Top 4: Terug op 1

- Top 4

 The Weeknd Jody Bernal Major Lazer DJ Snake Pharrell Williams Guus Meeuwis
Top 4: Terug op 1

Na drie weken Smoorverliefd van Snelle keert Blinding Lights van The Weeknd terug naar de eerste plaats. Het gebeurde twaalf keer eerder dat een ex-nummer 1-hit na enkele weken de toppositie heroverde. Vier daarvan stonden langer dan een maand stationair op nummer 2.

In dit overzicht tellen we A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum en Paint It Black van The Rolling Stones eventjes niet mee. Deze twee nummers stonden in de jaren 60 op nummer 1 en bereikten in respectievelijk 1972 en 1990 opnieuw de eerste plaats van de Top 40. In deze gevallen ging het echter om een heruitgave van de single en hadden de noteringen de hitlijst tussentijds verlaten. Dat is bij onderstaande nummer 1-hits niet het geval. 

De vorige keer dat een ex-nummer 1-hit terugsteeg naar de eerste plaats was in de herfst van 2017. Toen we de nummer 1-notering van Mi Gente van J. Balvin & Willy William onderbroken door New Rules van Dua Lipa. Dat duurde toen slechts één weekje, dus die zien we niet terug in onderstaande top 4. De keer ervoor duurde het heel wat langer. In de lente van 2015 bereikte Lean On van Major Lazer x DJ Snake feat. Mø opnieuw de eerste plaats, nadat hun zegetocht op die positie zeven weken lang was onderbroken door Parijs van Kenny B. Zeven weken onderbreking is echter geen record. In 2000 werd de nummer 1-hit Que Si, Que No van Jody Bernal maar liefst acht weken onderbroken. In die acht weken bereikten drie verschillende nummers de eerste plaats: I Would Stay van Krezip, I Turn To You van Melanie C en Could I Have This Kiss Forever van Whitney Houston & Enrique Iglesias.

Ook de grootste Top 40-hit aller tijden moest in 2013 tijdelijk plaatsmaken voor andere nummer 1-hits. In de zes weken dat Happy van Pharrell op zijn terugkeer moest wachten, stonden Tsunami van Dvbbs & Borgeous en Hey Brother van Avicii op de eerste plaats. Die nummer 1-notering van Tsunami was bovendien bijzonder, omdat dat nummer zelf ook al eerder op nummer 1 had gestaan. Happy en Tsunami onderbraken dus elkaars nummer 1-notering: iets wat Somebody That I Used To Know van Gotye en Ik Neem Je Mee van Gers Pardoel twee jaar eerder ook al eens gedaan hadden. 

We sluiten af met een single die momenteel in een bewerking van Kraantje Pappie in de Top 40 staat. Het Is Een Nacht... (Levensecht) van Guus Meeuwis & Vagant moest in de herfst van 1995 vijf weken lang plaats maken voor Het Busje Komt Zo van Höllenboer. Dit was de eerste keer in de Top 40-geschiedenis dat een nummer binnen dezelfde chartrun terugsteeg naar de eerste plaats. Net als alle andere onderbroken nummer 1-noteringen stond ook dit nummer in de tussenliggende periode op de tweede plaats. Nog nooit is er een nummer 1 naar de derde plaats of lager gedaald om vervolgens zijn nummer 1-positie te heroveren.

 

1 QUE SI, QUE NO- jody bernal, na 8 weken

2 LEAN ON- major lazer x dj snake feat. mø, na 7 weken

3 HAPPY- pharrell williams, na 6 weken

4 HET IS EEN NACHT... (LEVENSECHT)- guus meeuwis, na 5 weken