Top 4: Spider-Man

- Top 4

 Post Malone Swae Lee DJ Snake AlunaGeorge Chad Kroeger
Spider-Man

Vandaag maakt het nummer Sunflower van Post Malone & Swae Lee zijn entree in de Top 40. De track is afkomstig van de soundtrack van Spider-Man: Into The Spider-Verse, de eerste geanimeerde Spider-Man-film. Spider-Man-soundtracks leverden eerder al vier Top 40-hits op. We geven je het volledige overzicht.

1 You Know You Like It - DJ Snake & AlunaGeorge
van het soundtrackalbum van The Amazing Spider-Man 2

Spider-Man: Into The Spider-Verse is al de zevende Spider-Man-film die deze eeuw verschijnt. De grootste Spider-Man-hit vinden we terug op de soundtrack van The Amazing Spider-Man 2 uit 2014. Dat is een opvallende prestatie, aangezien dit qua wereldwijde opbrengst de minst succesvolle film uit de franchise is. You Know You Like It van DJ Snake & AlunaGeorge is overigens niet in de film zelf te horen. Het nummer staat alleen op de soundtrack. De oorspronkelijke versie van AlunaGeorge werd al in 2012 uigebracht, maar het was de trapremix van DJ Snake die op het soundtrackalbum van The Amazing Spider-Man 2 belandde. De track bereikte overigens pas in februari 2015 de Top 40, tien maanden na de Nederlanse première van de film. Die Spider-Man-film waren we toen allang weer vergeten. Zeker omdat er in de videoclip van You Know You Like It op geen elke manier naar Spider-Man verwezen wordt. Een andere single van het soundtrackalbum, It's On Again van Alicia Keys featuring Kendrick Lamar, had wel een Spider-Man-gerelateerde videoclip, maar die single bleef steken in de Tipparade.

2 We Are - Ana Johnsson
van het soundtrackalbum van Spider-Man 2

De vorige Spider-Man-hit dateert van ruim tien jaar daarvoor. In augustus 2004 bereikte de Zweedse zangeres Ana Johnsson de hitlijst met We Are, afkomstig van de soundtrack van Spider-Man 2. Voor alle duidelijk: dit is niet dezelfde film als The Amazing Spider-Man 2. In 2012 was Columbia Pictures begonnen met een reboot van de filmserie met een andere regisseur en andere hoofdrolspelers. Spider-Man 2 komt uit de eerste reeks Spider-Man-films die geregisseerd werden door Sam Raimi met Tobey Maguire in de hoofdrol. Net als You Know You Like It was We Are niet in de film zelf te horen, maar alleen op het soundtrackalbum. In de videoclip van We Are kunnen we echter wel duidelijk de Spider-Man-connectie opmaken. In de clip zitten namelijk beelden uit de film verwerkt.

3 Hero - Chad Kroeger featuring Josey Scott
van het soundtrackalbum van Spider-Man

De enige hit uit deze top 4 die ook daadwerkelijk in een Spider-Man-film te horen was, is Hero van Chad Kroeger featuring Josey Scott. We moesten wel tot de aftiteling van de eerste Spider-Man-film uit 2002 wachten, om dit nummer te horen. Chad Kroeger en Josey Scott scoorden net als Ana Johnsson met een Spider-Man-hit hun enige Top 40-notering. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat Chad Kroeger als leadzanger van Nickelback nog twaalf hits op zijn naam schreef. Josey Scott is ook vooral bekend als leadzanger van een rockband, maar zijn band Saliva heeft nooit in de Top 40 gestaan. De videoclip van Hero won in 2002 de MTV Video Music Award voor beste videoclip uit een film. Daarnaast werd het nummer genomineerd voor drie Grammy Awards, maar daarvan wist het duo er geen enkele van te verzilveren.

4 Bother - Stone Sour
van het soundtrackalbum van Spider-Man

Op de hoes van de soundtrack van de eerste Spider-Man-film staat groot: "Music From And Inspired By". Tot die laatste 'inspired by'-categorie behoort Bother van Stone Sour. Het nummer zat namelijk niet in de film, maar stond wel op de soundtrack. En dat 'inspired by' is in dit geval geen loze kreet. Op de singlehoes van Bother zien we een hand met ringen, waaronder een duidelijke Spider-Man-ring. Deze ring speelt ook een belangrijke rol in de videoclip van het nummer. Bother is net als Hero afkomstig uit de eerste Spider-Man-film, maar werd pas in januari 2003, een halfjaar na de Nederlandse première van de film, een hit. Hoewel de single is uitgebracht door de band Stone Sour is het in feite een solotrack van de leadzanger Corey Taylor. Op de tracklist van het soundtrackalbum zien we dan ook alleen zijn naam staan en niet die van de band.

(Foto: BSR Agency)