Top 4: Nederlandstalig 80's

- Top 4

 80sweek The Shorts Doe Maar Danny De Munk Benny Neyman
Benny Neyman

Deze week staat deze rubriek in het teken van de jaren 80. Wat waren de grootste hits en wie waren de grootste sterren van de eighties? Vandaag werpen we een blik op de vier grootste Nederlandstalige hits van dit decennium.

1 WAAROM FLUISTER IK JE NAAM NOG- Benny Neyman
De jaren 80 hebben veel grote Nederlandstalige hits voortgebracht. Maar wat was nou de grootste? De kans is groot dat je niet meteen aan het enige juiste antwoord dacht: Waarom Fluister Ik Je Naam Nog van Benny Neyman. Zoals wel meer hits van deze Maastrichtse zanger is Waarom Fluister Ik Je Naam Nog een cover van een Grieks nummer. Oorspronkelijk heette het nummer An Anixis Tin Kardia Mou en het werd in 1982 op plaat gezet door de Griekse zangeres Bessy Argiraki. De componist Nikos Ignatiadis ontdekte bij toeval dat zijn nummer een hit in Nederland was geworden, nadat hij een Nederlands meisje op het strand van Rhodos de door hem gecomponeerde melodie hoorde fluiten. Benny Neyman zou daarna nog meer nummers van Ignatiadis naar het Nederlands vertalen en de Griek verhuisde eind jaren 80 zelfs met zijn gezin naar Nederland om intensief met de Nederlandse zanger samen te werken.

2 IK VOEL ME ZO VERDOMD ALLEEN- Danny de Munk
Filmhits waren populair in de jaren 80. Dat waren dan wel voornamelijk Engelstalige filmhits die bij een Hollywoodfilm hoorde. Toch hadden we 1984 een grote filmhit van eigen bodem. Het gaat om Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen... van de destijds 14-jarige Danny De Munk. Daarmee was hij destijds de jongste soloartiest met een nummer 1-hit sinds Wilma in 1971. Het nummer komt uit de film Ciske De Rat, waarin Danny zelf de titelrol vertolkte, en werd mede geschreven door Herman Van Veen, die in deze film een bijrol als de betrokken leerkracht van Ciske speelde. Twee jaar later bereikte Danny voor de tweede keer de Top 40 met een filmhit. Het nummer Ratsmodee uit de film Op Hoop Van Zegen evenaarde echter bij lange na niet het succes van Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen... en moest genoegen nemen met de 35e plaats. Tussendoor had de jonge zanger wel twee top 10-hits gehad met Mijn Stad en Mijn Meissie.

3 DE BOM- Doe Maar
De jaren 80 waren natuurlijk bij uitstek het decennium van de nederpop. Toch komen we in deze top 4 slechts één typische nederpopplaat tegen: De Bom van Doe Maar. Van alle nederpopbandjes uit de jaren 80 had Doe Maar verreweg het meeste succes. Sinds het bezoek van The Beatles aan Nederland in 1964 had ons land niet meer zo'n verheerlijking van een popgroep meegemaakt. Uiteindelijk heeft dat er ook toe geleid dat Doe Maar zo vroeg al uit elkaar is gegaan. In 1984 hadden de leden genoeg van het optreden voor flauwvallende tienermeisjes. Bovendien stoorde Doe Maar zich aan alle merchandise die zonder op toestemming op de markt gebracht werd. Tussen 1981 en 1984 heeft Doe Maar met slechts zeven hits in de lijst gestaan. De grootste daarvan is hun eerste nummer 1-hit De Bom uit 1982. 

4 COMMENT ÇA VA- The Shorts
We sluiten deze top 4 - en tevens de jaren 80-themaweek - af met een vrolijke nummer 1-hit uit 1983: Comment Ça Va van The Shorts. Het succes van dit nummer reikte zelfs tot buiten onze taalgrenzen. The Shorts namen namelijk ook een Duitstalige versie van dit nummer op, die in Duitsland en Oostenrijk de vijfde plaats in de hitparade bereikte. In andere landen namen lokale artiesten het nummer in hun eigen taal op. Dit internationale succes leverde de groep dat jaar de Conamus Exportprijs op. The Shorts bestond uit zanger Hans van Vondelen, toetsenist Erik de Wildt, drummer Peter Wezenbeek en gitarist Hans Stokkermans, die op het moment van hun nummer 1-hit allemaal 17 of 16 jaar oud waren. Na Comment Ça Va scoorde de groep nog een top 5-hit met het gelijkaardige Je Suis, Tu Es. Hun latere singles kwamen niet verder dan de Tipparade.