Top 4: Opgevallen! week 32

- Top 4

 Avicii Elvis Presley Davina Michelle
Elvis Presley 1968

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Elvis Presley

Elvis Presley overleed op 16 augustus 1977 op 42-jarige leeftijd. Aanstaande vrijdag is dat precies 42 jaar geleden. Waarschijnlijk is dat de aanleiding waarom NPO 3 afgelopen zaterdag de Elvis All-Star Tribute uitzond. Dit concert werd in februari opgenomen en uitgezonden door de Amerikaanse televisiezender NBC en werd gepresenteerd als een 're-enactment' van Elvis' legendarische Comeback Special uit 1968. Een echte re-enactment was het niet, omdat er ook nummers van Elvis werden gezongen die hij tijdens zijn Comeback Special helemaal niet ten gehore had gebracht, maar het boksringachtige podium tussen het publiek was mooi nagemaakt. De nummers van Elvis werden gezongen door artiesten die zijn beïnvloed door de King Of Rock & Roll, waaronder John Fogerty, Jennifer Lopez, John Legend, Adam Lambert, Ed Sheeran, Alessia Cara, Shawn Mendes en Post Malone. Die laatste twee zongen ook mee op het nummer If I Can Dream, waarmee de uitzending waardig werd afgesloten.

2 (--) Avicii

Ook de tweede plek in deze top 4 gaat naar een artiest die veel te jong is overleden. Afgelopen donderdag zond de Vlaamse zender Canvas de documentaire Avicii: True Stories uit. Deze film werd uitgebracht in oktober 2017, een halfjaar voor de populaire Zweedse dj op 28-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. In de documentaire wordt Avicii gevolgd van 2013 tot zijn laatste show op 28 augustus 2016 op Ibiza. De film schetst een intiem portret van de verlegen Tim Bergling, de jongen die schuitgaat achter het wereldberoemde pseudoniem. We zien hoe hij worstelt met lichamelijke en psychische klachten en hoe hij zichzelf moet zien te beschermen tegen de druk van zijn management, terwijl hij helemaal geen zin heeft in alle optredens die hem nog te wachten staan. Allemaal erg wrang als je weet hoe het uiteindelijk met hem is afgelopen. Momenteel staat Avicii postuum in de Top 40 met de hits SOS en Heaven. In de documentaire zijn beelden uit 2014 te zien waarin Chris Martin de zangpartij van dit laatste nummer opneemt.

3 (--) Davina Michelle

Eergisteren gaf P!nk een concert op het Malieveld in Den Haag. De Amerikaanse zangeres komt net iets tekort voor een notering in deze top 4, maar haar voorprogramma heeft wel een notering te pakken. Toen afgelopen december in RTL Late Night bekend werd gemaakt dat Davina Michelle het voorprogramma van P!nk mocht verzorgen, haalde ze ook al een notering in deze rubriek. In de tussentijd is er veel veranderd is het leven van de 23-jarige zangeres. Na Duurt Te Lang scoorde ze in 2019 nog een top 10-hit met Skyward en een tweede nummer 1-hit met Hoe Het Danst. Bovendien zit haar vierde Top 40-hit eraan te komen, want vrijdag bombardeerde Qmusic Davina's nieuwe track Better Now tot Alarmschijf. Kortom, een topweek voor Davina Michelle. Als klap op de vuurpijk kreeg ze kans om P!nk in het echt te ontmoeten en om haar te vertellen wat die ene positieve reactie op haar vertoling van What About Us allemaal voor haar heeft teweeggebracht.

4 (2) Ajax

Afgelopen week heeft Ajax in Thessaloniki gelijkgespeeld tegen de Griekse landskampioen PAOK. Na doelpunten van Hakim Ziyech en Klaas-Jan Huntelaar eindigde de stand in 2-2. Dat wil zeggen dat Ajax' verdere verloop in Europa helemaal afhankelijk is van de terugwedstrijd in de Johan Cruijff Arena van vanavond. Als de Amsterdammers winnen van PAOK, dan moeten ze het de komende twee weken in de laatse voorronde van de Champions League opnemen tegen de Azerbeidzjaanse landskampioen Qarabağ of de Cypriotische landskampioen APOEL. Mocht Ajax onverhoopt verliezen, dan belandt de club in de play-offronde voor de Europa League en worden de landskampioenen van Ierland of Slowakijke de tegenstander. Dat zijn respectielijk Dundalk of Slovan Bratislava. Amsterdam hoopt er het beste van. Na de 5-0-overwinning op FC Emmen van zaterdag, verkeert de ploeg van Erik ten Hag in ieder geval in een overwinningsroes.

(Foto: BSR Agency)