Top 4: Jongste Grammywinnaars voor beste nieuwe artiest

- Top 4

 Christina Aguilera LeAnn Rimes Billie Eilish
LeAnn Rimes 1996

Komende nacht worden in Los Angeles de Grammy Awards uitgereikt. Veel ogen zijn gericht op Billie Eilish. Hoeveel van haar zes nominaties zal zij weten te verzilveren?

Als Billie Eilish een prijs krijgt of iets anders bijzonders presteert, is het altijd de moeite om even uit te zoeken of zij de jongtse ooit is die dat ooit gedaan heeft. Dat doen we hier dus ook. Als zij vannacht de Grammy voor beste nieuwe artiest wint, is zij met haar 18 jaar dan de jongste?

1 LeAnn Rimes
14 jaar in 1997

Het antwoord is dus: nee. Mocht zij vanavond winnen, dan zal zij genoegen moeten nemen met een tweede plaats in dit overzicht, achter LeAnn Rimes. Zij was in 1997 nog maar 14 jaar toen zijde Grammy Awards voor beste nieuwe artiest in ontvangst mocht nemen. Leann was in 1996 doorgebroken als countryzangeres dankzij het album Blue. Vier tracks van dat album bereikten de top 10 van de Amerikaanse countryhitlijst, waaronder haar eerste hitsingle Blue. Na haar Grammy Awards verlegde de jonge zangeres haar aandacht naar popmuziek en niet zonder succes. Ze scoorde grote internationale hits met How Do I Live en Can't Fight The Moonlight. Na haar hit Life Goes On uit 2002 hebben we haar echter niet meer teruggezien in de Top 40. Na haar hitperiode zocht ze toch haar oude liefde, de country, weer op. Met afwisselend succes.

2 Christina Aguilera
19 jaar in 2000

In 1999 begon de succesvolle carrière van Christina Aguilera. Ze had met Genie In A Bottle en What A Girl Wants al twee Amerikaanse nummer 1-hits op haar naam, toen ze in 2000 op 19-jarige leeftijd een Grammy voor beste nieuwe artiest in ontvangst mocht nemen. Het was die avond erg spannend want ook Britney Spears was in die categorie genomineerd. Christina ging uiteindelijk met twee Grammy's naar huis, terwijl Britney in 2005 pas haar eerste en enige Grammy won. Christina verzamelde er door de jaren heen uiteindelijk vijf. Haar vijfde kreeg ze voor het nummer Say Something uit 2014. Dit is vooralsnog ook haar laatste Top 40-hit. Fans wachten inmiddels al vijf jaar op een succesvolle opvolger van die track. Desondanks mag Christina tevreden terugkijken op lange hitcarrière. Tussen 1999 en 2014 scoorde zij 21 Top 40-hits die op eentje na allemaal in het linkerrijtje terechtkwamen. Door die prestatie heeft ze ook een plekje in de top 40 van succesvolste Top 40-artiesten aller tijden.

3 Margot Chapman en Jon Carroll (Starland Vocal Band)
19 jaar in 1977

Een Grammy is geen garantie voor hitsucces. Dat bewijst de Starland Vocal Band. Zij scoorden in 1976 een Amerikaanse nummer 1-hit met het nummer Afternoon Delight, maar daarna hebben we weinig meer van ze gehoord. Een eendagsvlieg dus. De Starland Vocal band bestond uit twee koppels. Ten eerste het echtpaar Bill en Taffy Danoff, die onder de naam Fat City samen met John Denver het nummer Take Me Home, Country Roads schreven en zongen. Daarnaast bestond de groep uit de meer dan tien jaar jongere Jon Carroll en Margot Chapman. Toen zij de Grammy Awards voor beste nieuwe artiest ontvingen, waren zij nog maar 19 jaar. Zij zouden later ook samen trouwen, maar net als de Starland Vocal Band zelf ging het koppel uiteindelijk uit elkaar. In ons land was het succes van groep bescheidener. In de Nederlandse Top 40 kwam het nummer niet hoger dan de 25e plaats. Zouden de luisteraars van toen hebben doorgehad dat het braaf klinkende nummer eigenlijk volstond van de suggestieve teksten?

4 Gerry Beckley (America)
20 jaar in 1973

Nog meer folkrock. We besluiten deze top 4 met de groep America, die in 1972 net geen Nederlandse top 10-hit scoorde met A Horse With No Name en een jaar de Grammy Awards voor beste nieuwe artiest in ontvangst mocht nemen. In dat jaar waren onder meer ook de Eagles genomineerd in die categorie. Het trio America bestond uit Dan Peek, Dewey Bunnell en Gerry Beckley. Die laatste (in onderstaande videoclip links in beeld) was nog maar 20 jaar op het moment van de Grammyuitreiking. Hij is daarmee de jongste man die ooit een Grammy heeft gewonnen in deze categorie. Hij wordt in dat overzicht gevolgd door zijn groepsgenoot Dewey (21) en George Harrison (22) van The Beatles. In Amerika scoorde America nog verschillende hits in de jaren 70, waaronder de nummer 1-hit Sister Golden Hair. In Nederland bleef verder hitsucces echter uit. Tot 1983 dan, want toen scoorde America, inmiddels als duo, nog een bescheiden hit met The Border.