Top 4: Halfjaar in de lijst, maar niet in de top 10

- Top 4

 Justin Bieber Chef'Special Ed Sheeran Imagine Dragons Danny Vera
Danny Vera

De Roller Coaster van Danny Vera bendert inmiddels al een halfjaar door de Top 40. In die 26 weken wist het nummer nooit een positie in de top 20 te bereiken: een unicum! Roller Coaster mag nu ook aansluiten bij een viertal hits die een halfjaar of langer in de lijst stonden, maar nooit in de top 10 hebben gestaan.

1 I See Fire - Ed Sheeran
29 weken in de lijst, hoogste positie: nummer 13

De eerste keer dat een nummer meer dan een halfjaar in de Top 40 stond, zonder de top 10 te bereiken, gebeurde op 10 mei 2014. I See Fire van Ed Sheeran, afkomstig van de soundtrack van The Hobbit: The Desolation Of Smaug, stond op die dag voor de 26e week genoteerd in lijst, terwijl het nooit hoger dan de dertiende plaats had gestaan. Zestien jaar eerder was het ook al bijna gebeurd. In 1998 stond You're Still The One van Shania Twain 27 weken in de Top 40, maar in één week stond dat nummer op de tiende plaats. Daarmee valt die notering dus af voor deze top 4. Ed Sheeran stond met I See Fire uiteindelijk 29 weken in de lijst, waarmee het nog altijd de langst genoteerde Top 40-hit is die nooit in de top 10 heeft gestaan.

1 Demons - Imagine Dragons
29 weken in de lijst, hoogste positie: nummer 11

Drie maanden nadat I See Fire uit de lijst was gezakt, werd de prestatie geëvenaard door Imagine Dragons. Hun hit Demons stond tussen februari en september 2014 eveneens 29 weken genoteerd en miste op een haar na de top 10. In mei 2014 stond de track twee weken op nummer 11. Demons was de derde hit voor de rockband uit Las Vegas. Ondanks dat Imagine Dragons al wel de top 10 had gehaald met zijn Top 40-debuut On Top Of The World, was Demons lange tijd de grootste hit voor de groep. Pas in 2018 scoorde de band rond zanger Dan Reynolds een nog grotere hit met de track Natural.

3 In Your Arms - Chef'Special
28 weken in de lijst, hoogste positie: nummer 20

Roller Coaster van Danny Vera is de eerste Top 40-hit die een halfjaar in de lijst staat, maar nooit de top 20 heeft gehaald. Hij mag daarbij wel van geluk spreken, want vijf jaar geleden werd deze prestatie bijna neergezet door een andere Nederlandse act. In Your Arms van Chef'Special stond toen 28 weken in de lijst, maar stond daarvan wel drie weken op de twintigste plaats. Een bijzondere prestatie, maar net als bij You're Still The One van Shania Twain niet ideaal voor een simpel te formuleren recordje. Hoe dan ook, In Your Arms verdient wel een plek in deze top 4, want met zijn twintigste plaats als hoogste positie stond het nummer nooit in de top 10. Sterker nog, de band uit Haarlem wacht nog altijd op zijn eerste top 10-notering.

4 Where Are Ü Now - Jack Ü with Justin Bieber
26 weken in de lijst, hoogste positie nummer 11

Het is opvallend dat alle noteringen in deze top 4 rond dezelfde tijd in de lijst stonden. Bovenstaande drie hits stonden van maart tot en met mei 2014 alle drie tezamen in de Top 40. Where Are Ü Now van Jack Ü en Justin Bieber valt wat dat betreft een beetje buiten de boot. Die track stond namelijk in 2015 in de lijst. Tussen april en oktober van dat jaar, maakte de samenwerking tussen Diplo en Skrillex precies het halfjaar vol. Daarbij stond de track in augustus twee weken op de elfde plaats als hoogste positie. Ook net geeen top 10-hit dus. Het valt te verwachten dat Roller Coaster van Danny Vera volgende week ook nog wel in de Top 40 staat. Als dat gebeurt, wordt de prestatie van Where Are Ü Now overtroffen. In de weken daarna wordt het spannend. Zou Danny Vera de eerste act worden die 30 weken met een hit in de lijst staat zonder ooit de top 10 - laat staan de top 20 - te halen?