Top 4: Opgevallen! week 47

- Top 4

 Martine Bijl Freddie Mercury Billie Eilish
Martine Bijl 2015

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Martine Bijl

Afgelopen woensdag heeft Martine Bijl postuum de NS Publieksprijs gewonnen. Ze kreeg deze prijs voor haar boek Rinkeldekink, dat een jaar geleden verscheen. In het boek schrijft ze over de revalidatie na haar hersenbloeding in 2015 en de depressie die ze in die periode kreeg. Uiteindelijk overleed Martine Bijl op 30 mei 2019 aan de gevolgen van deze hersenbloeding. Haar weduwnaar Berend Boudewijn heeft de prijs namens haar in De Wereld Draait Door in ontvangst genomen. Het prijzengeld van € 7500 ging in zijn geheel naar de hersenstichting. Rinkeldekink verzamelde 33% van de stemmen en versloeg daarmee goed verkopende concurrenten als Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer en Wees Onzichtbaar van Murat Işık. Twee keer eerder ging de NS Publieksprijs naar een schrijver die ooit in de Top 40 heeft gestaan. In 2009 ging de prijs naar Het Diner van Herman Koch, die als lid van Jiskefet drie keer in de Top 40 heeft gestaan. De allereerste Publieksprijs werd in 1987 uitgereikt aan Kees Van Kooten, die samen met Wim De Bie twee hits op zijn naam schreef.

2 (--) Freddie Mercury

Eergisteren was het precies 28 jaar geleden dat Freddie Mercury overleed. De Queen-zanger stierf op 24 november 1991 op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. Tot op de dag voor zijn overlijden had de zanger voor de buitenwereld geheimgehouden dat hij aan aids leed en had hij alle geruchten daaromtrent telkens tegengesproken. Pas op 23 november liet hij vanuit zijn sterfbed het volgende persbericht optekenen: "Volgend op de vele geruchten in de pers van afgelopen twee weken wil ik bevestigen dat ik hiv-positief getest ben en aids heb. Ik vond het correct om dit privé te houden om de privacy van mijn omgeving te beschermen. Echter, nu is het tijd voor mijn vrienden en fans van over de wereld om de waarheid te weten en ik hoop dat iedereen zich bij mij, mijn artsen en alle anderen in de wereld aansluit om te strijden tegen deze verschrikkelijke ziekte. Mijn privacy is altijd heel bijzonder voor me geweest en ik sta bekend om weinig interviews te geven. Ik hoop dat u begrijpt dat dat zo blijft." Op 25 november, de dag na zijn overlijden, besteedden alle televisiejournaals aandacht aan de dood van het legendarische rockicoon.

3 (3) Het Nederlands Elftal

Het Nederlands Elftal kwam vorige week maandag voor het laatst dit jaar in actie. Oranje had zich na het duel tegen Noord-Ierland al gekwalificeerd voor het EK van 2020, waardoor bondscoach Ronald Koeman de vrijheid voelde om eeens wat andere en minder ervaren spelers op te stellen in de wedstrijd tegen Estland. Zo debuteerde AZ-speler Calvin Stengs in de basis en zijn clubgenoot Myron Boadu na de rust als invaller. Die laatste bepaalde met zijn treffer uiteindelijk de eindstand: 5-0. De ster van de wedstrijd was zonder twijfel gelegenheidsaanvoerder Georginio Wijnaldum, die driemaal wist te scoren. Niet alleen tijdens de wedstrijd, maar ook ervoor toonde de Liverpoolspeler zich een ware uitblinker. Tijdens de persconferentie maakte hij een duidelijk statement tegen racisme, naar aanleiding van de spreekkoren van FC Den Bosch-supporters bij de eerstedivisiewedstrijd tegen Excelsior. Daarna postte Oranje nog een foto op Instagram met de tekst "Enough is enough #stopracisme" en na het eerste doelpunt tegen de Esten maakten hij en Frenkie de Jong een verbroederend gebaar door hun armen naast elkaar te houden en te wijzen op de verschillende huidskleuren. Hopelijk komt er ooit een einde aan racisme in de stadions en de samenleving.

4 (--) Billie Eilish

Billie Eilish mocht eergisteren twee prijzen in ontvangst nemen tijdens de uitreiking van de American Music Awards in Los Angeles. De 17-jarige zangeres ging haar huis met de prijzen voor 'new artist of the year' en 'favorite artist - alternative rock'. Ze was nog genomineerd in vier andere categorieën, maar daarin moest ze het afleggen tegen Taylor Swift en BTS. Daarbovenop werd gisteren bekend dat ze als jongste zangeres ooit door Billboard is uitgeroepen tot Woman Of The Year van 2019. En alsof dat nog niet alles is: Billie is ook nog eens genomineerd voor zes Grammy Awards, waaronder de vier belangrijkste categorieën. Dat zijn 'record of the year', 'album of the year', 'song of the year' en 'best new artist'. Het is pas tien keer eerder voorgekomen dat iemand in één jaar in al deze categorieën genomineerd werd, maar nooit was iemand zo jong als Billie Eilish. Als zij in al deze categorieën haar nominatie weet te verzilveren, treedt ze in de voetsporen van Christopher Cross. Hij was in 1981 de eerste en voorlopig enige act dit kunstje ooit geflikt heeft. Billie krijgt dit jaar overigens wel concurrentie van Lizzo, die eveneens genomineerd is voor 'de grote vier'. En nu vergeten we nog bijna te vermelden dat Billie Eilish haar vierde Top 40-hit te pakken heeft. Dit weekeinde kwam ze met stip op 26 binnen met haar nieuwe track Everything I Wanted.

(Foto: BSR Agency)