Top 4: Nederlandstalige nummer 1-hits in Vlaanderen

- Top 4

 Marco Borsato Davina Michelle Armin Van Buuren Guus Meeuwis
Marco Borsato, Armin Van Buuren, Davina Michelle en John Ewbank 2019

Marco Borsato, Armin Van Buuren en Davina Michelle stonden afgelopen juni drie weken op nummer 1 in de Top 40 met Hoe Het Danst. Bij onze zuiderburen doen ze het zelfs nog beter. Daar staat het drietal inmiddels voor de achtste week op 1 in de Vlaamse Ultratop 50.

Daarmee heeft Hoe Het Danst een plek bemachtigd in de top 3 van Nederlandstalige hits die daar het langst op de eerste plaats hebben gestaan. Voor dit overzicht is gebruikgemaakt van de lijsten van de Ultratop 50, die bestaat vanaf april 1995. Maar zelfs als we verder terugkijken tot 1970 in de Vlaamse hitarchieven van de BRT Top 30 komen we geen Nederlandstalige hits tegen die zolang de hitlijst hebben aangevoerd. In deze top 4 kijken we naar de andere twee Nederlandstalige hits die even lang als Hoe Het Danst op nummer 1 stonden en de twee Nederlandstalige hits die het zelfs nog langer op die plek uithielden.

1 Kvraagetaan - Fixkes
16 weken op nummer 1 in 2007

De kans dat Hoe Het Danst het record van langst genoteerde Nederlandstalige nummer 1-hit in Vlaanderen kan overpakken is bijzonder klein. Dat is namelijk in handen van de groep Fixkes die van maart tot en met juni 2007 zestien weken lang de Ultratop 50 aanvoerde met Kvraagetaan. Dat nummer verbrak dat jaar het record van langst genoteerde nummer 1-hit (ongeacht welke taal) in Vlaanderen, dat tot die tijd in handen was van The Ketchup Song (Asereje) van Las Ketchup en Axel F van Crazy Frog. Die twee nummers stonden in respectievelijk 2002 en 2005 twaalf weken op nummer 1. Dit record is sindsdien niet meer verbroken. Kvraagetaan wordt gezongen in het dialect van Stabroek, een dorp vlak bij de Nederlandse grens, ten zuiden van Bergen Op Zoom. De songtekst is een aaneenschakeling van jaren 80-nostalgie. Na Kvraagetaan heeft de groep nog twee hits gescoord, maar na 2008 hebben we Fixkes niet meer in de hitlijst gezien.

2 Rood - Marco Borsato
9 weken op nummer 1 in 2006

Volgende week zou Marco Borsato zijn eigen record kunnen evenaren. In 2006 stond de zanger namelijk al eens negen weken op nummer 1 met de single Rood, die het in de Nederlandse Top 40 zelfs nog twee weken langer op de toppositie volhield. Rood was zijn derde nummer 1-hit in de Ultratop 50. Voor die tijd had hij ook al de eerste plaats gehaald met Lopen Op Het Water en Afscheid Nemen Bestaat Niet. Daarna scoorde hij nog een nummer 1-hit met Samen Voor Altijd en nu dus met Hoe Het Danst. Marco Borsato is de enige Nederlander met vijf nummer 1-hits in de Ultratop 50. De Vengaboys en Frans Bauer komen met twee nummer 1-hits niet eens in de buurt. Er zijn overigens wel meer Nederlandse acts die met een single negen weken de Vlaamse lijst aanvoerden. I Would Stay van Krezip, Summer Jam 2003 van The Sunclub en Animals van Martin Garrix zetten ooit dezelfde prestatie neer. Zij ontbreken echter in deze top 4, omdat dat geen Nederlandstalige nummers zijn.

3 Het is een nacht... (Levensecht) - Guus Meeuwis & Vagant
8 weken op nummer 1 in 1995

De Ultratop 50 publiceerde zijn eerste lijst in april 1995. De afgelopen 24½ jaar hebben er precies dertig Nederlandse acts op nummer 1 gestaan in de lijst. De eerste act die dat presteerde, was Gompie met Alice, Who The X Is Alice?, maar de tweede Nederlandse nummer 1-hit in België staat op naam van Guus Meeuwis & Vagant. Hun debuutsingle Het Is Een Nacht... (Levensecht) voerde in oktober en november 1995 acht weken de lijst aan. Dat was zelfs één weekje meer dan in de Nederlandse Top 40. Aan het eind van het jaar werd Het Is Een Nacht... (Levensecht) zowel in Nederland als in Vlaanderen uitgeroepen tot succesvolste hit van het jaar. Hoewel Guus Meeuwis nadien in Nederland nog drie keer op nummer 1 heeft gestaan, is hem dit in Vlaanderen niet meer gelukt. De opvolger Per Spoor (Kedeng Kedeng) bereikte nog de vijfde plaats en Zo Ver Weg, een cover van het gelijknamige nummer van de Vlaamse groep Mama's Jasje, kwam niet verder dan de 47e plaats. Daarna zijn we Guus niet meer tegengekomen in de archieven van de Ultratop 50.

3 Spring - Spring
8 weken op nummer 1 in 2003

Als je in de jaren 90 geboren bent, ken je misschien nog wel de jeugdsoap Topstars. Deze serie werd van 2004 tot en met 2006 uitgezonden op Z@pp en leverde een paar Top 40-hitjes op voor de groep Topstars en Bo & Monica. Het succes van Topstars valt echter in het niet in vergelijking met de Vlaamse Ketnetserie Spring, waarvan Topstars een remake was. Net zoals Topstars ging Spring over een gelijknamige dansschool waar ook een gelijknamig bandje zijn repetities houdt. In Vlaanderen werden tussen 2002 en 2008 390 afleveringen van de serie gemaakt, verdeeld over zes seizoenen. Bovendien scoorde de groep Spring maar liefst elf hits in de Ultratop 50, waarvan de eerste vijf allemaal in de top 10 belandden. De debuutsingle van Spring was de herkenningsmelodie van het eerste seizoen van de serie en heette ook simpelweg: Spring. Het nummer stond van maart tot mei acht weken op nummer 1. Tot de opvolgers van Spring behoren de nummer Jong en Met De Trein Naar Oostende, die in vernederlandste versies Top 40-hits werden voor Topstars.