Top 4: Meeste hits zonder nummer 1

- Top 4

 Normaal David Guetta Armin Van Buuren Corry Konings
Normaal

David Guetta scoorde dit weekeinde zijn 46e Top 40-hit, terwijl hij nog nooit op nummer 1 heeft gestaan. Daarmee staat hij nu op gelijke hoogte met Normaal als het gaat om acts met de meeste hits zonder nummer 1-hit.

Dit record is 32 jaar lang in handen geweest van de Achterhoekse rockers, maar daarvoor hebben verschillende acts het in handen gehad. Het bijzondere aan dit record is dat je het op twee verschillende manier kwijt kunt raken. Enerzijds doordat je overtroefd wordt door een andere met meer hits zonder nummer 1-hit. Anderzijds door zelf uiteindelijk toch een nummer 1-hit te scoren. Normaal kan dus weliswaar binnenkort gepasseerd worden door David Guetta, maar als de Franse dj uiteindelijk toch een nummer 1-hit scoort, dan krijgt de groep het record weer netjes terug, ook al is Normaal zelf niet meer actief.

In 1965 en 1966 ging het record van meeste hits zonder nummer 1-hit over en weer. In de eerste twee jaren van de Top 40 kregen onder meer The Rolling Stones, The Kinks, The Searchers en Roy Orbison het record in handen. De eerste twee groepen verloren het record door een nummer 1-hit te scoren, de andere twee acts werden uiteindelijk ingehaald. De eerste act die het record langer dan een jaar in handen wist te houden, was Cliff Richard in 1967, maar toen hij in 1968 de eerste plaats bereikte met Congratulations moest ook hij het record afgeven.

Het record kwam toen in handen van The Supremes, die drie jaar lang met The Hollies streden om de titel. Na het vertrek van Diana Ross uit de meidengroep, scoorde de groep nog maar één hit, waardoor The Hollies de slag wonnen. Zij kregen echter al gauw te maken met de concurrentie van The Who en tussen 1971 en 1973 schreven de twee Britse groepen om beurten het record op hun naam. Dat stopte in 1973 toen The Hollies hun eerste en enige nummer 1-hit scoorden met The Day The Curly Billy Shot Down Crazy Sam McGee. De rest van de jaren 70 stond het record op naam van The Who.

Pas in 1980 kwam er concurrentie uit Nederlandse hoek. Jack Jersey werd de eerste artiest met meer dan 20 hits zonder ooit op nummer 1 te hebben gestaan. In 1982 scoorde deze Roosendaalse zanger zijn 23e en laatste Top 40-hit, waarna hij het record tot 1987 wist vast te houden. Dat jaar werd het even bijzonder spannend welke act zonder nummer 1-hit het record het eerst zou overnemen. In de zomer van 1987 stonden Jack Jersey, Normaal en Corry Konings een tijdje allemaal op 23 Top 40-hits. Dankzij het nummer Hup Voetbal Hup scoorde Normaal op 12 september 1987 als eerste zijn 24e hit en trok de groep het record voor ruim dertig jaar naar zich toe.

Maar nu lijkt het einde voor Normaal dan toch in zicht. Nog één hit voor David Guetta en dan is hij de Achterhoekse groep gepasseerd. De Franse dj mag zich overigens wel al 7½ jaar de meest succesvolle act zonder nummer 1-hit noemen. Dat record nam hij destijds over van P!nk. Zij hadden toen weliswaar al meer punten verzameld dan Normaal, maar hadden daar minder hits voor nodig. De concurrentie van Normaal en David Guetta blijft vooalsnog ver weg. Corry Konings wist uiteindelijk tot 34 Top 40-hits te komen en dat aantal werd een maand geleden geëvenaard door Armin Van Buuren. De kans bestaat echter dat de Nederlandse dj morgen uit deze top 4 verdwijnt. Met zijn track Hoe Het Danst staat hij namelijk te trappelen op de nummer 1-postitie van Duncan Laurence over te nemen. Als dat gebeurt, gaat de vierde plaats in de overzicht naar Jack Jersey, Status Quo en Elvis Presley. Zij scoorden alle drie 23 Top 40-hits zonder ooit de nummer 1-positie te bereiken.

1 NORMAAL, 46 hits

1 DAVID GUETTA, 46 hits

3 CORRY KONINGS, 34 hits

3 ARMIN VAN BUUREN, 34 hits

(Foto: BSR Agency)