Top 4: Meeste weken in de top 10

- Top 4

 Madonna The Beatles Marco Borsato Rihanna
Marco Borsato

Marco Borsato jaagt weer op records. Deze week evenaart hij Rihanna als act die de meeste weken in de top 10 heeft gestaan. Beide artiesten deden dit 224 weken. En volgende week tikt Marco met Lippenstift ongetwijfeld zijn 225e week aan.

In de loop der jaren zijn er slechts vier acts die het record van meeste weken in de top 10 in hun eentje hebben aangevoerd. De eerste die dit presteerde was de Canadese zangeres Lucille Starr, die in de eerste maanden van 1965 twee dikke top 10-hits scoorde met The French Song (Quand Le Soleil..) en Crazy Arms/ Colinda. Zij werd echter al snel voorbijgestreefd door The Beatles. Toen zij op 24 april 1965 het record op hun naam zetten, waren zij bovendien de eerste act die met drie hits tegelijkertijd in de top 10 stond: No Reply/ Rock And Rollmusic, Eight Days A Week/ Baby's In Black en Ticket To Ride. The Beatles gaven dit record vervolgens niet meer af. In de zomer van 1970, kort na hun split, zetten zij het record op 199 weken. Daar kwam dankzij de hit Free As A Bird in de laatste week van 1995 nog één weekje bij. The Rolling Stones kwamen in de jaren 90 met 198 weken akelig dicht in de buurt van dit record, maar ze wisten hun collega's uit Liverpool niet te evenaren.

Pas in 2009 werd het record van The Beatles geëvenaard. Madonna was de eerste vrouwelijke artiest die dankzij haar hit Celebration de 200 weken wist vol te maken. Verder dan die 200 weken kwam ze echter niet, waardoor de twee grootheden het record moesten delen. Een jaar later sloot zich zelfs nog een derde act bij dit rijtje aan. Dat was Marco Borsato. Met zijn hit Waterkant strandde hij eveneens op precies 200 weken. Hij wist in 2013 uiteindelijk als eerste artiest het 48 jaar oude record van The Beatles te verbreken door met de track Muziek één weekje in de top 10 te staan.

Marco heeft ruim 2½ jaar van zijn record mogen genieten. In 2016 werd hij ingehaald door Rihanna die op dat moment in de top 10 stond met This Is What You Came For. Zij zette haar teller in de zomer van 2014 op 224 weken. Sindsdien heeft de Barbadiaanse zangeres niet meer in de Top 40 gestaan. Lange tijd leek dat een veilige positie, maar toen hadden we nog niet gerekend op de comeback van Marco Borsato. Hij scoorde afgelopen mei voor het eerst in 5½ jaar weer een top 10-hit met het nummer Hoe Het Danst. Deze track hield het maar liefst 19 weken vol in de top 10. Dat was net niet genoeg om het record van Rihanna terug af te pakken. Maar dankzij zijn nieuwe hit Lippenstift, lukt hem dat nu alsnog! Na ruim 3 jaar komt het record vanaf volgende week gewoon weer op naam van Marco te staan.

1 Rihanna
224 weken

1 Marco Borsato
224 weken

3 The Beatles
200 weken

3 Madonna
200 weken

(Foto: BSR Agency)