Top 4: Opgevallen! week 2

- Top 4

 Elvis Presley Billie Eilish Giovanca
Ryan Babel 2018

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Ryan Babel

Ryan Babel is terug op het oude nest. Voorlopig althans. Galatasaray verhuurt de Amsterdamse voetballer tot het einde van dit seizoen aan Ajax, de club waar hij in 2004 zijn professionele carrière begon. Tussen 2007 en 2019 kwam hij uit voor verschilende Europese (en één Aziatische) clubs. In die periode keerde hij één keer eerder terug naar Ajax. In 2013 werd Ajax mede dankzij zijn zestien doelpunten landskampioen. Hopelijk kan de 33-jarige spits in 2020 opnieuw van betekenis zijn voor zijn club. En hulp is op dit moment zeer gewenst voor Ajax, want voorhoedespelers David Neres, Zakaria Labyad, Klaas-Jan Huntelaar en Noa Lang kampen allemaal met blessures. Babel zal net als weleer met rugnummer 49 gaan spelen en komt wellicht zondag voor het eerst in actie in de eredivisiewedstrijd tegen Sparta. De voetballer verdient een plekje in deze top 4, omdat hij in 2008 een Top 40-hit scoorde. Samen met Ali B en Soumia rapte hij mee op de track Eeyeeyo van Darryl, die in de zomer van dat jaar de 29e plaats haalde.

2 (--) Elvis Presley

Afgelopen woensdag werd de geboortedag van Elvis Presley gevierd. Als de King Of Rock 'n' Roll niet in 1977 overleden zou zijn aan een hartaanval, zou hij op 8 januari 85 jaar zijn geworden. Overal ter wereld herdachten fans van de legendarische zanger hun held en sommige reisden daar zelfs voor af naar Graceland in Memphis, waar Elvis begraven ligt. Warner Brothers kwam ook met een stunt. In 153 Nederlandse bioscopen werd op 8 januari eenmalig de documentaire Elvis: That's The Way It Is uit 1970 vertoond. De film trok meer dan 25.000 bezoekers en verkreeg daarmee zelfs een plek in de top 10 van meest bezochte films van afgelopen week (excl. weekend). In de film zijn beelden te zien van de concerten die hij in augustus 1970 gaf in het International Hotel in Las Vegas en de voorbereidingen daarvan. Een van de hoogtepunten is zijn vertolking van het B.J. Thomas-nummer I Just Can't Help Believin'. Hiervan was Elvis zo onzeker dat hij de tekst zou otnthouden, dat hij het nummer zingt met de songtekst in zijn hand. Deze live-uitvoering is later op single uitgebracht en bereikte in februari 1972 de vierde plaats in de Top 40.

3 (--) Billie Eilish

Billie Eilish heeft een druk jaar achter de rug. En 2020 zal vast ook een heel druk jaar voor haar worden. Daarom geniet ze op dit moment even van een welverdiende vakantie met vriendinnen op Hawaii. Een mooie gelegenheid om even terug te blikken op het afgelopen jaar. In mei 2019 scoorde ze haar eerste top 10-hit met Bad Guy en vorige maand volgde haar tweede top 10-hit met Everything I Wanted. Die single is inmiddels hard op weg om haar grootste hit te worden. In deze rubriek deed Billie het ook voortreffelijk. Ze stond vorig jaar een recordaantal van 21 keer genoteerd in deze top 4. Dat is net één weekje meer dan Freddie Mercury. Hoewel Billie Eillish vorige week niet zelf in het nieuws is gekomen, valt er toch al weer heel wat over haar te melden. Zo is ze genomineerd voor zeven iHeartRadio Music Awards en voor de Brit Awards voor beste zangeres internationaal. We kijken echter vooral uit naar de belangrijkste muziekprijzen, de Grammy Awards, waarbij Billie in zes categorieën genomineerd is. Eind volgende week vinden de uitreikingen plaats en wordt bekend hoeveel van haar zes nominaties ze weet te verzilveren. Vorige week werd ook bekend dat de 18-jarige zangeres een van de optredende artiesten zal zijn, naast onder anderen Ariana Grande, Lizzo en Aerosmith.

4 (--) Giovanca

Op NPO 1 ging vorige week de nieuwe talkshow Op1 van start. Het dagelijkse praatprogramma moet de strijd aangaan met de talkshow van Eva Jinek, die sinds dit jaar naar RTL 4 is verhuisd. Elke dag worden de kijkcijfers nauwlettend in de gaten gehouden en in de media wordt al gesproken van een talkshowoorlog. Daarvan is de eerste slag in ieder geval gewonnen door Op1, want die trok net iets meer kijkers dan Jinek. Het kan zijn dat dat nog omslaat en dat het publiek gewoon benieuwd was naar alle debuterende presentatoren. Op1 wordt namelijk elke dag gepresenteerd door een ander duo en heeft in totaal dus tien presentatoren. Volgens een onderzoek van Maurice De Hond, die de populariteit van alle elf presentatoren vergeleek, kreeg Eva Jinek met een 7,3 wel de meeste waardering. Onder aan zijn lijstje bungelt Giovanca Ostiana met een 5,9. Zij presenteert samen met Tijs van den Brink op dinsdagavond namens de EO. Giovanca is vooral bekend als zangeres, maar deed de afgelopen drie jaar ervaring op als presentatrice van het VPRO-programma Vrije Geluiden. De meeste gehoorde kritiek is dat haar stijl te braaf is voor Op1. Hopelijk krijgt ze de kans om nog te groeien in haar rol. Vanavond om 22:25 uur mag ze zich in ieder geval opnieuw bewijzen. Giovanca scoorde in 2011 één Top 40-hit dankzij haar bijdrage aan Wereldwijd Orkest van Het Metropole Orkest.

(Foto: Maciej Brencz)