Top 4: Dochters van Top 40-vaders

- Top 4

 Frank Sinatra Willy Alberti Candy Dulfer Nancy Sinatra Willeke Alberti Kim Wilde
Top 4: Dochters van Top 40-vaders

Op de nieuwe hit Darkside van Alan Walker is de Noorse zangeres Tomine Harket te horen. Zij is de dochter van Morten Harket, die in de jaren 80 furore maakte als zanger van A-Ha. Eerder werkte Alan Walker al samen met Noah Cyrus, de dochter van Billy Ray Cyrus. Dochters van Top 40-vaders: dit zijn de succesvolste vier.

1 Kim Wilde

dochter van Marty Wilde

Wie in de jaren 80 is opgegroeid kent ongetwijfeld Kim Wilde en de grote hits die ze scoorde met onder andere Kids In America, Chequered Love en Cambodia. Haar vader Marty is in ons land wat minder bekend, maar eind jaren 50 en begin jaren 60 scoorde hij in eigen land zes top 10-hits met voornamelijk covers van Amerikaanse rock-'n-rollhits. Dankzij zijn deelname aan het populaire songfestival van Knokke in 1968, scoorde hij dat zijn eerste en enige hit in Nederland. Het vrolijke Abergavenny bereikte de vijfde plaats in de Top 40. Op 1 april 1987, tijdens het Action For AIDS Concert in Londen, stonden vader en dochter Wilde samen op het podium en zongen ze de Elton Johnklassieker Sorry Seems To Be The Hardest Word.

2 Willeke Alberti

dochter van Willy Alberti

Ook in ons eigen land hebben we vaders en dochters die allebei in de Top 40 gestaan hebben. Denk maar aan André en Roxeanne Hazes. De succesvolste dochter van een Nederlandse Top 40-vader stond al in de allereerste lijst van 2 januari 1965 genoteerd: Willeke Alberti. Zij is de dochter van Willy Alberti, die in de jaren 50 en 60 veel succes had met zowel Italiaans- als Nederlandstalig repertoire. Zijn cover van de hit Marina van Rocco Granata bereikte in 1959 zelfs de 42e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100, waarmee hij de eerste Nederlander was met een notering in die lijst. Driemaal stonden vader en dochter Alberti samen in de Top 40: in 1995 met het postuum duet De Glimlach Van Een Kind, in 1983 met Niemand Laat Zijn Eigen Kind Alleen en in 1967 met Dat Afgezaagde Zinnetje.

3 Nancy Sinatra

dochter van Frank Sinatra

Dat Afgezaagde Zinnetje, waarmee Willy en Willeke Alberti in 1967 een nummer 2-hit scoorden, was een dubbelnotering met de oorspronkelijke uitvoering: Somethin' Stupid van het Amerikaanse vader-en-dochterduo Nancy & Frank Sinatra. Nancy Sintatra is de enige dochter in deze top 4 die het aantal Top 40-punten van haar vader nooit heeft weten te overtreffen. Desondanks presteerde Nancy iets wat haar vader in Nederland nooit gelukt is: het scoren van een nummer 1-hit. De 25-jarige Nancy maakte in 1966 namelijk haar Top 40-debuut met de nummer 1-hit These Boots Are Made For Walkin'. Vader Frank later dat jaar werd met Strangers In The Night van de eerste plaats gehouden door Paperback Writer van The Beatles en Sunny Afternoon van The Kinks. De dubbelnotering Somethin' Stupid / Dat Afgezaagde Zinnetje onderging een jaar later hetzelfde lot. Ditmaal zaten de nummer 1-hits This Is My Song van Petula Clark en Puppet On A String van Sandie Shaw in de weg.

4 Candy Dulfer

dochter van Hans Dulfer

De nummer 4 uit deze top 4 is afkomstig uit Nederland, maar wel wereldberoemd. Met haar Top 40-debuut, Lily Was Here uit 1989, scoorde Candy Dulfer een grote internationale hit, die in 1991 zelfs de elfde plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100 bereikte. Nadien scoorde de Nederlandse saxoniste in eigen land nog drie top 10-hitsen werkte samen met talloze grootheden uit de popmuziek, waaronder Prince, Van Morrison en de onlangs overleden Aretha Franklin. Candy's vader Hans Dulfer, die eveneens saxofonist is, maakte pas 4½ jaar na zijn dochter zijn Top 40-debuut met de hit Streetbeats. In 1970 en 1977 had hij al tweemaal de Tipparade bereikt met twee verschillende uitvoeringen van Red, Red Libanon, maar beide keren greep hij naast een Top 40-hit. Vader en dochter Dulfer hebben vaak samen het podium gedeeld, zoals tijdens onderstaand concert van Candy uit de jaren 90.

(Foto: BSR Agency)