen in de film Short Circuit en zorgde voor zijn Top 40-debuut. El slaagde er later in succesvoller te worden dan de groep Debarge. Hij schreef uiteindelijk 4 Top 40-hits op zijn naam.

24 (--) DANCING ON THE CEILING- Lionel Richie
Dancing On The Ceiling was de titeltrack van het derde album van Lionel Richie. Kort voor de release van dat album, op 5 augustus, stond de single in de Top 40. Vooral de video bij het nummer viel op doordat Lionel Richie daadwerkelijk dansend op het plafond te zien is. Dat idee was niet origineel, want al in 1951 deed Fred Astaire dat ook in de film Roal Wedding. In het najaar verscheen op HBO een documentaire waarin te zien was hoe de video gemaakt was. Met het nog ontbreken van digitale technieken werd er een kamer gebouwd die volledig kon roteren. Met een budget van ruim 350.000 euro was de clip de duurste die tot dat moment was gemaakt.