Top 4: Opgevallen! week 48

- Top 4

 Tina Turner Billie Eilish Liesbeth List Ramses Shaffy
Ramses Shaffy

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Ramses Shaffy

We leven inmiddels al weer tien jaar in een wereld zonder Ramses Shaffy. Eergisteren was het precies tien jaar geleden dat de levenslustige zanger op 76-jarige leeftijd overleed. Voor De Wereld Draait Door was dat reden genoeg om een hele afleveringen te wijden aan het leven de muziek van Ramses. Onder andere Huub van der Lubbe van De Dijk was te gast om te vertellen wat Ramses' muziek voor hem betekend heeft. Daarnaast bracht Maarten Heijmans, de acteur die in 2014 de rol van Ramses Shaffy speelde in de televisieserie Ramses, verrassende interpretaties van Shaffy's vier solohits Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder, Laat Me, Sammy en Wij Zullen Doorgaan. Verder verscheen er nog een fraai geïllustreerd boek over de zanger. Door Alles Heen is samengesteld uit Ramses' persoonlijke archieven door Sylvester Hoogmoed. Deze Shaffybiograaf werkte eveneens mee aan het boek Mijn Avonturen Met Ramses Shaffy van Gerard Alderliefste, waarin de zanger schrijft over de totstandkoming van hun gezamenlijke uitvoering van Laat Me, die in 2005 de Top 40 bereikte.

2 (--) Liesbeth List

... Die nieuwe, tweetalige versie van Laat Me was een initiatief van het trio Alderliefste. Hun drummer Luc de Bruin kwam met het idee om het nummer samen op te nemen met Ramses Shaffy. Die wilde dit alleen doen als Liesbeth List ook meedeed. En zo geschiedde. Op 18 mei 2005 stond Alderliefste met de 71-jarige Shaffy en de 63-jarige Liesbeth List in de studio voor de opname van Laat Me/Vivre. Hoewel de inmiddels 77-jarige Liesbeth trad de afgelopen week niet in de openbaarheid. Daat gaat ook niet meer. In 2017 nam ze afscheid van het publiek, omdat ze leidt aan een vorm van dementie, met geheugenverlies tot gevolg. Tegenwoordig slijt de chansonnière haar dagen in een verzorgingshuis in Soest. Liesbeth List is door hun vele samenwerkingen de enige zangeres die in één adem genoemd mag worden met Ramses Shaffy. Hun bekendste duet is zonder twijfel Pastorale, dat in 1969 de derde plaats in de Top 40 bereikte. In de jaren hierna bereikten de duetten In De Armen Van De Stad en Aan De Andere Kant Van De Heuvels de Tipparade.


3 (4) Billie Eilish

De nieuwbakken Woman Of The Year stijgt deze week met stip naar 18 in de Top 40. In de Global Top 40 komt Everything I Wanted zelfs op nummer 1 binnen. En dan is de videoclip nog niet eens uit! Op het YouTubekanaal van Beats By Dre verscheen deze week wel een making-of van het nummer, waarin Billie en haar broer en producer Finneas O'Connell vertellen over de totstandkoming van hun nieuwe hit. In het filmpje zijn beelden te zien die mogelijk ook gebruikt zullen worden in de videoclip. Een ander filmpje met Billie Eilish trok vorige week nog meer aandacht. Meer dan 22 miljoen mensen zagen op YouTube het interview van Vanity Fair met Billie. Het bijzondere aan dit interview is dat ze dezelfde vragen kreeg voorgeschoteld als in 2017 en 2018. Na de vrolijke 15-jarige Billie en de enigszins onverschillige 16-jarige Billie, zien we nu een gelukkig stralende 17-jarige Billie die haar draai lijkt te hebben gevonden in haar plotselinge succes. We zijn benieuwd of er op 18 oktober 2020 opnieuw een interview met haar wordt opgenomen. Het zou een mooie manier zijn om het leven en de carrière van een beginnende artiest over een lang tijd te volgen.

4 (--) Tina Turner

26 november 1939. In Nutbush, een gehucht in de Amerikaanse staat Tennessee, wordt Anne Mae Bullock geboren. Inmiddels zijn we 80 jaar verder en kent iedereen Nutbush en Anne Mae Bullock. Dat is namelijk de echte naam van Tina Turner, die zowel in 1978 als in 1991 een hit scoorde met Nutbush City Limits. Vorige week dinsdag vierde de Queen Of Rock haar 80e verjaardag. In die 80 jaar leidde ze een bewogen leven en scoorde ze 34 Top 40-hits, waarvan 6 samen met haar ex-man Ike. Optreden doet Tina Turner al tien jaar niet meer. Op 5 mei 2009 ga ze haar laatste concert in het Engelse Sheffield en een comeback is niet erg waarschijnlijk. Wie zich toch nog wil laten onderdompelen in haar muziek, moet wachten tot 9 februari 2020. Dan gaat in het Beatrix Theater in Utrecht de musical Tina in première. Op West End en Broadway en in Hamburg heeft deze musical al postieve kritieken binnengeharkt en dankzij theaterproducent Albert Verlinde komt de musical nu ook naar Nederland. De Nederlandse Nyassa Alberta, die de afgelopen jaren succesvol carrière heeft gemaakt in Duitsland, zal de hoofdrol in de Nederlandse productie vertolken.

(Foto: Anefo)