Top 4: Meeste hits uit Maastricht

- Top 4

 Benny Neyman The Walkers Lucas & Steve André Rieu
Top 4: Meeste hits uit Maastricht

Voor artiesten van buiten de randstad is het wat moeilijker om een hit te scoren. Toch staat het Limburgse duo Lucas & Steve inmiddels met zijn vijfde hit in de Top 40. Daarmee pakken de heren de derde plek in het overzicht van Maastrichtse acts met de meeste Top 40-noteringen.

Maastricht is de meest zuidelijk gelegen stad van ons land. Vanuit Amsterdam zit je toch al gauw 2 tot 2½ uur in de auto of trein om er te komen. Ook Hilversum is ver verwijderd van de Limburgse hoofdstad. Zeker in het verleden was het voor artiesten uit die provincie wat lastiger om door te breken, puur en alleen al vanwege de afstand die je moet afleggen om aan promotie te doen. Toch zijn er door de jaren heen een paar artiesten uit Maastricht geweest die een reeks Top 40-hits op hun naam wisten te schrijven.

De eerste Maastrichtenaar met een Top 40-hit was trompettist Willy Schobben. In 1965 scoorde hij zijn eerste hit met Il Silenzio. Dat nummer stond tezamen genoteerd met de uitvoeringen van zijn internationale collega's Nini Rosso en Heinz Schachtner. Een jaar later scoorde hij nog een tweede en laatste hit met Somewhere My Love uit de film Doctor Zhivago. In 1971 werd de titel van Maastrichtenaar met de meeste hits veroverd door Johnny Blenco, die toen zijn derde hit scoorde met Waarom Kwam Jij Toch In Mijn Leven.

Eerder dat jaar hadden The Walkers al bewezen dat er niet alleen volks- en trompetmuziek uit Maastricht komt. Met hun melancholische uitvoering van There's No More Corn On The Brasos scoorde de groep rond zanger Jean Innemee een internationale hit. Daarna volgden nog grote hits als My Darling Helena, Taboo, Dance Of Love en Oh, Lonesome Me. In 1973 pakten The Walkers het record van Johnny Blenco over en in 1977 scoorden ze hun zevende en laatste hit met Ramona Te Quiero. Negentien jaar lang waren The Walkers de Maastrichtse act met de meeste Top 40-hits.

Pas in 1992 moesten de heren de titel afstaan aan stadgenoot Benny Neyman. Hij had zijn grootste successen in de eerste helft van de jaren 80 met hits als Ik Weet Niet Hoe, Vrijgezel en Waarom Fluister Ik Je Naam nog. Dankzij dat laatste nummer is hij nog altijd de enige Maastrichtenaar met een nummer 1-hit in de Top 40. Na deze grote hit had de Limburger geen top 10-successen meer, maar scoorde hij tussen 1985 en 1997 nog wel een boel kleinere hits. Deze brachten zijn teller op een totaal van 11 hits, waarmee hij al ruim 25 jaar de Maastrichtenaar met de meeste Top 40-hits is. Meer zullen er voorlopig niet bijkomen, want tien jaar geleden is Benny helaas overleden.

Als Lucas & Steve de prestatie van Benny Neyman willen evenaren, moeten ze nog 6 hits scoren. Dat wil zeggen dat ze bijna halfweg zijn. Op basis van punten heeft het dj-duo het record van Benny Neyman overigens al afgepakt. Hoewel Lucas & Steve 'pas' 5 hits op hun naam hebben, zaten daar wel twee hele dikke bij: Summer On You en Up Till Dawn (On The Move). De komende weken zal blijken of Where Have You Gone (Anywhere) ook zo'n groot succes wordt.

We vervolledigen deze top 4 met een van de beroemdste Maastrichtenaren wereldwijd: André Rieu. In 1994 veroverde hij Nederland met zijn monsterhit The Second Waltz. Met Strauß Party zette hij zijn totaal in 1995 op vier hits. Hoewel hij daarna geen hitparadesucces meer had, begon het grote wereldwijde succes van de Maastrichtse orkestleider pas daarna. Met zijn Johann Strauß Orchestra heeft hij over de hele wereld opgetreden en zo'n tien jaar geleden stonden zijn tournees in de top 10 van meest winstgevende tournees ter wereld.

1 BENNY NEYMAN, 11 hits

2 THE WALKERS, 7 hits

3 LUCAS & STEVE, 5 hits

4 ANDRÉ RIEU, 4 hits