Top 4: Langst genoteerde Nederlandstalige top 3-hits

- Top 4

 Marco Borsato Armin Van Buuren Davina Michelle Gerard Cox Guus Meeuwis
Marco Borsato 2018

Op 1 juni steeg Hoe Het Danst van Marco Borsato en consorten de top 3 in. Inmiddels zijn we drie maanden verder en staat het nummer nog steeds in de top 3. Daarmee evenaart Marco zijn eigen record uit 1994.

1 Dromen Zijn Bedrog - Marco Borsato
14 weken in de top 3

In 1994 was Dromen Zijn Bedrog de eerste nummer 1-hit die het maar liefst twaalf weken op die plek volhield. Maar dat was niet het enige record dat Marco Borsato binnenharkte. Het nummer stond van september tot december veertien weken in de top 3. Het was voor het eerst dat een Nederlandstalige hit zo lang op het erepodium van de Top 40 bleef staan. De enige twee hits die ook zo lang in de top 3 hadden gestaan, waren You're The One That I Want van John Travolta & Olivia Newton-John en (Everything I Do) I Do It For You van Bryan Adams. De afgelopen 25 jaar zijn er dertien hits bijgekomen die nóg langer in de top 3 stonden, met als hoogtepunt de achttien weken van Ed Sheerans Shape Of You. Dromen Zijn Bedrog is wel nog altijd de langst genoteerde Nederlandstalige hit in de top 3 ...

1 Hoe Het Danst - Marco Borsato & Armin Van Buuren & Davina Michelle
14 weken in de top 3

... maar daar zou volgende week weleens verandering in kunnen komen. Vanaf deze week moet Dromen Zijn Bedrog het record namelijk delen met Hoe Het Danst. Daarmee blijft het record in handen van Marco Borsato, maar moet hij het nu wel delen met Armin Van Buuren en Davina Michelle. Aangezien de concurrentie aan de top niet zo groot is, is het niet onwaarschijnlijk dat Hoe Het Danst volgende week de eerste Nederlandstalige hit is die 15 weken in de top 3 staat. Samen met Marco, Armin en Davina houden we onze vingers gekruist.

3 't Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer - Gerard Cox
13 weken in de top 3

Toen Dromen Zijn Bedrog op 24 december 1994 voor de veertiende week in de top 3 stond, nam Marco Borsato het record van langstgenoteerde top 3-hit over van Gerard Cox. Hij stond van oktober 1973 tot januari 1974 precies drie maanden (dertien weken) in de top 3 met 't Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer. Opvallend aan deze notering is dat het nummer slechts achttien weken in de Top 40 heeft gestaan. Oftewel: slechts vijf weken búíten de top 3. 't Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer stond daarmee 72% van de tijd in de top 3. Dit was destijds een record, maar in 1998 werd het verbeterd door Céline Dion. Haar hit My Heart Will Go On stond dat jaar twintig weken in de lijst, waarvan vijftien weken in de top 3: goed voor 75%. Deze prestatie is ruim twintig jaar later nog altijd niet verbeterd.

4 Het Is Een Nacht... (Levensecht) - Guus Meeuwis & Vagant
12 weken in de top 3

We besluiten dit overzicht met Het Is Een Nacht... (Levensecht) van Guus Meeuwis & Vagant, dat in 1995 twaalf weken in de top 3 stond. Zes weken op 1 en zes weken op 2 om precies te zijn. Het was destijds de eerste nummer 1-hit in de Top 40 die weer terug naar nummer 1 steeg zonder eerste de lijst verlaten te hebben. In totaal zijn er 24 hits die exact twaalf weken in de top 3 hebben gestaan. Naast Het Is Een Nacht... (Levensecht) treffen wij in dat lijstje vijf andere Nederlandstalige tracks aan, te weten: Rood van Marco Borsato, Blijf Bij Mij van André Hazes & Gerard Joling, Jij Bent Zo van Jeroen Van Der Boom, Zoutelande van Bløf feat. Geike Arnaert en Duurt Te Lang van Davina Michelle. Aangezien we in deze top 4 maar één plekje overhadden voor de nummer 4, vind je hieronder de videoclip van de hit die deze prestatie als eerste neerzette.

(Foto: BSR Agency)