Top 4: Opgevallen! week 12

- Top 4

 Kenny Rogers André Hazes André Van Duin
Kenny Rogers 2015

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Kenny Rogers

In zijn huis in Sandy Springs in Georgia is vorige week countrylegende Kenny Rogers op 81-jarige leeftijd overleden. Tussen 1977 en 1999 scoorde hij zeventien nummer 1-hits in de Amerikaanse countryhitlijst van Billboard, waarvan er twee ook de eerste plaats bereikten in de Billboard Hot 100: Lady en Islands In The Stream. Deze nummers werden ook hits in de Nederlandse Top 40. Zijn grootste hit in ons land was echter zijn Top 40-debuut Ruby Don't Take Your Love To Town, die hij in 1969 samen met zijn band The First Edition de top 5 in zong. Nadat hij midden jaren 70 solo ging, haalde hij nog tweemaal de Nederlandse top 10 met Coward Of The County en Islands In The Stream. Een nummer 1-hit heeft hij in ons land nooit gehad, tenzij je zijn bijdrage aan We Are The World van USA For Africa meetelt. Naast zijn zeven Top 40-hits verzamelde Kenny Rogers ook nog drie Grammy Awards, dertien American Music Awards en een heleboel countryprijzen. Vanwege het coronavirus vindt het afscheid van Kenny Rogers voorlopig enkel in besloten kring plaats. Later zal nog een grootschalige herdenking voor alle fans volgen. Voor meer informatie over de grootste hits van Kenny Rogers, zie deze speciale Kenny Rogers-top 4.

2 (--) DJ Maurice

Afgelopen woensdag was Maurice Huismans een van de deelnemers aan Steenrijk, Straatarm. In dit SBS6-programma ruilden hij en zijn gezin van leven met de familie Van Briemen uit Zaandam. De hardwerkende alleenstaande moeder Patricia en haar drie kinderen mochten met een budget van 1000 euro een week lang in Maurice' luxe woonboerderij in het Veluwse dorpje Doornspijk verblijven, terwijl Maurice en zijn partner het met 80 euro moesten doen. Maurice is eigenaar van het boekingskantoor Showbureau en is daarnaast werkzaam als manager, producer en feest-dj. In die laatste hoedanigheid scoorde DJ Maurice twee Top 40-hits, die allebei net niet de top 20 haalden: Heb Je Even Voor Mij uit 2003 en Carnaval De Paris uit 2008. Bovendien is Maurice een van de oprichters van de feestact Snollebollekes, die vijf Tipparadenoteringen op zijn naam heeft staan, en werkte hij zo'n twintig jaar geleden als dj in de Rotterdamse Apres Skithut. Hij was eveneens de samensteller van de populaire Après Skihut-cd-reeks. Maurice zag zijn deelname aan Steenrijk, Straatarm als een realitycheck. Hoewel hij dacht dat hij in de praktijk niet echt luxe leefde, zagen bijna een miljoen kijkers dat het verschil met het leven van Patricia uit Zaandam toch wel groot was.

3 (--) André Hazes

We keren nog even terug naar Kenny Rogers. Om precies te zijn: naar Kenny Rogers in de lente van 1979. Toen scoorde hij namelijk twee nummer 1-hits in de Amerikaanse countryhitlijst. In april stond zijn duet All I Ever Need Is You met Dottie West een weekje op 1, gevolgd door twee weken in juni met She Believes In Me. Beide nummers werden later vertaald worden door André Hazes en grote hits voor de Amsterdamse zanger. Ik Meen 't stond precies 35 jaar geleden op nummer 2 in de Top 40 en Zij Gelooft In Mij werd twee weken na zijn overlijden in 2004 zijn eerste nummer 1-hit. Dit laatste nummer had hij echter al jaren eerder vertaald en verscheen in 1981 voor het eerst op zijn lp Gewoon André. André Hazes was overigens niet de eerste zanger die een Nederlandstalige cover van She Believes In Me opnam. In 1979 bewerkten Will Tura en Ben Cramer het nummer al tot respectievelijk Zij Gelooft In Mij (met een andere tekst) en Ik Geloof In Jou. Hij was wel de eerste zanger die een Nederlandstalige versie van All I Ever Need Is You maakte. De kans is overigens groot dat André het nummer voor 1979 ook al kende. Acht jaar eerder was het nummer namelijk al een Amerikaanse top 10-hit geweest voor Sonny & Cher en kort daarna bereikte het in nummer in een cover van het Nederlandse duo Monica and Oscar Benton ook de Nederlandse Top 40. De oerversie van All I Ever Need Is You is echter nog ietsje ouder en werd in 1971 op plaat gezet door Ray Charles.

4 (--) André Van Duin

Twee maanden geleden overleed Martin Elferink, de echtgenoot van André Van Duin. Vrijdag was André te gast in De Wereld Draait Door om te vertellen over dit ingrijpende verlies en wat zijn plannen zijn voor de toekomst. Hij vertelde onder andere wat het in de praktijk betekent als iemand zijn lichaam beschikbaar stelt aan de wetenschap, hoe hij zijn dagen vult ten tijde van corona en dat hij bij normale toestanden later dit jaar weer een nieuw seizoen van Heel Holland Bakt zal opnemen. Aan het eind van de uitzending varraste hij presentator Matthijs van Nieuwkerk met een Nederlandstalige versie van La Bohème van Charles Aznavour. André had dit lied uit 1965 al eerder speciaal voor Matthijs vertaald en voor hem gezongen voor een uitzending van De Wereld Draait Door. De presentator, die een groot fan is van de in 2018 overleden chansonnier, ontboezemde dat deze vertolking destijds veel indruk op hem had gemaakt, onder meer omdat hij bij het lied aan zijn ouders moest denken. Niet alleen Matthijs van Nieuwkerk, maar ook veel van de 3,4 miljoen kijkers van De Wereld Draait Door, werden geraakt door Andrés vertolking van La Bohème. Op Twitter regende het positieve reacties na het optreden.

(Foto: U.S. Army Corps of Engineers Nashville District)