Top 4: Moeders en dochters

- Top 4

 Sam Brown Cissy Houston Whitney Houston Neneh Cherry Mabel The Judds
Top 4: Moeders en dochters

Mabel staat momenteel in de top 3 met haar debuuthit Don't Call Me Up. Deze Zweedse zangeres is de dochter van Neneh Cherry, die dertig jaar geleden eveneens een denderend debuut maakte met de nummer 1-hit Buffalo Stance. Het is voor het eerst dat een moeder en een dochter allebei een top 3-hit scoren in de Top 40.

Er bestaan wel meer voorbeelden van moeders en dochters die samen of los van elkaar in de Top 40 hebben gestaan. In deze top 4 zetten we vier voorbeelden voor je op een rij.

1 CISSY & WHITNEY HOUSTON
De in 2012 overleden Whitney Houston behoeft geen nadere introductie, maar dat Whitneys moeder Cissy ook in de Top 40 heeft gestaan, is niet algemeen bekend. In de jaren 60 maakte zij deel uit van The Sweet Inspirations. Deze r&b-groep scoorde een paar bescheiden hits in de Amerikaanse Billboard Hot 100, maar vormde ook de achtergrondgroep voor beroemde artiesten als Van Morrison, Aretha Franklin en Jimi Hendrix. In 1971 haalde ze solo de 92e plaats in de Amerikaanse hitlijst met de Ronettes-cover Be My Baby. Haar eerste hit in Nederland liet nog even op zich wachten. Die kwam pas in 1989 met I Know Him So Well, een nummer uit de musical Chess dat vier jaar eerder een hit was geweest voor Elaine Paige en Barbara Dickson. Cissy zong deze ballad samen met haar dochter Whitney, voor dier tweede album Whitney. Deze track werd niet in alle landen op single uitgebracht, maar in Nederland wel. Het duet bereikte de 14e plaats in de Top 40. Het is de enige hit in ons land voor de inmiddels 85-jarige Cissy.

2 VICKI & SAM BROWN
Net als Cissy Houston is Vicki Brown lange tijd actief geweest als achtergrondzangeres. Zo is ze in de jaren 70 onder andere te horen op albums van Robert Palmer, Bryan Ferry en Elton John. Vanaf 1979 maakte ze deel uit van The New London Chorale. Dit was een project van de Britse muzikant Tom Parker (bekend van Apollo 100) dat het werk van klassieke componisten uitbracht in een nieuw jasje met songteksten. Als solist van dit project scoorde Vicki in 1986 haar enige hit in ons land. Stay With Me 'til The Morning was een bewerking van het adagio uit het klarinetconcert in A majeur, KV 622, dat Wolfgang Amadeus Mozart kort voor zijn overlijden in 1791 componeerde. Het bereikte de 22e plaats. Anderhalf jaar later werd dit hitsucces overschaduwd door dat van haar dochter Sam. Zij stond in september 1988 drie weken op de eerste plaats met haar debuuthit Stop!. Als je goed luistert, is op deze track mama Vicki ook te horen als achtergrondzangeres. Vicky Brown heeft helaas niet lang van haar succes mogen genieten. In 1991, 200 jaar na het overlijden van de componist van haar enige Top 40-hit, stierf ze op 50-jarige leeftijd aan borstkanker.

3 THE JUDDS
Als je op YouTube een optreden van het countryduo The Judds bekijkt, zou je het misschien niet meteen zeggen, maar Naomi en Wynonna Judd zijn moeder en dochter. Dochter Wynonna werd in 1964 geboren, toen Naomi nog maar 18 jaar was. Tussen 1984 en 1989 scoorde het duo veertien nummer 1-hits in de Amerikaanse coutryhitlijst. Hun eerste nummer 1-hit Why Not Me uit 1984 werd pas vijf jaar later een hit ons land, nadat het duo had optreden in Ron's Honeymoonquiz. Zodoende is Nederland een van de weinige landen buiten de Verenigde Staten en Canada waar The Judds succes hebben gehad. In april 1989 bereikte Why Not Me de 11e plaats in de Top 40. Anderhalf jaar later kondigden The Judds hun afscheid aan. Naomi leed aan een chronische leverontsteking en haar dokter had haar aangeraden te stoppen met optreden. Desondanks heeft Naomi sindsdien niet stilgezeten. Ze heeft boeken geschreven en een eigen talkshow gepresenteerd. In 1993 heeft Wynonna als solozangeres nog twee keer in de Tipparade gestaan, maar dit leidde niet tot Top 40-succes. Tussen 1994 en 2017 hebben The Judds nog verschillende reünieoptredens gegeven.

4 LINDA WILLIAMS & EVA JANE
Eerlijk gezegd waren we ze allebei al een beetje vergeten, maar moeder Harriët Willems en dochter Eva-Jane Smeenk uit het Brabantse Valkenswaard hebben ook allebei een Top 40-hitje gescoord. Misschien ken je ze onder hun artiestennamen: Linda Williams en Eva Jane. Linda Williams vertegenwoordige in 1981 ons land op het Eurovisiesongfestival met Het Is Een Wonder, dat na haar optreden in Dublin de 25e plaats in de Top 40 bereikte. Ondanks dat Paul De Leeuw haar optreden ooit een dieptepunt in de Nederlandse Songfestivalgeschiedenis heeft genoemd, behaalde Linda Williams met 51 punten een keurige 9e plaats. Ten tijde van Het Is Een Wonder was Linda's dochter Eva-Jane 1½ jaar oud. Zij trad in de voetsporen van haar moeder en werd eveneens zangeres. Ze was vooral actief als backingvocalist, maar ze bracht in 2000 ook een soloalbum uit. Op haar enige Top 40-hit moest ze nog acht jaar wachten. Die kwam in 2008 met het nummer Spinnin' Around, dat de 37e plaats bereikte. Ondanks dit matige succes heeft Eva Jane de hoop op een tweede hit nog niet opgegeven. In 2018 heeft ze haar solocarrière nieuw leven ingeblazen en twee singles uitgebracht: Beautiful Face en Flowers. Op dat laatste nummer is ook haar vriend Kris Wauters van Clouseau te horen.