Top 4: solohits zangeressen op 1

- Top 4

 Davina Michelle Alexis Jordan Céline Dion
Davina Michelle

En ja hoor, Davina Michelle heeft met Duurt Te Lang alweer een record te pakken. Het nummer staat vandaag voor de elfde week op nummer 1. Davina Michelle is de eerste zangeres die dat met een solonotering gepresteerd heeft.

Er is slechts één zangeres met een hit die nog langer op nummer 1 heeft gestaan. Dat is Dua Lipa die afgelopen jaar 16 weken de lijst aanvoerde met One Kiss. Dit was echter een samenwerking met de Scotse dj Calvin Harris en in dit overzicht kijken we alleen naar solohits van zangeressen. Samenwerkingen met mannen laten we dus buiten beschouwing.

In 1966 stond er voor het eerst een vrouw op de eerste plaats van de Top 40. De Nederlandse Karin Kent voerde toen één weekje de lijst aan met Dans Je De Hele Nacht Met Mij?. Een jaar later zagen we de tweede solo-nummer 1-hit van een zangeres: This Is My Song van Petula Clark. Dit nummer hield het vier weken vol. 

In het voorjaar van 1969 stond er voor het eerst een zangeres langer dan een maand op 1 met een solonotering. Die eer ging naar Nina Simone met haar uitvoering van de Hairhit Ain't Got No-I Got Life, die vijf weken lang de eerste plaats bezet hield. In 1972 werd dit record geëvenaard door Ich Hab' Die Liebe Geseh'n van Vicky Leandros. Jarenlang werden deze prestaties niet overtroffen, totdat Barbra Streisand in 1980 zes weken op nummer 1 stond met Woman In Love. Een jaar later flikte Anita Meyer hetzelfde met haar hit Why Tell Me, Why.

In de jaren 80 bleven de hits gemiddeld iets korter op nummer 1 staan. Daardoor was het record van Barbra Streisand en Anita Meyer voorlopig veilig. Toch is het nog interessant om de nummer 1-hit Eternal Flame van de Bangles uit 1989 te benoemen. Dit is uiteraard geen hit van een solozangeres, maar de Bangles waren wel een meidengroep en er kwam dus geen man aan deze nummer 1-notering te pas. In 1990 ging het record alsnog aan diggelen dankzij de acht weken dat Nothing Compares 2 U van Sinéad O'Connor op 1 stond.

Rond de jaarwisseling van 1992 op 1993 was Whitney Houston de eerste zangeres die langer dan twee maanden met een solonotering de eerste plaats bezet hield. Dat deed ze met de Dolly Parton-cover I Will Always Love You. Dit nummer was afkomstig uit de film The Bodyguard, waarin ze zelf de vrouwelijke hoofdrol vertolkte. Negen weken voerde Whitney Houston met dit nummer de lijst aan. In 1998 zorgde opnieuw een filmhit voor het record. Céline Dion was toen de eerste solozangeres die het presteerde op tien weken op nummer 1 te staan. Dit lukte haar dankzij de hit My Heart Will Go On uit de al even succesvolle bioscoophit Titanic. Bijna twintig jaar heeft de Canadese zangeres het record in handen gehad. In 2011 werd ze nog wel vergezeld door Happiness van Alexis Jordan, dat eveneens tien weken op nummer 1 stond, maar het record werd niet overtroffen. Tot vandaag.

Dankzij Davina Michelle is het record na lange tijd weer in handen van een Nederlandse zangeres. De komende weken moet blijven hoe scherp het 23-jarige supertalent haar record kan stellen. Als ze volgende week voor de twaalfde week op nummer 1 staat, evenaart ze het record van langst op 1 genoteerde Nederlandstalige hit. Dat is nu nog in handen van Marco Borsato met Dromen Zijn Bedrog. Het zal spannend worden, want concurrentie voor de nummer 1-positie staat enorm te dringen.

1 DUURT TE LANG- davina michelle, 11 weken op nummer 1

2 MY HEART WILL GO ON- céline dion, 10 weken op nummer 1

2 HAPPINESS- alexis jordan, 10 weken op nummer 1

4 I WILL ALWAYS LOVE YOU- whitney houston