Top 4: Opgevallen! week 11

- Top 4

 Anouk Freddie Mercury Adamo
Michael Jackson 1988

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (1) Michael Jackson

De documentaire Leaving Neverland heeft ons afgelopen week nog flink beziggehouden. Het verhaal van de twee mannen die beweren als jonge jongetjes te zijn misbruikt door Michael Jackson was het onderwerp van gesprek bij mening koffiezetapparaat op kantoor. Het lijkt wel of de documentaire zijn publiek in twee kampen heeft verdeeld: zij die geloven dat Wade Robson en James Safechuck de waarheid spreken en zij die geloven dat Michael Jackson onschuldig is. Wie er gelijk heeft, zullen we misschien wel nooit weten. Juist dat maakt de morele vraag of media nog wel met goed fatsoen de muziek van de King Of Pop kunnen uitzenden erg lastig. Buiten het hele Michael Jackson-verhaal om is Leaving Neverland wel een goed instrument gebleken om seksueel kindermisbruik uit de taboesfeer te halen. Na de uitzending is het aantal hulpvragen over dit onderwerp bij MIND Korrelatie en de Kindertelefoon beduidend gestegen. Erover praten is altijd beter dan het verzwijgen.

2 (--) Anouk

Afgelopen week werd de volledige line-up van Pinkpop bekendgemaakt. De 50e editie van het legendarische popfestival in het Limburgse Landgraaf vindt plaats van 8 tot en met 10 juni. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan. Met Fleetwood Mac, Mumford & Sons en The Cure als headliners biedt Pinkpop ook dit jaar weer een gevarieerd programma. Verder zullen ook bekende hedendaagse Top 40-gezichten te zien zijn, waaronder Armin Van Buuren, George Ezra, Bastille, Major Lazer, Kraantje Pappie en Davina Michelle. Een bijzondere naam is die van Anouk. Zij verstevigt met haar optreden namelijk haar record van artiest die het vaakst op Pinkpop heeft gestaan. Na 1998, 2002, 2003, 2009, 2012 en 2015 zal de Haagse zangeres dit jaar voor de zevende keer een optreden verzorgen. Wellicht zingt ze dan ook haar nieuwe nummer It's A New Day, waarvan ze zondag op Instagram een voorproefje plaatste. In april zal deze track officieel worden uitgebracht.

3 (2) Freddie Mercury

Voor het eerst dit jaar staat Freddie Mercury niet bij de bovenste twee in deze top 4. Desondanks valt te verwachten dat de Queen-zanger de komende weken zijn notering in deze top 4 weet vast te houden, want de film Bohemian Rhapsody is nog steeds mateloos populair. Afgelopen week doken er geruchten op over een eventueel vervolg op Bohemian Rhapsody, die de periode tussen 1985 en Freddies door in 1991 zou behandelen. Of zo'n sequel een goed idee is, is nog maar de vraag. Dat er plannen zouden zijn, is met het oog op het succes van Bohemian Rhapsody echter niet vreemd. Liefhebbers van muzikale biopics kunnen sowieso eerst nog uitkijken naar de film Rocketman over het leven van Elton John. Deze film werd geregisseerd door Dexter Fletcher, die ook voor een deel verantwoordelijk was voor Bohemian Rhapsody. Op 30 mei gaat Rocketman in ons land in première. Het valt te verwachten dat Elton John dan net als Freddie Mercury vaste klant wordt in deze rubriek.

4 (--) Adamo

Vorige week woensdag gaf Adamo voor het eerst sinds 2011 weer eens een optreden in Nederland. In TivoliVredenburg in Utrecht zong de inmiddels 75-jarige Belg klassiekers als Dolce Paula, Quand Les Roses, Les Filles Du Bord De Mer en natuurlijk Vous Permettez, Monsieur?. Ondanks dat hij wat keelklachten had, gaf hij een weergaloos optreden. Wie het concert had gemist kon zijn hart ophalen bij de TV Show van Ivo Niehe. De presentator ging bij Adamo op bezoek in zijn riante villa in het Belgische Ukkel. Daar keken Niehe en Adamo samen terug naar zijn legendarische optreden uit 1964 bij Willem Duys in het programma Voor De Vuist Weg. Daarnaast spraken ze over Adamo's vele successen, maar ook over de tegenslagen in zijn leven, waaronder de tragische verdrinking van zijn vader in 1966.

(Foto: BSR Agency)