Top 4: Kerst in de jaren 70

- Top 4

 Slade Boney M. Mike Oldfield Mud
Top 4: Kerst in de jaren 70

In de week voor Kerst werpen we een blik op de grootste kersthits in de Top 40. Per decennium zetten we grootste vier kersthits op een rij. Vandaag: de jaren zeventig.

1 LONELY THIS CHRISTMAS- mud
In de hele Top 40-geschiedenis heeft slechts twee keer een kerstsingle op nummer 1 gestaan. De eerste keer was in 1974 met Lonely This Christmas van Mud. Dat nummer klinkt totaal anders dan het opzwepende werk dat we van de Britse glamrockband gewend waren. Volgens zanger Les Gray was het nummer een parodie op zoetsappige kerstliedjes. De band profiteerde van het feit dat niet iedereen de 'grap' begreep. Veel platenkopers vonden Lonely This Christmas oprecht een mooi kerstliedje. Les Gray imiteert op de single de stem van Elvis Presley. Daardoor denken nu nog steeds mensen dat Lonely This Christmas eigenlijk een Elvisnummer is. The King, die 2½ jaar na deze hit overleed, heeft dit nummer echter nooit opgenomen.

2 IN DULCI JUBILO- mike oldfield
Het instrumentale In Dulci Jubilo van Mike Oldfield kwam pas op 10 april 1976 de Top 40 binnen. Toch kunnen we dit nummer wel degelijk beschouwen als een kersthit. Het is namelijk een cover van een middeleeuws kerstlied. De titel In Ducli Jubilo is Latijn voor 'In zoete vreugde'. De oorspronkelijke Latijn-Duitstalige tekst van het lied wordt toegeschreven aan de 14e-eeuwse Duitse mysticus Hendrik Seuse (1295-1366). In de afgelopen eeuwen zijn er ook (oud-)Nederlandse vertalingen van het lied gemaakt (In dulci jubilo / Singhet ende weset vro), maar die hebben zich niet genesteld in ons collectief geheugen. De Engelstalige versie van dit lied is wellicht bekender. Sinds de 19e eeuw is Good Christian Men, Rejoice een bekende Christmas carol. In de tekst van dit lied wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd, maar bij de instrumentale uitvoering van Mike Oldfield moet je dat er zelf bij denken.

3 MARY'S BOY CHILD / OH MY LORD- boney m.
Ook in Mary's Boy Child van Boney M. wordt de geboorte van Jezus gevierd. Dit nummer komt oorspronkelijk uit Amerika, waar het in 1956 voor het eerst werd opgenomen door Harry Belafonte. In 1957 was zijn versie ook een hit in ons land. 21 jaar later bracht Boney M. een succesvolle cover van het lied uit. In Nederland bereikte hun versie de derde plaats in de Top 40. In Engeland werd Oh My Lord, net als het origineel van Harry Belafonte, een nummer 1-hit en in eigen land zette de Duitse groep een heel bijzondere prestatie neer. Daar was het hun zevende nummer 1-hit op rij. Al vanaf hun eerste hit aldaar met Daddy Cool uit 1976 had de groep met elke single de eerste plaats bereikt en Mary's Boy Child vormde daarop geen uitzondering.

4 MERRY XMAS EVERYBODY- slade
In de Engelse hitlijst bestaat het fenomeen 'Christmas number one'. Acts proberen - al dan niet met een kerstsingle - op nummer 1 te staan in de week van Kerstmis. Hoewel er al eerder kersthist op nummer 1 hadden gestaan in Engeland, zoals Christmas Alphabet van Dickie Valentine (1955) en Mary's Boy Child van Harry Belafonte (1957), barstte er in 1973 voor het eerst een strijd los tussen twee bands die allebei met een kersthit op nummer 1 wilden staan. Dat waren de Britse glamrockbands Slade met Merry Xmas Everybody en Wizzard met I Wish It Could Be Christmas Everyday. Het pleit werd beslecht door de mannen van Slade, die met hun single hun zesde en laatste nummer 1-hit scoorden. In de Nederlandse Top 40 bereikte Merry Xmas Everybody de derde plaats. Wizzard moest genoegen nemen met een vierde plaats in Engeland. In Nederland kwam I Wish It Could Be Christmas Everyday niet eens in de Tipparade.