Top 4: Gelderse groepen

- Top 4

 Hank The Knife and The Jets Long Tall Ernie and The Shakers Normaal Suzan & Freek
Normaal

Suzan & Freek hebben met hun debuuthit Als Het Avond Is inmiddels 764 punten verzameld. Daarmee passeren ze deze week de score van Frank Boeijen en Esmée Denters en hebben ze een plaats bemachtigd in de top 4 van succesvolste Gelderse acts in de Top 40. Slechts drie Gelderse groepen hadden nog meer Top 40-succes.

1 NORMAAL, 3924 punten
De succesvolste Gelderse act in de Top 40 is al sinds 1983 de Achterhoekse groep Normaal. Tussen 1977 en 2005 scoorde de groep rond Bennie Jolink 46 Top 40-hits. Ondanks dit immense aantal, bereikte Normaal nooit de eerste plaats. Alleen hun debuuthit Oerend Hard kwam in de buurt, maar werd destijds van de eerste plaats gehouden door You're My World van Guys 'n' Dolls. Eén troost voor de heren: ze hebben hierdoor wel een recordje. Geen enkele andere act scoorde zoveel hits zonder op nummer 1 te komen. Maar dit record staat wel op losse groeven. David Guetta, die eveneens nog steeds op zijn eerste nummer 1-hit wacht, is inmiddels genaderd tot 45 hits.

2 LONG TALL ERNIE AND THE SHAKERS, 1461 punten
Het record van succesvolste Gelderse act werd destijds afgesnoept van Long Tall Ernie and The Shakers. Deze Arnhemse rock-'n-rollgroep rond zanger Arnie Treffers scoorde in de jaren 70 tien Top 40-hits. Het meeste succes had de groep met haar laatste twee hits: de medleys Do You Remember (nummer 1 in 1977) en Golden Years Of Rock 'n Roll (nummer 6 in 1978). Na deze hits schakelde de groep over op een ander, moderner geluid, hetgeen funest blijkt voor het hitsucces. In 1982 valt de groep uit elkaar.

3 HANK THE KNIFE & THE JETS, 859 punten
Hank The Knife and The Jets werd opgericht door bassist Henk Bruysten, nadat hij in 1974 uit Long Tall Ernie and The Shakers was gestapt. Met zijn zessnarige basgitaar bepaalde hij het geluid van de groep, maar de zang werd verzorgd door Pierre Beek. Hun debuutsingle Guitar King bleef in mei 1975 op de tweede plaats steken achter Love Is All van Roger Glover and Guests. Vijf maanden later werd dit helemaal goedgemaakt, want de opvolger Stan The Gunman werd wel een nummer 1-hit. Een jaar later stapte ook Alfons Haket van The Shakers over naar The Jets, maar de tijd van de grote hits was toen al voorbij. In 1977 gingen Hank The Knife en The Jets uit elkaar. Hank The Knife scoorde in 1980 nog wel samen met het meidentrio The Crazy Cats een top 10-hit met Crazy Guitar. 

4 SUZAN & FREEK, 764 punten
Het koppel Suzan & Freek is net als Normaal afkomstig uit de Achterhoek. Suzan werd geboren in Zieuwent en Freek in Harreveld, twee kerkdorpen in de gemeente Oost Gelre. De twee ontmoeten elkaar op het Marianum, de middelbare school in Groenlo. Hoewel het stel al een tijde in Weesp woont, zij het dus echte Gelderlanders. Bij een paar andere Top 40-artiesten zijn we wel wat strenger geweest. Vader Abraham, Gers Pardoel en Jeroen Van Der Boom zijn ook in Gelderland geboren, maar groeiden het grootste deel van hun jeugd op in respectievelijk Breda (NB), Kaatsheuvel (NB) en Heemstede (NH).

(Foto: BSR Agency)