Top 4: Langst op nummer 1

- Top 4

 Tones And I Ed Sheeran Luis Fonsi Calvin Harris Dua Lipa Daddy Yankee
Calvin Harris & Dua Lipa

Dance Monkey van Tones And I weet van geen wijken. Ze staat inmiddels voor de veertiende week op de eerste plaats in de Top 40. Daarmee heeft ze een plekje verovert in de top 4 van hits die het langst op nummer 1 stonden.

Ruim 23 jaar, tussen 1968 en 1991, was het record van langst op nummer 1 genoteerde hit in handen van de Limburgse nachtegaal Heintje. Met Ich Bau' Dir Ein Schloss was hij de eerste artiest die met één hit 10 weken lang de Top 40 wist aan te voeren. Vóór 1968 was het record van langst genoteerde nummer 1-hit in handen van achtereenvolgens I Feel Feel van The Beatles (5 weken), Let Kiss van Orkest Gudrun Jankis en Stig Rauno (8 weken) en Ticket To Ride van The Beatles (9 weken). Al deze drie prestaties werden neergezet in 1965.

In oktober 1991 was (Everything I Do) I Do It For You van Bryan Adams de eerste nummer 1-hit die het 11 weken uithield op die positie. Ten opzichte van Heintje was zijn record maar van korte duur, want drie jaar later werd Bryan Adams onttroond door Marco Borsato met zijn eerste Nederlandstalige hit Dromen Zijn Bedrog. Dit nummer voerde met 12 weken bijna achttien jaar het record van langstgenoteerde nummer 1-hit aan.

2012 was het jaar van de sertanejo. Deze Braziliaanse muziekstijl leverde twee knallers van nummer 1-hits op. Eerst leek het erop dat Ai Se Eu Te Pego van van Michel Teló Borsato's record in gevaar ging brengen, maar na 11 weken moest dat nummer de toppositie verlaten. Een paar maanden later sneuvelde het record alsnog dankzij Michels landgenoot Gusttavo Lima. Zijn Balada wist de lijst van mei tot augustus 13 weken aan te voeren.

In 2017 gebeurde iets wat niemand had zien aankomen. Als eerste werd het record afgepakt door Ed Sheeran, die met Shape Of You 15 weken op nummer 1 stond, totdat het van die plaats verstoten werd door de zomerhit Despacito van Luis Fonsi ft. Daddy Yankee. Dit nummer bleef eveneens lang op nummer 1 staan en op 12 augustus 2017 tikte  Despacito zijn 15e week op 1 aan. Vanaf dat moment hadden Shape Of You en Despacito samen het record in handen. Luis Fonsi en Daddy Yankee hebben precies een jaar van het record mogen genieten. Op 11 augustus 2018 stond One Kiss van Calvin Harris & Dua Lipa namelijk voor de 16e week op nummer 1.  Al ruim ruim een jaar voert One Kiss nu het record van de langst genoteerde nummer 1-hit uit de Top 40-geschiedenis. Maar voor hoelang nog?

De concurrentie komt van de Australische zangeres Tones And I, die met haar debuuthit Dance Monkey nu al veertien weken op nummer 1 staat. Over twee weken kan zij de prestatie van Calvin Harris en Dua Lipa evenaren en wellicht zit er zelfs wel een zeventiende week in. In haar eigen land heeft Dance Monkey een recordaantal van maar liefst 21 weken op nummer 1 gestaan. Of het in ons land zo'n vaart zal lopen, valt te betwijfelen. Inmiddels zijn er verschillende kapers op de kust die dolgraag de nummer 1-positie zouden willen overnemen, zoals Blinding Lights van The Weeknd en Ze Huilt Maar Ze Lacht van Maan. Bovendien staat Tones And I's opvolger van Dance Monkey inmiddels klaar in de Tipparade, wat de aandacht voor haar oude single misschien wat zal doen vervagen. We wachten in spanning af hoelang Tones And I het in dit strijdveld nog weet vol te houden.

1 ONE KISS- calvin harris & dua lipa
16 weken op nummer 1

2 SHAPE OF YOU- ed sheeran
15 weken op nummer 1

2 DESPACITO- luis fonsi ft. daddy yankee
15 weken op nummer 1

4 DANCE MONKEY- tones and i
14 weken op nummer 1