Top 4: Nederlandse groepen met geduld

- Top 4

 Vader Abraham Suzan & Freek 2 Unlimited Doe Maar
Doe Maar

Het is Krezip gelukt! Tien jaar na hun afscheidssingle Sweet Goodbyes staat de Tilburgse rockgroep opnieuw in de top 10. Er zijn maar drie Nederlandse groepen die nog langer moesten wachten op nieuw top 10-succes. Welke dat zijn, lees je in onderstaande top 4.

1 DOE MAAR
17 jaar tussen Pa (1983) en Watje (2000)
De meest legendarische comeback uit de Nederlandse popgeschiedenis is natuurlijk die van Doe Maar in 2000. In februari 1984, een jaar na hun nummer 1-hit Pa, had de groep besloten om uit elkaar te gaan. De voornaamste redenen waren het gebrek aan privacy en de hysterie rond flauwvallende tienermeisjes. In november 1999 kondigde de groep echter een reünie aan. Er kwam ook een nieuwe album (Klaar), waarvan twee singles de Top 40 bereikten: Als Niet Als en Watje. Dat laatste nummer kwam op 8 april 2000 op nummer 9 binnen in de lijst, zeventien jaar na hun vorige top 10-hit. Op hun volgende moest de groep opnieuw heel lang wachten. Die kwam pas in oktober 2012 met de hit Liever Dan Lief. 

2 DE SMURFEN
17 jaar tussen Smurfenbier (1978) en No Limit (1995)
De Smurfen hadden net iets minder dan 17 jaar nodig om opnieuw de top 10 te bereiken. Het succes van de blauwe wezentjes begon in 1977 dankzij de nummer 1-hit 't Smurfenlied van Vader Abraham. Het immense succes van deze hit smeekte natuurlijk om een opvolger en die kwam er in januari 1978 met de carnavalshit Smurfenbier, die de vijfde plaats bereikte. In 1979 en 1990 stond Vader Abraham opnieuw samen met De Smurfen in de lijst, maar top 10-hits zaten er niet meer in. Totdat in 1995 het fenomeen smurfenhouse de kop opstak. De mannen van Cat Music, die eerder al hits maakten voor o.a. Rubberen Robbie en Ome Henk, kwamen op het idee kindgerichte Nederlandstalige teksten te schrijven op de muziek van populaire houseplaten. En met succes, want bijna 17 jaar na Smurfenbier haalden De Smurfen de eerste plaats in de Top 40 met hun uitvoering van No Limit van ... 

3 2 UNLIMITED
12 jaar tussen Wanna Get Up (1998) en In Da Name Of Love (2010)
Met vijftien top 10-hits is 2 Unlimited de succesvolste Top 40-act uit de jaren 90. Maar met die vijftiende top 10-hit uit 1998 is iets bijzonders aan de hand. 2 Unlimited bestond op dat moment niet meer uit Ray Slijngaard en Anita Doth, maar uit twee dames: Romy van Ooijen en Marion van Iwaarden. Ray en Anita hadden in 1996 besloten om te stoppen, maar de Belgische producers Jean-Paul De Coster en Phil Wilde vonden het zonde om de naam 2 Unlimited nu niet meer te gebruiken. Zodoende moesten Romy en Marion de naam 2 Unlimited in leven houden. Hun succes was beperkt, maar hun eerste single Wanna Get Up bereikte wel de tiende plaats. Een jaar later hielden de twee dames het alweer voor gezien. Rond 2008 begon het weer te kriebelen bij Ray en Anita en in februari 2010 stonden ze, veertien jaar na hun laatste gezamenlijke top 10-hit Jump For Joy, weer samen in het bovenste kwart van de lijst. Hun nieuwe top 10-hit In Da Name Of Love was uitgebracht onder de naam Ray & Anita, omdat de rechten van de naam 2 Unlimited in handen waren van De Coster en Wilde. 

4 KREZIP
10 jaar tussen Sweet Goodbyes (2009) en Lost Without You (2019)
In februari publiceerden we een top 4'tje met Nederlandse groepen die het langst op een nieuwe Top 40-hit hebben moeten wachten. Daar kwam Krezip toen net niet in te staan. Deze keer kijken we naar langste periodes tussen top 10-hits en dan haalt de groep rond Jacqueline Govaert net wel de top 4. Hun vorige top 10-hit Sweet Goodbyes stond in 2009 maar liefst achttien weken in de top 10 en werd daarmee de grootste Krezip-hit. Begin dit jaar maakte de groep hun reünie bekend en kort daarna verscheen de nieuwe single Lost Without You. Na zeven weken te hebben rondgezweefd rond de vijftiende plaats, is de single nu naar nummer 9 gestegen. Overmorgen zien we of Lost Without You nog verder gaat stijgen. Over twee maanden geeft Krezip zijn eerste grote reünieoptreden tijdens Pinkpop in Landgraaf.

(Foto: BSR Agency)