Februari 1996: 15 miljoen mensen op 1

- Top 40 Classic

 Fluitsma & Van Tijn Gigi D'Agostino Robert Miles Party Animals Babylon Zoo 2 Unlimited
Februari 1996: 15 miljoen mensen op 1

Op 17 februari 1996 bereiken Fluitsma en Van Tijn de eerste plaats van de Top 40 met 15 Miljoen Mensen.

Het is de maand waarin in Londen een bom ontploft en waarmee een einde komt aan de wapenstilstand die het Ierse Republikeinse Leger, de IRA, eerder had afgekondigd. Wereldkampioen schaken, Garri Kasparov, wordt verslagen door een computer, Deep Blue en op internet is voor het eerst een zoekmachine te vinden: Ilse.

1 ( 2) 15 MILJOEN MENSEN- Fluitsma & Van Tijn
Nederland heeft een oppervlakte van ruim 41.500 vierkante kilometer en daarvan bestaat ruim 18% uit water. Op het overige deel leven we in 1990 met 15 miljoen mensen. Dat betekent dus een gemiddelde van 361 inwoners per vierkante kilometer. Met recht dus samenwonen op een heel klein stukje aarde. Daarover zongen Jochem Fluitsma en Eric van Tijn met het nummer 15 Miljoen Mensen dat, zes jaar na de inwonersmijlpaal, een hit werd dankzij de reclame van de Postbank. Later zagen we de melodie van het nummer terug in twee andere Top 40-hits; 5 Jaar (En Nog Lang Niet Klaar) van BNN & Friends in 2003 en in Koningin Van Alle Mensen van RTL Boulevard United in 2013.

2 ( 1) HAVE YOU EVER BEEN MELLOW- Party Animals
Met een tempo tussen de 160 en 200 beats per minute was hardcore house al een tijdje populair. Het genre wist een steeds breder publiek te bereiken via acts als Paul Elstak en Charly Lownoise & Mental Theo. Begin 1996 scoorde de Party Animals met Have You Ever Been Mellow, een bewerking van Have You Never Been Mellow (van Olivia Newton-John uit 1975) met hun eerste Top 40-hit ook meteen een nummer 1-hit. De eerste in een rij van drie opeenvolgende nummer 1-hits want later in 1996 zou de groep ook met Hava Naquila en Aquarius de eerste plek weten te bezetten.

4 (16) SPACEMAN- Babylon Zoo
Babylon Zoo is altijd een eendagsvlieg in ons land gebleven. De band uit Wolverhampton ontstond in 1992 en brak in Europa door dankzij het gebruik van Spaceman in een commercial van spijkerbroekengigant Levi’s. Wel werd het nummer wat aangepast ten opzichte van de originele versie waarop zanger Jas Mann de tekst “I killed your sister, I killed you all” fluisterde. Iets te hard om daadwerkelijk tot een succes te maken. In Engeland wist de groep na het succes van Spaceman nog een drietal volgende hits te scoren. In Nederland hebben we in de Top 40 niets meer vernomen van Babylon Zoo.

8 (23) JUMP FOR JOY- 2 Unlimited
2 Unlimited wist in de Top 40 een meesterlijke serie van 13 opeenvolgende top 10-hits neer te zetten. Van Get Ready For This (1991) tot en met Nothing Like The Rain (1995) wisten Ray Slijngaard en Anita Doth steeds weer het bovenste kwart van de Top 40 te bereiken. Het duo profiteerde maximaal van de populariteit van de Eurodance maar strandde met Do What’s Good For Me, eind 1995, voor het eerst op nummer 13. Jump For Joy was de 15e Top 40-hit voor 2 Unlimited en op 17 februari 1996 was het de snelste stijger in de lijst met 15 plaatsen winst.

18 (--) CHILDREN- Robert Miles
Children was eigenlijk geen nieuw nummer. De Italiaanse producer Robert Miles had het bijna opgeborgen in de kast nadat het in 1995 nauwelijks iets deed. Tijdens een optreden in Miami draaide hij de instrumentale track en Simon Berry (Platipus Recors) hoorde het nummer en wist meteen dat het een hit werd. Hij had er duidelijk oren voor want in november 1995 werd het opnieuw uitgebracht als de eerste single van Dreamland, het debuutalbum van Robert Miles. Uiteindelijk werd Children een nummer 1-hit in meer dan 12 landen. In de Top 40 zou Children later vier weken op de derde plaats staan.

37 (--) SWEETLY- Gigi
Een andere Italiaan, Gigi d’Agostino, maakte ook zijn Top 40-debuut met Sweetly. Een eveneens instrumentale track waarbij de gitaar een hoofdrol speelde. De producer leek in eerste instantie een kort leven beschoren want pas in 2001 wist hij serieuzere stappen te maken in hitparadeland met de release van La Passion. Hij werd, achter Eros Ramazzotti, de een na meest succesvolle Italiaan en in 2018 passeerde hij de zanger zelfs nadat zijn nummer 1-hit L’Amour Toujours opnieuw werd gebruikt op In My Mind.