Januari 1998: It's Like That

- Top 40 Classic

 Run DMC Jason Nevins
Januari 1998: It's Like That

Met het verlies van Sonny Bono is er een vroeg muzikaal overlijden. In de Top 40 zien we de eerste 'klassieker' van Robbie Williams verschijnen.

Al vroeg in het jaar 1998 was het eerste sterfgeval in de popmuziek van het jaar een feit. Sonny Bono overleed op 5 januari aan de gevolgen van een skiongeluk. Hij werd 62 jaar. De Nederlandse sportwereld kende een betere week. Eerst won Raymond van Barneveld het BDO World Darts Championship, waarmee hij hard op weg was om de darts in Nederland op de kaart te krijgen. In hetzelfde weekend pakte Rintje Ritsma zijn vierde goud op het EK Allround, dat dit jaar in Helsinki is gehouden.

In de Top 40 stonden we na twee weken al op twee nummer 1-hits. Barbra Streisand & Céline Dion moesten de felbegeerde koppositie afstaan aan Run D.M.C. en Jason Nevins. Met de hiphopklassieker It’s Like That scoren ze allebei hun eerste nummer 1-hit. Verder valt op dat er drie meidengroepen in de top 10 staan met hun eerste grote hit. Close II You was de hoogstgenoteerde act van die drie. Met Baby Don’t Go steeg de Nederlandse formatie naar de vierde plaats. Op nummer 8 was Solid HaromiE voor het eerst in de top 10 te bewonderen met I’ll Be There For You. Eén plek lager stond de Amerikaanse girlband Allure met All Cried Out.

De Australische zangeres Natalie Imbruglia was met haar ‘signature song’ Torn hard op weg naar de top 10 en de Britse boyband Five debuteerde in de Lijst der Lijsten met Slam Dunk. Op nummer 37 maakte ster-in-de-dop Robbie Williams zijn entree met Angels. Hoewel het een verdienstelijke hit was, is het met de kennis van nu behoorlijk opvallend dat deze evergreen destijds niet hoger kwam dan nummer 14.

1 (5) IT’S LIKE THAT - Run-D.M.C. vs Jason Nevins
Hoewel Run-D.M.C. tot de meest bekende hiphopacts van de jaren 80 behoort, leek het Amerikaanse trio jarenlang een eendagsvlieg te blijven. Dat de tweede plaats van de Aerosmith-cover Walk This Way (1986) nog overtroffen zou worden, had niemand verwacht. Dat dat toch gebeurde, was te danken aan Jason Nevins. De remixer uit Los Angeles nam de track It’s Like That (eerste single van Run-D.M.C. in Amerika) onder handen en het resultaat bleek op 10 januari 1998 een nummer 1-hit te zijn. It’s Like That van Run-D.M.C. vs Jason Nevins voerde drie weken lang de Lijst der Lijsten aan.

8 (11) I’LL BE THERE FOR YOU – Solid HarmoniE
Als op een pubquiz de vraag ‘Welke act scoorde in de jaren 90 een top 10-hit met I’ll Be There For You?’ wordt gesteld, zullen veel kandidaten ‘The Rembrandts’ of een variant op ‘Friends’ antwoorden. Fout! The Rembrandts bleven in 1997 steken op nummer 15. Het goede antwoord is Solid HarmoniE, een Britse meidengroep die mede profiteerde van de opkomst van de girl power. I’ll Be There For You (geen cover van The Rembrandts) was de eerste hit van de meidengroep en bereikte in 1998 uiteindelijk de zevende plaats. Solid HarmoniE bleek geen eendagsvlieg, want opvolger I Want You To Want Me behaalde zelfs nummer 4.

30 (--) SLAM DUNK (DA FUNK) – 5
Het Engelde tijdschrift The Stage plaatste in 1997 een advertentie voor geïnteresseerden om auditie te doen voor een boyband met ‘attitude en edge’. Uit duizenden geïnteresseerden waren vijf daarvan de gelukkigen, want zij vormden de boyband 5ive. Ze tekenden direct een platencontract en brachten het album 5ive uit. De eerste single Slam Dunk (Da Funk) kwam op 10 januari 1998 nieuw binnen in de Top 40, waarmee het debuut van 5ive (op de hoes genoteerd als ‘5’) een feit was. Het werd uiteindelijk de eerste van – hoe toepasselijk – vijf top 10-hits.

37 (--) ANGELS – Robbie Williams
De derde Top 40-hit van Robbie Williams, waarmee hij toen al het ex-lid van Take That werd met de meeste hits in Nederland. Tegenwoordig is Angels de hoogst genoteerde track van Robbie in de Top 2000 en wordt het lied veel gezongen op karaoke, maar in 1998 kwam de ballad niet verder dan plaats 14. In zijn thuisland Engeland kwam Robbie Williams met Angels tot nummer 4 en daar werd Angels in 2005 uitgeroepen tot beste plaat van de afgelopen 25 jaar (1980-2005).

39 (--) KIJK OM JE HEEN – Re-Play
5ive was niet de enige boyband die debuteerde in de Top 40, want op nummer 39 maakte Re-Play zijn entree. Het kwartet uit Rotterdam deed in 1992 als The Pasadenas mee aan de Soundmixshow. Daarna wilden ze zelf Engelstalig repertoire uitbrengen, maar dat flopte gigantisch. Toen maakten de havenstedelingen de switch naar het Nederlands. De eerste single Ik Denk Aan Jou kwam in 1997 nog niet verder dan de Tipparade, maar een jaar later was het Top 40-debuut een feit met Kijk Om Je Heen. Re-Play zal echter vooral herinnerd worden aan Never Nooit Meer, hun grootste hit waarin ze samenwerkten met Gordon.

De volledige Top 40 van 10 januari 1998 bekijk je hier.