Top 4: Girlbands

- Top 4

 Fifth Harmony K3 Pussycat Dolls Sugababes
Top 4: Girlbands

Eergisteren namen we naar aanleiding van het succes van CNCO en Little Mix de boybands onder de loep. Nu kijken we terug op de vorige vier girlbands in de top 3. Daarvoor hoeven we minder ver terug in de tijd.

FIFTH HARMONY
In de lente van 2016 stond er voor het laatst een meidengroep in de top 3. Dat was Fifth Harmony met de nummer 1-hit Work From Home, een samenwerking met rapper Ty Dolla $ign. In de tussentijd is er veel gebeurd. Destijds was Fifth Harmony nog een kwintet, maar inmiddels zijn ze met vier. In december 2016 stapte Camila Cabello uit de groep. Zonder de medewerking van Ally, Normani, Dinah en Lauren heeft zij al vier hits op haar naam staan, waaronder haar huidige hit Havana. Daarmee is ze solo inmiddels net iets succesvoller dan haar voormalige groep. Fifth Harmony scoorde met Camila in de gelederen drie hits. Na haar vertrek heeft de meidengroep de Top 40 niet meer gehaald. In het verleden is al gebleken dat een personele wisseling in een boy- of girlband vaak weinig goeds betekent. We zullen moeten afwachten hoe het Fifth Harmony verder vergaat.

K3
Na Fifth Harmony moeten we een heel eind terug in de tijd voordat we weer een girlband aantreffen. We komen uit bij K3, die in 2009 een nummer 2-hit scoorde met Mamasé! Het succes van dit vrolijke liedje was met name te danken aan het de talentenjacht K2 Zoekt K3, die werd gewonnen door de Nederlandse Josje Huisman. Haar overwinning hield in dat zij de plaats van Kathleen Aerts mocht innemen, die kort daarvoor het trio verlaten had. Deze slimme manier heeft ervoor gezorgd dat een personele wissel juist een grote hit heeft opgeleverd. Van de andere kant, na Mamasé! heeft K3 nooit meer de Top 40 gehaald. Ook niet toen in 2015 opnieuw een televisietalentenjacht werd ingezet om de gehele bezetting van K3 te vervangen door drie nieuwe meisjes.

PUSSYCAT DOLLS
Het zat de Pussycat Dolls in 2005 en 2006 niet mee. Drie keer achter elkaar bereikte het zingende zestal de tweede plaats in de Top 40, maar de felbegeerde nummer 1-noteringen liep het steeds mis. Don't Cha werd van de eerste plaats gehouden door You're Beautiful van James Blunt, Stickwitu door Talk van Coldplay en Beep door Right Here Right Now van Raffaëla. Na deze drie hits stonden de meiden nog vijf keer in de Top 40, maar een top 3-hit zat er niet meer in. Ten tijde van de laatste twee hits had Carmit Bachar de groep verlaten. Zij was al lid van de Pussycat Dolls vanaf het begin in 1995, toen de groep nog een dansgroep was. In 2010 stopten ook de overige leden van de Pussycat Dolls, waarna Nicole Scherzinger nog twee keer solo in de Top 40 stond. Binnenkort moet blijken of de dames alsnog een nummer 1-hit kunnen scoren, want eerder deze maand werd bekend dat de Pussycats weer bij elkaar gaan komen in de samenstelling ten tijde van hun grootste hits. 

SUGABABES
De Britse meidengroep Sugababes is de uitzondering die de regel bevestigt. Na twee hits vierliet Siobhán Donaghy de groep en werd haar plaats ingenomen door Heidi Range. Dit had juist een positief effect op het hitparadesucces, want met haar scoorde het trio negen top 10-hits. Twee van die hits bleven steken op de tweede plaats en daarmee was de Sugababes hetzelfde lot beschoren als de Pussycat Dolls en K3: meerdere hits bereikten de tweede plaats, maar de meidengroep scoorde nooit een nummer 1-hit. De laatste top 3-hit van de Sugababes was Push The Button, dat in oktober 2005 de derde plaats bereikte. Kort daarna stapte Mutya Buena uit de groep. Zij scoorde in 2007 haar enige solohit met Real Girl. In de Sugababes werd zij vervangen door Amelle Berrabah. Met haar erbij scoorden de meiden nog drie hits, maar daarna was het ook echt over voor de Sugababes. In 2009 werd Keisha Buchanan als laatste originele lid vervangen en in 2011 viel het doek voor de groep. Om het lekker verwarrend te maken: in datzelfde jaar kwamen de originele leden van de Sugababes weer bij elkaar onder de naam Mutya Keisha Siobhan. In 2013 gaf het drietal een aantal veelbelovende optredens, maar sindsdien zitten we nog altijd te wachten op het 'debuutalbum' van MKS.