Top 4: Vuurwapens op 1

- Top 4

 Kane Hank The Knife and The Jets Dave & Ansel Collins
Top 4: Vuurwapens op 1

"I'll be riding shotgun," zingt George Ezra op zijn nummer 1-hit Shotgun. In de Top 40 hebben we al vier keer eerder vuurwapens of mannen met vuurwapen op de eerste plaats gezien. We zetten ze voor je op een rij.

1 DOUBLE BARREL- dave & ansel collins
Een 'barrel' is een ton. 'Double barrel' betekent dus: dubbele ton. Het kan echter ook nog iets anders betekenen, namelijk: dubbelloops. Het lijkt erop dat het Jamaicaanse reggaeduo Dave & Ansel Collins hiervan ook op de hoogte is, want op hun debuutalbum Double Barrel uit 1971 prijkt een grote revolver waarvan de loop is vervangen door twee tonnen. In die twee tonnen bevinden zich twee naakte dames, maar dat terzijde. Het nummer zelf gaat niet over vuurwapens. De titel komt niet eens in de tekst voor. Maar vanwege de albumhoes vonden wij dat Double Barrel toch thuishoort in deze top 4.

2 STAN THE GUNMAN- hank the knife and the jets
Guitar Kings is de eerste, de grootste en waarschijnlijk ook de bekendste hit van Hank The Knife and The Jets. Het werd van de eerste plaats gehouden door Love Is All van Roger Glover & Guests. Met de opvolger had de Arnhemse band meer geluk. Stan The Gunman stond in oktober 1975 één weekje op de eerste plaats. Het lied vertelt het verhaal van een gangster die op een dag door de politie wordt neergeschoten en vervolgens in de gevangenis belandt. Vervolgens leren we dat er daarna altijd weer een nieuwe 'Stan The Gunman' zal opstaan die de stad onveilig maakt.

3 SHOT OF A GUN- kane
De succesvolste Nederlandse band van deze eeuw is Bløf, maar op de tweede plaats staat Kane. De Haagse band scoorde in 2005 al twee nummer 1-hits met Something To Say en Fearless en voegde daar in 2008 hun derde en laatste nummer 1-hit aan toe: Shot Of A Gun. Dit nummer gaat niet over wapengebruik, maar over de gevoelens van zanger Dinand Woesthoff, die hij vergelijkt met een geweerschot: 'You got knocked down, but you walk away from it." Woesthoff schreef het nummer samen met het Amerikaanse producerstio The Matrix, dat ook meeschreef aan Top 40-hits van Avril Lavigne, Hillary Duff en Shakira.

4 RAP DAS ARMAS- cidinho e doca
Een nummer dat écht over wapens gaat, is Rap Das Armas van het Braziliaanse duo Cidinho e Doca. De titel betekent letterlijk: wapenrap. Het nummer werd voor het eerst opgenomen in de jaren 90, maar werd in 2007 opnieuw populair nadat het gebruikt was in de bekende Braziliaanse film Tropa De Elite. Twee jaar later bereikte de remix van Quintino de eerste plaats in de Top 40. In de songtekst worden verschillende vuurwapens opgesomd, zoals de AR-15, de AK-47 en de M16. Nog een aardige overeenkomst met de huidige nummer 1-hit: in de videoclip van Rap Das Armas zien we een opblaaskrokodil voorbijkomen. Laat dat nou net het voorwerp zijn dat staat afgebeeld op de singlehoes van Shotgun.