Februari 1984: Paul Young op 1

- Top 40 Classic

 Paul Young
Februari 1984: Paul Young op 1

Frank Boeijen scoort met Zwart Wit voor het eerst een top 10-hit. 

Het is 11 februari 1984. De Olympische Winterspelen in de Joegoslavische stad Sarajevo zijn deze week begonnen! Voor Nederland loopt het evenement uit op een deceptie, want voor het eerst sinds 1956 worden er nul medailles gewonnen. De beste prestatie wordt geleverd door de 19-jarige schaatster Yvonne van Gennip, die vijfde wordt op de 3.000 meter. Het blijkt een opmaat naar meer, want in 1988 zal Van Gennip liefst drie gouden medailles winnen. 

In de Top 40 is er meer Nederlands succes. Frank Boeijen scoort met zijn groep zijn eerste (en laatste) top 10-hit met Zwart Wit. De onderste twee plaatsen in de top 10 worden bezet door resp. Vanessa (artiestennaam van Connie Witteman) en het duet Brood/Vrienten. Op nummer 23 komt de Golden Earring binnen met de evergreen When The Lady Smiles, dat de vijfde en laatste nummer 1-hit wordt van de legendarische Haagse band. Opvallend detail is dat één plaats onder de Golden Earring een andere nummer 1-hit zijn entree maakt. Pat Benatar komt namelijk op nummer 24 binnen met Love Is A Battlefield.

De top 10 is bijzonder dynamisch. De nummers 3 t/m 8 zijn allemaal stijgers. Queen stormt de top 5 binnen met Radio Gaga en luidt een nieuw succesjaar in. Chic is inmiddels opgeheven, maar de Amerikaanse discoformatie scoort tóch een top 10-hit met You Are Beautiful. Shakin’ Stevens en Bonnie Tyler slaan de handen ineen met A Rockin’ Good Way, waarmee de Welshe artiesten een nieuwe top 10-hit scoren. De nummer 1 is nog wel intact. Paul Young staat voor de derde week aan kop met Love Of The Common People.

De volledige Top 40 van 11 februari 1984 bekijk je hier.

1 (1) LOVE OF THE COMMON PEOPLE – Paul Young
Hoewel het leeuwendeel Love Of The Common People alleen kent van Paul Young, is het een cover. De originele versie is van The Four Preps, die het lied in 1967 zonder succes uitbrachten. De meest succesvolle cover was aanvankelijk van reggaezanger Nicky Thomas, die er in 1970 een top 10-hit mee scoorde in het Verenigd Koninkrijk. Maar toen kwam Paul Young, een blue-eyed soulzanger uit Luton die in het najaar van 1983 een grote hit scoorde met Come Back And Stay. Zijn versie van Love Of The Common People werd een nóg groter succes, want daarmee stond Young liefst vier weken op nummer 1.

3 (6) LISTEN TO THE RADIO (ATMOSPHERICS) – Tom Robinson
De Engelse zanger en LHBT-rechtenactivist Tom Robinson scoorde met zijn Tom Robinson Band in 1977 een hitje met 2-4-6-8 Motorway, waarna de band failliet ging. Robinson ging full David Bowie en emigreerde naar Duitsland om zijn leven en carrière weer op de rit te krijgen. In Hamburg nam hij Listen To The Radio (Atmospherics) op, dat nergens ter wereld een hit werd. Behalve in Nederland, want hier werd het de grootste hit van Tom Robinson! Het reikte tot de derde plaats in de Top 40.

4 (20) RADIO GA GA – Queen
Queen was terug en dat liet de superband weten ook! Radio Ga Ga werd geschreven door drummer Roger Taylor en het is niet zo verwonderlijk dat de drummachine een grote rol speelde in het lied. De plaat beschrijft hoe televisie de concurrentiestrijd met de radio aan het winnen was. Het werd de vierde nummer 1-hit voor Queen, waarmee de eerste single van het album The Works een enorm succes genoemd kon worden. Ook de tweede single I Want To Break Free bereikte de eerste plaats. Lady Gaga heeft haar artiestennaam vernoemd naar Radio Ga Ga.

5 (11) ZWART WIT – Frank Boeijen Groep
In de nacht van 20 op 21 augustus 1983 werd Kerwin Duinmeijer op 15-jarige leeftijd vermoord. Dader Nico Bodemeijer (toen 16 jaar) riep volgens ooggetuigen teksten als ‘vuile n*kker’ en ‘ga terug naar je eigen land’ naar de geboren Curaçaoër. De racistische moord was de aanleiding voor Frank Boeijen om een anti-racismelied te schrijven. Zijn boodschap ‘Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit, maar in de kleur van je hart’ kwam aan, want Zwart Wit werd de grootste hit van Frank Boeijen Groep en kwam in de Top 40 tot de vierde plaats.

7 (13) YOU ARE BEAUTIFUL – Chic
In 1979 kwam Gruppo Sportivo tot de elfde plaats met Disco Really Made It (It’s Empty And I Hate It). Het was een onderdeel van een hardnekkige anti-discobeweging, die de populariteit van disco enorm deed afnemen. Het leidde tot de ondergang van de voorheen succesvolle discoband Chic, dat in 1979 de Top 40 veroverde met Le Freak. In 1983 ging de formatie uit elkaar, maar een jaar later was prompt de tweede top 10-hit een feit! You Are Beautiful was afkomstig van het album Believer uit 1983. De track piekte in 1984 op nummer 6 in de Top 40.